1 januari : Nieuwjaar en Mariahoogfeest | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Maria, Moeder Gods, Moeder van Jezus en onze Moeder, behoed en bewaar ons in het nieuwe jaar! Kapelletje pastorietuin Dworp. © jh

1 januari : Nieuwjaar en Mariahoogfeest

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 22 december 2021 - 9:50
Afdrukken
Bij het begin van een nieuw jaar 2022.

1 januari is voor de meeste mensen vooral ‘Nieuwjaar’, en dat feest overheerst. Ook als de kerkelijke kalender op die dag een Mariahoogfeest plaatst. En niet het minste! We vieren dan Maria als de Moeder Gods, de draagster van Hem die onze Heer en God is. Niet zonder reden is dit feest een van de twee dogma’s uit de oude kerkelijke geschiedenis die zowel door de Oosterse Orthodoxe als door de Katholieke kerk gevierd en beleden worden.

Een nieuw jaar

Maar eerst terug naar wat 1 januari voor de meesten van ons oproept: het begin van een nieuw jaar. Dat wil zeggen dat we een oud jaar afsluiten. Daarbij maken we de balans op van het voorbije jaar en kijken we vooruit naar wat zal komen. We delen de hoop dat de nieuwe tijden beter zullen zijn. De goede voornemens vormen een nieuw begin en doen dromen van een leven met louter vooruitgang.

Het jaar 2021 daarentegen leek wel een rampenjaar. De ene slechte boodschap na de andere. De covid-19 pandemie heeft aangetoond dat niemand ‘safe’ of veilig is totdat iedereen beschermd (lees: gevaccineerd) is. De Griekse letter ‘omikron’ klinkt kort en krachtig en zo lijkt ook de ernaar genoemde variant van het coronavirus te werk te gaan: het wil ons snel overrompelen. Laten we gewaarschuwd zijn.

De gevolgen van de klimaatverandering beginnen ook ons nu dichter op de huid te zitten. We kunnen niet meer zomaar van op afstand toekijken. Ze raakt ons en zet ons letterlijk met de voeten en soms tot aan het dak in het water. De beelden van de tsunamiachtige overstromingen in het Waalse landsgedeelte als gevolg van aanhoudende regens (waterbommen noemden de meteorologen het) zullen ons lang heugen. Maar ook de verzengende hitte in andere delen van Europa en de wereld, met brandhaarden op grote schaal. Hevige vulkaanuitbarstingen. Clusters van krachtige tornado’s. De hemel was in het voorbije jaar aan het huilen. Zijn de geesten nu wakker geschud?

Mariafeest

Bij de hervorming van de katholieke kerkelijke kalender in 1969 (mede als gevolg van Vaticanum II) werd 1 januari opnieuw een Mariafeest. Nu nog viert de Kerk met Nieuwjaar het hoogfeest van Maria, de Moeder van God, waarop eveneens de naamgeving van Jezus centraal staat (Lucas 2,16-21). Een hoogfeest wijst volgens de kerkelijke regeling op een belangrijk feest, ja, het is zonder twijfel het belangrijkste Mariafeest. Het nodigt ons uit om Maria, als de Moeder van Gods Zoon, tevens te zien als zijn eerste leerling en daardoor ook als de Moeder van ons allen die in Hem geloven.

God danken als Maria

God danken voor de voorbije goede en kwade dagen. Hem ook het nieuwe jaar aanbevelen is niet zo vanzelfsprekend voor de meeste mensen in deze tijd. Als wij dan toch de kans grijpen om bij deze jaarwisseling als gelovige mensen God en elkaar te begroeten, dan kunnen wij ons op zaterdag 1 januari 2022 spiegelen aan Maria, de moeder van Jezus, de Moeder Gods. “Zij bewaarde al deze woorden in haar hart en overwoog ze bij zichzelf,” verhaalt Lucas ons na het bezoek van de herders aan de pasgeboren Heiland. Daarom mogen en kunnen wij elkaar op 1 januari toewensen: een stukje gelovige verwondering, volgehouden inzet in dienstbaarheid, en af en toe het ervaren van Gods weldadige nabijheid!

Hij wil ons redden

God maakt zich kenbaar in Jezus, wiens naam ‘Verlosser’ betekent. Jezus betekent: ‘God redt’. Gelukkig de moeder die dit kind ter wereld bracht. Maar ook gelukkig zij, die, zoals Maria, het heil dat God hen biedt, aannemen in geloof en gebed. Wie bidt, ziet de wereld in een ander perspectief en komt in beweging, omdat het verlangen naar nieuwheid en heling niet te stuiten is. Soms is gebed immers de enige nog overblijvende vorm van handelen, nadat al het andere is uitgewerkt.

In zijn hand

Onze God is geen verre of afwezige God. Wij mogen Hem ‘Abba’ noemen, Vader. Het nieuwe jaar leggen wij in zijn hand als wij bidden dat er echte vrede mag groeien in deze wereld waarin wij leven. Dat Gods heilige naam ons hierbij mag inspireren en begeleiden. Dat wij goede woorden voor elkaar spreken en dat wij het goede om ons heen zien en bevestigen, het bewaren in ons hart. Dat wij zo het jawoord van Maria daadwerkelijk navolgen. Dat onze kinderen en jongeren een onbevangen jeugd mogen kennen mede dankzij onze aanmoediging en ons levensvoorbeeld. Dat ouders vreugde en geluk vinden in hun kinderen. Dat wij barmhartig mogen zijn voor elkaar en niet méér van anderen eisen dan van onszelf. Dat wij ook in dit nieuwe jaar elkaar een warm hart toedragen. Of met de woorden van Mozes in het boek Numeri:

“Moge de Heer u zegenen en behoeden! 
Moge de Heer de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn!
Moge de Heer zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!”

Zalig Nieuwjaar aan al onze lezers!

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
nieuwjaar
feest van Maria

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Kersttafereel bij de kegelbaan op de Elsemheide te Alsemberg, geschilderd door Xavier Winderickx. © Hugo Casaer
readmore

Feest van onze redding

icon-icon-artikel
De Wijzen uit het Oosten, op het zien van een ster, kwamen in beweging voor hun dromen.  © pixabay
readmore

Zoeken en vreugdevol vinden

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook