Werking van het portaal | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Kerk in Vlaanderen

  • Startpagina
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerk in Vlaanderen

    • Formulieren
    • Zoeken
    • Jouw parochie Organisatiestructuur Microsites Auteurs Informatie & ondersteuning
      Over KerknetWaarom KerknetWerking portaalMogelijkheden micrositeMicrosite startenOndersteuning voor beheerdersOndersteuning voor bezoekersBanners van OtheoPrivacy
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Jouw parochie Organisatiestructuur Microsites Auteurs Informatie & ondersteuning
Over KerknetWaarom KerknetWerking portaalMogelijkheden micrositeMicrosite startenOndersteuning voor beheerdersOndersteuning voor bezoekersBanners van OtheoPrivacy

Werking van het portaal

Laatste aanpassing op woensdag 23 maart 2022 - 15:41
Afdrukken
De basisstructuur van het Kerknet-portaal is opgebouwd rond de toepassingen en organisaties.

Hieronder volgt een overzicht van de werking van het Kerknet-portaal. Lees eventueel eerst meer over waarom je aansluiten bij Kerknet.

Toepassingen die gebruikers van het portaal toelaten verschillende handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld publiceren van inhoud, opzoeken van contactgegevens of verzamelen van inschrijvingen.

Organisaties zijn de entiteiten binnen de kerk in Vlaanderen die de toepassingen aanwenden voor hun digitale communicatie. Zij stellen deze vervolgens via hun microsite ter beschikking van hun eindgebruikers (bezoekers).

We maken gebruik van het content management system (CMS) Drupal voor de technische oplossingen achter de toepassingen en het regelen welke organisaties er toegang tot hebben. Via extra ontwikkelde modules zijn specifieke mogelijkheden toegevoegd die van Kerknet de portaalsite van katholiek Vlaanderen maakt:

Portaal startpagina

Vele bezoekers komen Kerknet binnen via de algemene startpagina, het hart van het portaal.

Op de startpagina van het portaal vindt men in de verschillende mozaïeken links naar courante artikels even evenementen. Hiernaast zijn er blokken die de bezoeker helpen kerkelijke informatie en organisaties snel terug te vinden.

Het is de Kerknet-redactie die instaat voor het beheer van deze pagina. Zij cureert hiervoor, deels automatisch, inhoud van over heel Kerknet. Als beheerder kan je hiervoor bepaalde inhoud van jullie microsite naar voorschuiven of uitsluiten.

Portaalfuncties

Het portaal biedt bezoekers een grote hoeveelheid aan diverse informatie. We trachten hen te begeleiden bij de consumptie van en interactie met al deze inhoud.

Deze functies werken over het gehele portaal en zijn dus ook beschikbaar voor alle microsites.

  • Indexen
    Het betreft automatische overzichten van bepaalde inhoud. Bijvoorbeeld de hiërarchische structuur van de Kerk in Vlaanderen, het algemene nieuwsoverzicht of het lijstje met recente bezochte microsites.
  • Zoekfunctie
    Deze biedt de mogelijkheid om inhoud te doorzoeken, gepubliceerd door een specifieke microsite of doorheen heel het portaal. 
  • Nieuwsbrief
    Bezoekers hebben de mogelijkheid zich te abonneren op de Kerknet-nieuwsbrief. Hierin een selectie van wat er de afgelopen dag of week op Kerknet verscheen. Als beheerder kan je voorstellen bepaalde inhoud op te nemen. De Kerknet-redactie doet de finale selectie.
  • Reacties
    Als aangemelde bezoeker kan je onder sommige inhoud reacties achterlaten. Op die manier is er op Kerknet ruimte voor dialoog. De beheerders beslissen waar dit wenselijk is kunnen indien nodig ingrijpen.
  • Formulieren
    Naast het publiceren van inhoud is het ook mogelijk om via het portaal gegevens te verzamelen bij je bezoekers. Mogelijke toepassingen zijn inschrijvingen voor een activiteit, suggesties doorgeven, misintenties aanvragen. Hierbij zijn de inzendingen enkel door jou als beheerder te raadplegen.

Microsites

Het portaal bestaat uit vele kleinere websites, we noemen ze microsites. Via zo’n deelsite publiceert een organisatie inhoud onder eigen naam. 

Er zijn verschillende vormen van inhoud beschikbaar om op een microsite te publiceren. Welke je kiest hangt af van het soort informatie dan je wilt delen. Zo gebruik je bijvoorbeeld artikels voor nieuwswaardige of praktische informatie.

Inhoud bied je vervolgens aan via de startpagina en de navigatie van je microsite. De startpagina is het middelpunt van de microsite en bevat de mozaïek, oftewel de etalage van iedere microsite. De navigatie is de wegwijzer van iedere microsite, met als opzet het aanbieden van een index die linken naar de niet-tijdsgebonden (praktische) informatie bevat. 

Andere startpagina's
Naast startpagina’s van microsites bestaan deze ook voor auteurs, thema’s en types. Ze dienen om inhoud gepubliceerd door verschillende organisaties op een alternatieve manier te bundelen. Dit kan bijvoorbeeld rond het thema Advent en Kerstmis, of het type video.

Adresboek

Bezoekers kunnen met behulp van het adresboek contact- en adresgegevens opzoeken. 

Alle organisaties die onder de Vlaamse bisdommen vallen zijn sowieso opgenomen in het adresboek. Het betreft vicariaten, dekenaten, federaties, eenheden en parochies. Verder hebben alle andere microsites ook de mogelijkheid vermeld te worden.

Iedere terug te vinden organisatie heeft een eigen contactfiche. Deze bevat algemene gegevens met een kaartje (Google Maps) en indien beschikbaar de details van specifieke contactpersonen. Voor de parochies zijn ook hun kerken opgenomen. Opzoekingen zijn mogelijk via de portaal-navigatie onder ZOEKEN.

Bestaat er voor jouw organisatie een contactfiche dan verschijnt er hiervoor in de navigatie van jullie microsite automatisch een link.

Vieringzoeker

Als bezoeker kan je opzoekingen doen naar (voornamelijk) weekendvieringen die doorgaan in de verschillende parochies van de kerk in Vlaanderen.

Alle kerken die Kerknet ontvangt van de Vlaamse bisdommen zijn opgenomen. Niet overal gaan er vieringen door. Waar dit wel het geval is komt deze informatie van de parochies. Opzoekingen zijn mogelijk via de portaal-navigatie onder VIERINGEN.

Is jouw microsite van een parochie (of pastorale eenheid) en zijn er via het adresboek kerken gekoppeld dan verschijnt een link hiernaar in de navigatie van jullie microsite.

Profiel

Bezoekers krijgen via hun profiel toegang tot extra functionaliteiten.

Door je aan te melden met je profiel kan je op Kerknet reacties op artikels lezen en zelf reageren, je favoriete pagina's bewaren, nieuwtjes per e-mail ontvangen en zelfs de algemene startpagina personaliseren. Een profiel registreren kan via de portaal-navigatie onder Aanmelden of registreren.

Wil je op Kerknet een microsite beheren dan heb je sowieso een profiel nodig. Het is via dit profiel dat we je rechten geven om de verschillende functionaliteiten van het platform te gebruiken.

Lees meer over de mogelijkheden van een microsite op Kerknet.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook