Heer, blijf bij ons, de zon gaat onder | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
The Risen Christ at Emmaus,1996, Ladislav Záborský (1921-2016) © Ladislav Záborský artist

Heer, blijf bij ons, de zon gaat onder

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 13 april 2023 - 14:27
Afdrukken
Bij het evangelie van de derde paaszondag A (Lucas 24,13-35.).

Een tochtgenoot hebben in het leven, we ervaren het als een kostbaar iets. Dat kan iemand zijn met wie we het leven delen (partner, man of vrouw). Of iemand die in moeilijke tijden dichtbij ons komt staan, een arm om ons heen slaat, luistert naar ons verhaal en ons zo helpt om weer verder te kunnen.

Tochtgenoot

Het evangelie van de derde paaszondag (Lucas 24,13-35.) brengt er ons een diepmenselijk verhaal over. Op de weg van Jeruzalem naar Emmaüs ontpopt een nobele onbekende zich tot een ware tochtgenoot van twee Jezusleerlingen die na zijn kruisdood ontmoedigd terug naar huis keren. Hij luistert. En legt uit. Hoe Jezus de weg moest gaan die hij gegaan is, een weg van trouwe, consequente liefde. Het hart van de leerlingen gaat ervan branden. Er ontstaat een echte en hechte verbondenheid tussen hen, zodat ze hem uitnodigen aan tafel. Want het wordt al avond en in het donker laat je niemand zomaar alleen verder gaan. Hun ogen gaan plots echt open als hij het brood neemt, de zegen erover uitspreekt, het breekt en het uitdeelt. Hoe vaak had hij dat niet met hen gedaan? Nu herkennen ze dat het Jezus zelf is. Ze horen het hem opnieuw zeggen: “Doe dit tot mijn gedachtenis”, en :”Waar twee of drie samen zijn in mijn naam, daar ben ik in hun midden.” De Heer, hij laat hen niet alleen in hun vertwijfeling. En ze haasten zich terug naar Jeruzalem, naar de gemeenschap van hun zusters en broeders.

Teruggaan naar Jeruzalem

Er zijn veel schilderijen gemaakt van Emmaüs. Je ziet hoe Jezus het brood breekt voor de beide leerlingen. Een intiem, ingetogen tafereel. Met drie aan tafel in een broederlijk-zusterlijk liefdevol samenzijn (want de ene mag wel Kleopas heten, de andere, niet bij naam genoemde leerling kan best een vrouw zijn). Maar het terug gaan van de Emmaüsgangers naar Jeruzalem hoort er helemaal bij. Verrijzenisgeloof sluit je niet op in een knus onder ons zijn. Het vraagt om ervan te delen met anderen en om het om te zetten in daden die vreugde en bevrijding brengen aan anderen. Zoals Jezus het gedaan heeft. Zoals we het soms bij andere mensen zien dichtbij ons. In alle eenvoud hun leven brekend en delen met anderen. Zij zijn ware tochtgenoten. Zij nemen ons mee op weg naar leven, ja, naar leven in God.

(jh)

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Emmaüsgangers

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Ontloken paasbloemen.  © Inge Cordemans
readmore

Beloken Pasen

icon-icon-artikel
Lentebloesems. Uitbundige pracht. Kan dit het gevoel oproepen je bemind te weten?  © jh
readmore

Kracht die leven doet

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook