Vaticaan verkoopt voetbaltruitjes voor het goede doel

Het Vaticaan is een van de enige landen die niet officieel is aangesloten bij de wereldvoetbalbond FIFA.
29/08/2021 - 10:00
Het Vaticaan stelde deze week eigen sporttruitjes en sjaaltjes voor
Het Vaticaan stelde deze week eigen sporttruitjes en sjaaltjes voor ©Vatican Media

Sinds deze week zijn er in de fanshop van het Vaticaan sporttruitjes van het voetbalteam van Vaticaanstad te koop. Het officiële shirt kost 37 euro. Het is beschikbaar in verschillende maten. De helft van de opbrengst is telkens bestemd voor het goede doel. Naast de trui bevat de splinternieuwe nieuwe sportcollectie die te koop wordt aangeboden ook rugzakken en baseballpetjes met het wapen van het Vaticaan.

Het Vaticaan organiseert al verschillende jaren een Clericuscup tussen teams van priesters en priesterstudenten van de pauselijke colleges en athenea in Rome.

Er is geen elftal van het Vaticaan aangesloten bij de wereldvoetbalbon FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Toch bestaat er een stevige en levendige voetbaltraditie. Documenten bewijzen dat al in 1521 en in aanwezigheid van paus Leo X (pontificaat van 1513 tot 1521) een soort voetbalwedstrijd plaatsvond. Maar volgens historici verschilde die sport van toen nog sterk van het moderne voetbal. Sinds 1966 is er een voetbalploeg van de Vaticaanse Musea en ook deZwitserse garde heeft al jaren een eigen ploeg, die ook al aan internationale competities, vooral dan in Zwitserland, heeft deelgenomen. Het Vaticaan heeft ook een eigen amateurcompetitie waarin verschillende teams het tegen elkaar opnemen.

Bron: Vaticannews.va