Politie Montréal verliest bescherming patroonheilige

De agenten van de politie van Montréal dragen de badge van de aartsengel, de patroonheilige van de Canadese politie, ter bescherming.
27/12/2022 - 11:53
Het embleem van de aartsengel MIchael
Het embleem van de aartsengel MIchael ©CNA

Het bestuur van de politiediensten in Montréal verbiedt agenten om nog langer de badge met een afbeelding van de aartsengel Michael te dragen. Het verbod is gebaseerd op een Canadese wet (de zogenaamde Wet 21 uit 2019) waarin het verboden wordt om religieuze symbolen op het werk te dragen. 

De maatregel wordt doorgevoerd als rechtstreekse reactie op beelden op sociale media over de protesten in Montréal op 7 september 2022 naar aanleiding van de internationale klimaatconferentie COP15. Daarop was te zien dat vele agenten van de Service de Police de la Ville de Montréal (SPVM ) de badge droegen. In de memo wordt duidelijk gemaakt dat de badge een religieus teken is en dus niet langer mag gedragen worden. Daarom verzoeken wij u vriendelijk om elk wapen dat de aartsengel Sint-Michael symboliseert of dat daarnaar verwijst van uw uniform te verwijderen.

De Canadese kerkleiding klaagde eerder al aan dat de wet pure religieuze discriminatie is, onder meer omdat het verbod niet van kracht is voor andere symbolen.

Bron: CNA