Terugblik op de Goede Week | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid HH Prisca en Aquila

Pastorale Eenheid HH Prisca en Aquila

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Zondagsvieringen Pastorale eenheid Parochies
      BergomBlaubergHerseltHeultjeHoutvenneHulshoutOevelOosterwijkRamselTongerloVarenwinkelVoortkapelWesterloWestmeerbeekZoerle ParwijsAbdij Tongerlo
      Pastores Doopsel Vormselcatechese
      YoucatHeultjeBergom-Blauberg-Varenwinkel
      Huwelijk Biecht - Verzoening Ziekenzalving Onderweghuis Welzijnsschakel Op-Stap Vredesgemeenschap
Goede Week © PEPA

Terugblik op de Goede Week

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 18 april 2023 - 9:04
Afdrukken
Tijdens de Goede Week was er een heel aanbod aan vieringen in onze pastorale eenheid.

Met het lijdensverhaal op Palmzondag was de week van terugblik op het leven en vooral op de lijdensweg van Jezus naar zijn kruis ingezet.

 

Verzoeningsviering

Dinsdag 4 april werd een mooie traditie in Heultje terug opgenomen. De leden van Ferm houden dan hun paasfeest, maar eerst komen ze naar de kerk voor een ingetogen verzoeningsviering.

De viering stond in het teken van psalm 34 en droeg de titel ‘Proef en ervaar hoe mild de Heer is’.

 

De Heer luistert als mensen om hulp roepen.

Hij redt hen uit alle gevaar.

De Heer is dicht bij mensen die geen hoop meer hebben.

Hij helpt mensen die de moed verliezen.

 

Witte Donderdag vierden we in onze zondagskerk in Westerlo. Hield de stormachtige regen de mensen thuis? We waren met een kleine groep, maar dat deerde niet om samen te bidden en te zingen.

Priester Johan waste de voeten van zelfs meer dan twaalf aanwezigen. Oudere, doorleefde voeten, jonge fijn verzorgde voeten, zelfs kindervoetjes waren er dit keer bij. Toch wel een speciale ervaring. “Nee Heer, niet mijn voeten,” kruipt dan bijna spontaan vanuit je binnenste naar boven, maar toch, dienstbaarheid aan de mensen leerde Jezus ons met dit gebaar.

 

Goede Vrijdag

‘Met Jezus op weg naar het kruis’ was de leidraad in de viering om 15 u. in de kerk van Heultje. Heel wat mensen maakten op deze vrijdagnamiddag tijd om naar de kerk te komen en mee de weg van het kruis te gaan.

 

Heer Jezus,

uw kruisweg was een oproep tot ons

om nooit de moed op de geven

en altijd te blijven getuigen

dat God een God van liefde is.

Geef ons de hoop en veerkracht

om zelf ons kruis te dragen.

Help ons ook om het kruis van anderen

te begrijpen en te verlichten.

Maak ons hart fijngevoelig

voor de zorgen van medemensen.

Leg goede woorden in onze mond,

om hen in dagen van nood te troosten.

 

Na de dienst in de kerk gingen de aanwezigen mee naar de pastorie. Daar stond een sobere maaltijd klaar. Heel eenvoudig was het, gewoon bij elkaar zitten bij een boterham met confituur, choco of kaas. En toch was het gezellig om zo tijd te nemen om elkaar beter te leren kennen, om kennis te maken met iemand die nieuw is in onze parochie, om een jonge vrouw uit Portugal die hier haar liefde vond, mee op te nemen in het gesprek.

 

Ook in Voortkapel werd de kruisweg intens gevolgd. Op het einde van de viering legde iedereen nog een bloemetje bij de gekruisigde Christus.

 

Verspreid het vuur!

 

Stille zaterdag

Na de dood van Jezus op het kruis is het stil in de kerk. Maar het leven gaat verder. Het kerklinnen wordt, vers gewassen en gestreken, terug bovengehaald. De kerk wordt klaargemaakt voor het grote feest van Pasen.

 

In Zoerle-Parwijs

Om 19 u. vierden de parochies Westerlo, Bergom, Blauberg, Voortkapel, Oevel, en Tongerlo de paaswake mee in de kerk van Zoerle.

Bij het binnenkomen kregen de aanwezigen een kaarsje, dat werd tijdens de viering aangestoken. Elke parochie had een taak in de viering, zo werd het een heel sfeervolle, aangename en betekenisvolle paaswake.

Bij de aanvang van de viering werd het lied gezongen: ‘Wek uw kracht en kom ons bevrijden.’

De voorganger verwelkomde iedereen op deze avond van waken en bidden. Na de eerste lezing werd het nieuwe vuur gewijd en werd dit vuur aan de aanwezigen doorgegeven.

Tijdens de Gloria werden de kaarsen rond het altaar aangestoken evenals het licht in de kerk. Op dat moment luidden de klokken om het paasgebeuren te verkondigen.

Na de homilie werd het doopwater gewijd en werden de aanwezigen uitgenodigd om met dit nieuw doopwater een kruisteken te komen maken en hun doopbelofte te hernieuwen.

Op het einde van de viering bezorgden de paasklokken elke aanwezige een fijne attentie.

Spijtig genoeg zijn de foto’s van deze viering niet gelukt.

 

In Hulshout

Tegen 21 u. stroomde mensen toe in de kerk van Hulshout. Bij het vallen van de avond begon daar de paaswake. De vormelingen van Hulshout waren mee betrokken bij deze viering. Zij stonden samen met alle aanwezigen buiten in het donker aan de vuurschaal om met het gezegende vuur de paaskaars aan te steken. Als een lopend vuurtje werd het vuur doorgegeven en werd de duistere kerk stilaan verlicht met allemaal kleine vlammetjes.

Het werd een mooie, sfeervolle viering waar de vormelingen heel wat inbreng hadden.

Op het einde van de viering werd de paaskaars van Heultje ook aangestoken. Vooraan, met de voet van de kaars in het doopwater sprak de priester een zegengebed uit over deze kaars en kregen Ils en Maria de zending mee om met deze kaars licht en vreugde in parochie Heultje te brengen.

Na de viering was er voor iedereen een paasei en stond een drankje klaar. Er werd nog gezellig nagepraat.

In Westmeerbeek

Zaterdag 8 april, paaswake in de kerk van Westmeerbeek. Nu, we staan er misschien niet altijd bij stil, maar de paaswake staat bol van de symbolen. Het begint al met de vraag van de jongste vormelingen aan de priester, namelijk ‘Waarom is deze avond zo bijzonder”. Deze vraag herinnert ons aan het Joodse paasfeest waarbij men de uittocht uit Egypte herdenkt, de bevrijding uit de slavernij. Nog steeds stelt het jongste gezinslid deze vraag tijdens het Joodse paasfeest.

 

Ook wij, christenen, kennen die verhaal uit het Oude Testament dat ook voor ons heel belangrijk is. Uiteraard is voor ons het bijzonderste aan Pasen, de verrijzenis van Jezus, het bewijs dat liefde steeds sterker blijkt te zijn dan de dood.

 

In de paaswake wordt ook het doopwater gezegend en gewijd. Die doop, als teken van onze bereidheid, om net als Jezus (die zich liet dopen door Johannes De Doper) te leven zoals God het droomt, en zo handen en voeten te geven aan die Blijde Boodschap.

 

Het was een mooie en intense viering. De vormelingen die ook van de partij waren, hadden heel aandachtig geluisterd naar al hetgeen er verteld werd. Toen priester Johan op het einde van de viering hen vroeg of ze nu wisten waarom deze avond zo bijzonder was, kwamen er heel wat antwoorden.

 

We vieren dat Jezus verrezen is. We herdenken hoe Mozes de Joden uit Egypte leidde en hen bevrijdde uit de slavernij. Water dat wordt gezegend. En, ook heel mooi, ‘We moeten het vuur verspreiden’.

 

Inderdaad, de woorden en daden van Jezus zijn het meer dan waar om vol vuur verkondigd te worden. Die Jezus die aan het kruis geslagen werd, begraven werd maar de derde dag verrees!

 

Pasen

In Heultje

Zondagmorgen was er een paasviering met kindernevendienst in Heultje. De paaskaars die ’s avonds in Hulshout gezegend was, werd mee gedragen in de intredestoet. Tijdens de woorddienst vertrokken de kinderen naar een ander lokaal waar zij het paasverhaal op kindermaat hoorden. Zij kregen een papieren bloemetje in een bloempotje mee. Dit bloemetje bevat een zaadje dat ze thuis kunnen zaaien.

Na de homilie van de grote mensen volgden zij mee de viering in de kerk. Luc en Nicole zorgden voor de sfeervolle muzikale omlijsting op gitaar en op het orgel.

Voor iedereen was er op het einde van de viering een paasei en er stond achteraan in de kerk een drankje en een koek klaar. Er werd nog lang nagepraat.

 

In Houtvenne en Ramsel

 

Zondagmorgen waren er de paasvieringen in de kerk van Houtvenne en van Ramsel. Ingetogen vierden we samen de verrijzenis van Jezus. Pasen, de dag van vreugde om volheid van leven voorbij duisternis en dood.  Jezus toonde ons dat de dood niet sterker is dan leven en dat liefde sterker is dan haat. Met mooie gebeden en gezangen herdenken we dit alles. Misschien nog meer dan anders worden we op Pasen er aan herinnerd dat Jezus vooral te vinden is in het leven zelf! In het hier en nu, daar waar mensen samen leven in Zijn Geest en zo de wereld mooier en beter maken. Of, zoals het klonk in de bezinning die na de communie gelezen werd:

 

Zoek hem waar hij te vinden is.

Niet in een verre geschiedenis,

niet in koude stenen, niet in dode letters.

           

Hij leeft

overal waar mensen geven om elkaar,

waar mensen kiezen voor de liefde en het leven,

voor schoonheid, goedheid en waarheid,

waar mensen elkaar op de been helpen

en tot leven helpen komen.

 

Hij laat zich vinden door wie hem zoekt,

hij doet open voor wie klopt,
hij antwoordt aan wie vraagt.
Hij leeft!

 

Een welgemeende dankjewel aan iedereen die, voor of achter de schermen, meewerkte om van de Goede Week een zinvolle voorbereiding voor het grote feest van Pasen te maken.

 

Tekst en foto's: mdr  liliane renilde

Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Goede Week © PEPA
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid HH Prisca en Aquila

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook