Totem wint Oecumenische Filmprijs op Berlinale

De film Totam vertelt het aangrijpende verhaal van een familie waarvan een van de jonge leden met een terminale kanker wordt geconfronteerd.
27/02/2023 - 18:04
Totem van Lila Aviles
Totem van Lila Aviles ©Lila Aviles

De oecumenische jury van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, heeft haar prijs en het daaraan verbonden geldbedrag van 2.500 euro toegekend aan Totem, de tweede langspeelfilm van de Mexicaanse regisseur Lila Aviles. Totem vertelt het verhaal van het onstuimige afscheidsfeest dat een Mexicaanse familie uit de middenklasse voor de artistieke en jonge vader Tona (Mateo Garcia) organiseert. Tona worstelt met een terminale ziekte en de film is gedraaid vanuit het standpunt van zijn 7-jarige dochter. De dag zal alle aanwezigen voor het leven veranderen.  

Tona heeft kanker en dit feest dient als een laatste, ogenschijnlijk vreugdevolle hereniging van vrienden en geliefden. Tegelijk is de doorleefde film een beschouwing over sterfelijkheid en de manier waarop we allemaal worstelen om de dood te begrijpen en te accepteren. De film toont op indrukwekkende wijze hoe de Mexicaanse cultuur omgaat met de dood en tegelijkertijd het leven viert, aldus de jury. De oecumenische jury was vooral sterk onder de indruk van aangrijpende en gevoelige weergave - zonder enige valse of geïdealiseerde ondertoon - van de liefde die deze familie bij elkaar houdt.

De oecumenische jury gaf een bijzondere vermelding aan de Franse documentaire Sur l'Adamant van Nicolas Philibert. De documentaire benadert op een ongebruikelijke en respectvolle manier een groep mensen met psychische problemen in een dagkliniek op een schip op de Seine. Sur L'Adamant werd later op de avond nog verrassend bekroond met de Gouden Beer, de hoofdprijs voor de beste film op de 73ste Berlinale.

Bron: Kathpress.at