Praktiserende katholiek is trouwe kiezer

Onderzoekers stelden de resultaten voor van een studie over katholieken en de politiek
13/10/2023 - 09:06
stembus
stembus ©deposit photos

In Italië werd een boeiende studie gehouden waarvan de resultaten ook interessant zijn voor ons. Tijdens een studiedag in het klooster van Camaldoli in Midden-Italië werd een onderzoek voorgesteld over katholieken en de politiek. Het onderzoek kwam tot de bevinding dat praktiserende katholieken vaker naar de stembus trekken. Relevant, omdat er bij ons sinds kort niet langer een opkomstplicht is voor provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. 

Volgens Gianfranco Brunelli van de Universiteit van Rome stemt de groep praktiserende katholieken in het algemeen centrumrechts. De Lega Nord, maar ook de 5-sterrenbeweging, oefenen op deze keizers maar weinig aantrekkingskracht uit. Volgens Brunelli weerspiegelt de studie dat het behoren tot een gemeenschap en een sterk gevoel voor burgerlijke verantwoordelijkheid ervoor zorgen dat praktiserenden sneller naar de stembus gaan.

‘85% van de katholieken die elke zondag naar de mis gaan, is vaste kiezer. Van de Italianen die nooit naar de kerk gaan zegt 71% te gaan stemmen’, concludeert de studie. Die bevindingen lopen gelijk met eerdere studies in de VS en ook elders in Europa.

Bron: Avvenire