BIJBEL? zelfs méér … | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Zuid

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacten en visie Eucharistievieringen en gebed Scharniermomenten en sacramenten Geloofsverdieping Zorg voor mensen - Verbondenheid Kerk en Leven Nuttige adressen en links Kalender Info initiatie in het geloof Organisaties en bewegingen

BIJBEL? zelfs méér …

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 16 augustus 2022 - 11:35
Afdrukken

Indrukken van een deelnemer aan de maandelijkse bijbelbijeenkomsten.

Zij die van mening zijn dat onze bijbelsessies brave, theoretische onderonsjes zijn van volgzame, kritiekloze kerkgangers, zullen bedrogen uitkomen.  Het kan er bijwijlen, bij manier van spreken, stevig aan toe gaan.  De meeste onder de aanwezigen kennen elkaar al wat langer en zitten niet verlegen om een straffe uitspraak, een tegendraadse mening of verrassende persoonlijke ontboezeming.  Maar steeds in respect voor de eerlijke mening van de overige deelnemers.
Ieder zingt zoals hij gebekt is.  Dat is ook het geval voor onze manier van geloven.  Sommigen zijn zogenaamd wat meer ‘onderlegd’ in de teksten die de Schrift ons te bieden heeft, voor anderen betekenen deze vergaderingen een eerste grondige kennismaking met de materie.

“Iedereen zou de Bijbel moeten lezen,” schrijft Rik Van de Walle, rector van de pluralistische Gentse universiteit.  Hij durft te onderstrepen dat “er in de christelijke vorming veel te weinig aandacht is voor de Bijbel” en vreest zelfs dat “nog niet veel katholieken hun Bijbel al eens doorgelezen hebben”.  Beide Boeken (Oud en Nieuw), als universeel onvervangbare brok cultuurgeschiedenis, staan vol van diepmenselijke verhalen die ons kunnen helpen onze wereld en de actualiteit beter te begrijpen.

Spijtig dat er geen jongere deelnemers opdagen (wellicht o.m. om praktische redenen?).  Hun aparte blik en onbevooroordeelde zienswijze zouden het debat ongetwijfeld kunnen kruiden.

Tijdens deze sessies komen er tussendoor ook al eens totaal niet-religieuze onderwerpen ter sprake.  Waarom niet trouwens?  Ook deze kunnen verrijkend zijn voor de aanwezigen.  De Bijbel betreft tenslotte het Leven zelve in al zijn mogelijke aspecten.
Zoals radio Klara het verwoordt : “Alles begint bij… luisteren”.  En daar kan iedereen alleen maar wel bij varen.

Marcel

 

Wijsheidsboeken
Terugblik Bijbelleerhuissessies 2021-2022

In het afgelopen werkjaar 2021-2022 hebben we met het Bijbelleerhuis, in Betlehem én in Ruusbroec, de zogenaamde Wijsheidsboeken doorgenomen. Dit zijn de boeken Job, Prediker, Spreuken, Wijsheid van Jezus Sirach en de Wijsheid van Solomo.
Slechts sporadisch wordt er een fragment uit één van deze Wijsheidsboeken in de lezingen in de zondagsliturgie voorgelezen. Bij de doorsnee kerkganger zijn deze boeken dan ook minder bekend. Ook voor mezelf waren deze teksten vrij onbekend.
Tijdens de bijeenkomsten van onze groep in Oudergem heb ik mogen vaststellen dat deze boeken, hoewel meer dan tweeduizend jaar geleden geschreven, veel “wijsheid” bevatten die niets aan waarde ingeboet hebben.

Zo is er het verhaal van Job die in zak en as zit. In onze dagen kunnen mensen hun job verliezen, hun bedrijf failliet zien gaan, verlaten worden door hun partner, zwaar ziek worden,… hun leven neemt plots een onverwachte en ongewenste wending. Dan kunnen ze zich zoals Job afvragen waarom hun dit allemaal overkomt, hebben ze iets verkeerd gedaan, waarom gaat het een ander altijd voor de wind en kom ik in deze moeilijke situatie terecht, ….

In het boek Prediker wordt een “pluk de dag”-leefwijze aangeraden: leef in het nu, denk niet voortdurend aan wat je straks of morgen of volgende week moet doen. Als je zo een Carpe Diem-mentaliteit kan aannemen, word je rustig, als je voortdurend bezig bent met wat er nog allemaal gedaan moet worden, komt er onrust in je op. Heel wat mensen leven vandaag met overvolle agenda’s, hollen over en weer en komen altijd tijd te kort. Sommige zoeken dan heil in allerlei therapieën, wij hebben tijdens onze samenkomsten mogen ontdekken dat er in het boek Prediker heel nuttige bedenkingen over een meer leefbare wijze van omgaan met de dagelijkse beslommeringen te vinden zijn.

De Wijsheidsboeken mogen dan wel eeuwen geleden geschreven zijn, de bedenkingen en raadgevingen die er in voorkomen, zijn perfect bruikbaar in onze tijd. Wetenschap, techniek, geneeskunde en sociale zekerheid kunnen een deel van de zorgen van de mensen opvangen, de hedendaagse mens stelt toch voor een deel dezelfde vragen als zijn voorvaderen (Waarom die ongelijkheid tussen mensen? Waarom moet dit of dat gebeuren? ….), blijkbaar vragen die niet opgevangen kunnen worden met de hedendaagse menselijke mogelijkheden. En wellicht zullen de komende generaties ook met deze vragen geconfronteerd blijven.
Het was voor mij een aangename verrassing de rijkdom van deze boeken te mogen ontdekken.

Onze groep werd begeleid door Ria Dereymaeker van het vicariaat Brussel.  Zij gaf ons een duidelijk inzicht in de rijkdom van deze boeken. Door de uitleg die ze verschafte over deze teksten en door de uitwisseling van ideeën tussen de leden van onze groep, zijn we tot een beter begrip van deze teksten gekomen. Ik heb er ook geleerd mijn bedenkingen bij een eerste lezing van deze teksten bij te stellen door de inbreng van de andere deelnemers.
Door deel te nemen aan de cyclus over de Wijsheidsboeken heb ik alleszins een aantal goede, nuttige en “wijze” boeken leren kennen.  Ik kijk uit naar méér.

Luc Vanden Bremt

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Zuid

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook