Vijf nieuwe heiligen op 16 oktober

Vanmorgen werd tijdens een gewoon consistorie groen licht gegeven voor vijf heiligverklaringen.
20/06/2016 - 15:06
© SIR

Paus Franciscus leidde maandagmorgen een consistorie waarin groen licht werd gegeven voor vijf nieuwe heiligverklaringen. Die vinden plaats op 16 oktober, tijdens een plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Rome. Meest bekend bij ons in Vlaanderen zijn de Franse martelaar van de Broeders van de Christelijke Scholen Solomon Leclercq (1745-1792) en de Franse karmelietes en mystica Elisabeth van de Drie-eenheid (1880-1906), in 1880 geboren als Elisabeth Catez. De karmelietes liet een grote verzameling brieven en bezinningsgidsen na. Meest beroemd is haar zielsverheffing tot de heilige Drie-eenheid van 21 november 1904.

De karmelietes wordt heilig dankzij een mirakel dat in ons land plaatsvond en dat eerder werd erkend door de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Het betreft de onverklaarbare genezing van de Belgische Mary-Paul Stevens die in 2002 op medisch onverklaarbare wijze genas van het Sjögren-syndroom, een chronische reumatische aandoening.

Solomon Leclercq van de Broeders van de Christelijke Scholen werd op 47 jarige leeftijd ten tijde van de Franse Revolutie vermoord, nadat hij voor de keuze werd geplaatst om trouw te zweren aan de grondwet of terechtgesteld te worden. Hij was in 1792 de eerste martelaar van de Broeders van de Christelijke Scholen, een congregatie die ook in ons land heel actief is. Bij de nieuwe heiligen ook de Spaanse bisschop Manuel Gonzalez Garcia (1877-1940) en twee Italianen. Alfonso Maria Fusco (1839-1910) was een priester uit Salerno, die met zijn eenvoudige begrijpelijke verkondiging veel succes kende en de sympathie won van de boeren. Bovendien engageerde hij zich voor de scholing van armen en weeskinderen. Lodovico Pavoni, een priester uit Brescia, raakte bekend als stichter van de Congregatie van de Zusters van de Heilige Johannes de Doper.

Bron: VIS/Radio Vaticana (Duitstalig)