Kwetsbaar voor God en elkaar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Naakt en kwetsbaar in weer en wind. Beeld van onze kwetsbaarheid? © rh

Kwetsbaar voor God en elkaar

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 16 februari 2023 - 15:39
Afdrukken
Bij de lezingen van de eerste vastenzondag A (Genesis 2,7-9.3,1-7 ;Matteüs 4,1-11).

Met jong en oud zetten we op Aswoensdag in de kerk van Dworp het begin van de veertigdagentijd in. Oude palmtakjes werden in het vuur verbrand en we kregen wat as op het hoofd gelegd. Het verwijst naar onze kwetsbaarheid, we zijn van stof en as. Maar het toont ons ook Jezus’ levensvoorbeeld als een weg ten leven.

Kwetsbaar

Kwetsbare mensen zijn we in vele opzichten. Kwetsbaar naar geest en lichaam. De tijd dat het coronavirus woedde, ligt nog niet zover achter ons. Mensen moesten bij mogelijke besmetting in quarantaine. Het woordje ‘quarantaine’ heeft te maken heeft met ‘veertig’, quarante. Ook de veertigdagentijd is een tijd van zuivering, onszelf de tijd geven om in het reine te komen met onze kwetsbaarheid.

Adam en Eva

Over kwetsbaarheid gaat het ook in het paradijsverhaal van de eerste lezing van zondag (Genesis 2,7-9.3,1-7). Het eerste mensenpaar mocht onbekommerd genieten van de vruchten van het paradijs. God is er voor hen als een vriend en een bondgenoot. Maar vanaf het moment dat ze God eerder als een concurrent en tegenstander zien in plaats van een medestander, loopt het verkeerd. De mens, Adam en Eva, beseft dan dat hij/zij zwak en kwetsbaar is, naakt en onbeschut voor het oog van God en voor elkaar. Een naaktheid, een kwetsbaarheid die ze pogen te verbergen door een lendenschort aan te doen.

Verleidingen

Hoe vaak pogen ook wij niet onze kwetsbaarheid voor elkaar te verbergen? Door ons sterker voor te doen dan wij zijn. Door ons te meten en te vergelijken met elkaar. Door subtiel te willen heersen over anderen. Dat zijn de bekoringen die óns parten spelen. Het evangelie vat ze voor ons samen in drie beelden (Matteüs 4,1-11). Stenen in brood willen veranderen, springen van de tempel, macht hebben over anderen. Anders gezegd: de verleidingen van de hebzucht, de eerzucht en de heerszucht. Ze zetten mensen op tegen elkaar, ze zijn des duivels in de zin dat ze splitsers zijn.

Dienen

Heel anders is de weg waar Jezus voor kiest. Hij wilde niet heersen over anderen, maar juist dienen. Hij bleef in alles voorrang geven aan God, vertrouwend op Hem. Met Jezus mogen wij deze veertigdagentijd de woestijn in. Daar ben je helemààl kwetsbaar. Maar zo mogen we staan voor God, in al onze zwakheid. Zo mogen we staan voor elkaar: delend in onze kwetsbaarheid met elkaar, van ons lief en leed. Het mag een vruchtbare periode zijn, die ons kan helpen om ook vandaag Jezus in deze wereld aanwezig te helpen komen.

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
evangelie
Matteüs
Genesis
Paradijs

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoever willen we reiken om wegen naar elkaar open te laten?  © Kaptain Kobold
readmore

Mooi maar ondoenbaar ?

icon-icon-artikel
Het retabel met het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de Gentse Sint-Baafskathedraal.  © www.sintbaafskathedraal.be
readmore

Als je maar wil

icon-icon-artikel
Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook