Afsluiten en ontsluiten | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Russische icoon van Sint-Tomas (15e eeuw)

Afsluiten en ontsluiten

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 11 april 2022 - 16:32
Afdrukken
Bij het evangelie van beloken Pasen C (Johannes 20,19-31).

Op de dag dat Jezus verrezen was, zaten de leerlingen bij elkaar. Ze hielden de deuren op slot, omdat ze bang waren voor de Joden. Toen kwam Jezus binnen, ging in hun midden staan en zei: “Vrede zij u!” (Johannes 20,19-31)

Afsluiten

De zondag die volgt op Pasen noemt men ook Beloken Pasen. Beloken komt van beluiken, wat ‘afsluiten’ betekent. Beloken Pasen verwijst naar het afsluiten van de paasweek. We sluiten het feest van Pasen af. Zoals wij ook in ons leven op sommige momenten een fase afsluiten. En daarbij al vooruitkijken naar het nieuwe dat zich aandient. Afsluiten betekent in die zin ook ontsluiten. Beloken Pasen ontsluit voor ons de volheid van het feest van Pasen.

Nieuwe levensadem

Zo lezen we op de tweede zondag van Pasen in het evangelie hoe Jezus de angst en het ongeloof van zijn leerlingen tracht te ontsluiten. Ze hadden zich na de dood van Jezus achter gesloten deuren verschanst, uit vrees dat de volkswoede zich tegen hen zou keren. Misschien wijst het ook op een geslotenheid in hun hart, dat ze helemaal nog niet klaar zijn om te geloven dat Jezus verrezen is. Verdriet, ontgoocheling kan ook ónze ogen en harten gesloten houden, ons beletten het nieuwe te zien dat zich voor ons wil ontsluiten. Jezus breekt hun geslotenheid echter open. Dat wordt in dit evangelie op een heel beeldrijke manier uitgedrukt. Jezus blaast over hen. Het moet hen herinneren aan de levensadem die God de mens inblaast bij de schepping. Die adem mag ook nu van hen nieuwe mensen maken.

Twijfel

Dat gebeurt niet op slag en stoot, getuige de twijfel van Thomas. Soms is het nodig de twijfel durven toe te laten. Altijd zullen wij wel mensen zijn die hangen tussen twijfel en geloof. Belangrijk om te zien en te horen is dat Jezus ons daarvoor niet veroordeelt of afschrijft. Ook dan mogen wij delen in de vrede die hij ons toezegt en die ons helpt om uit onze twijfel en geslotenheid te breken.

De eerste die demonstreert hoe hij uit de beslotenheid van de angst is opgestaan, is Petrus. Hij is niet langer bevreesd om in het openbaar te getuigen van Jezus. Een groeiend aantal mensen verzamelt zich rond hem en de andere leerlingen. Zieken hopen genezing van hen te krijgen. Wat zij Jezus hebben zien doen - mensen genezen en vergeven -, zetten zij op hun beurt verder. Het verhaal van Jezus, de Levende, gaat zo verder. En het gaat verder tot op vandaag, waar mensen in Jezus’ Geest durven opkomen tegen wat mensen onvrij en opgesloten houdt.

Dat de Geest ons mag helpen te zien waar dat gebeurt, dat de kracht van Pasen zo voor ons echt ontsloten mag worden.

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
evangelie
beloken Pasen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lentebloemen in het Provinciaal Domein van Huizingen. © Rita VdP
readmore

Pasen, feest van herinnering en verinnerlijking

icon-icon-artikel
Inwoners van de Congolese Evenaarsprovincie verharden een weg in de brousse. Hun manier om te werken aan toekomst die mensen verbindt? ©  Congodorpen
readmore

Door de wereld gaat een stoet die de ban brak van het bloed

icon-icon-artikel
Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook