Vaticaan voert nieuw sociaal investeringsbeleid in

Op 1 september starten Heilige Stoel en Vaticaan met een nieuw beleid voor investeringen. Die moeten voortaan rijmen met de sociale leer van de Kerk.
21/07/2022 - 12:15

Het nieuwe eengemaakte investeringsbeleid werd afgelopen dinsdag aangekondigd in een persbericht van het Secretariaat voor Economie (SPE) gepubliceerd door de Heilige Stoel. 

Het beleidsdocument van de prefect van het Secretariaat, pater Juan Antonio Guerrero Alves, is besproken in de Raad voor Economie en met specialisten uit de sector. De richtlijn is bedoeld voor alle hoofden van de dicasteries van de Curie en voor de hoofden van alle instellingen verbonden met de Heilige Stoel. 

Investeringen moeten leer van de Kerk dienen, niet de speculatie

‘Het nieuwe investeringsbeleid', zo luidt de verklaring, 'wil ervoor zorgen dat investeringen…

  • bijdragen aan een rechtvaardiger en duurzamer wereld; 
  • de reële waarde van het vermogen van de Heilige Stoel in stand houden, 
  • voldoende rendement genereren om op duurzame wijze bij te dragen aan de financiering van haar activiteiten; 
  • afgestemd zijn op de leer van de Katholieke Kerk, 
  • niet in strijd zijn met haar fundamentele beginselen, zoals de heiligheid van het leven, de waardigheid van de mens en het algemeen welzijn.'

‘Daarom’, zo vervolgt het persbericht, is het van belang dat beleggingen 'gericht zijn op financiële verrichtingen van productieve aard, waarbij elke speculatie wordt uitgesloten'.

Het beleid, zo voegt het Secretariaat voor Economie eraan toe, is goedgekeurd voor een proefperiode van 5 jaar en zal op 1 september in werking treden, met een overgangsperiode om aan de voorgestelde criteria te voldoen. 

Bron: Vatican News (Engels)