Geschenk van God | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
De roeping van Mattheüs, Caravaggio © Wikicommons

Geschenk van God

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 31 mei 2023 - 17:15
Afdrukken
Bij het evangelie van de tiende zondag door het jaar A (Matteüs 9,9-13).

In die tijd trok Jezus verder. Onderweg kwam hij langs een tolhuis en zag een man zitten, die Matteüs heette. Jezus zei tot hem: “Volg mij!” Matteüs stond op en volgde hem. (Matteüs 9,9-10)

Bruggen slaan of afstand scheppen 

Het evangelie over de roeping van Matteüs, de tollenaar, toont ons twee verschillende manieren om naar de mensen en de dingen rondom ons te zien. Je kunt zien met de ogen van Jezus: Jezus ziét de man bij het tolhuis, hij roept hem en de man die zich aangesproken weet volgt hem. Je kunt ook zien met de ogen van de Farizeeën: zij zien Jezus aan tafel gaan met vele tollenaars en zondaars, en zij veroordelen dat. Twee manieren van zien: het zien van Jezus slaat bruggen; het zien van de Farizeeën schept afstand. Voor welke manier van zien zullen wij kiezen?

Geschenk van God

Als Jezus ziet, is het steeds vanuit een bewogenheid. Hij wil mensen gelukkig zien. Dat is niet vanzelfsprekend, want naar wie ziet hij hier? Naar een man die bij het tolhuis zit, een tollenaar dus, iemand die voor de Romeinse bezetter tol, belastingen int, en die daar voor zichzelf wellicht graag een schepje bijdoet. Van zo'n mensen hield je je beter weg. Niet zo Jezus. Bovendien blijkt deze man een naam te hebben: hij heet Matteüs. Die naam betekent: 'geschenk van God'. Voor Jezus is ook deze mens een geschenk van God, de moeite waard. Maar ook voor Matteüs is deze dag dat Jezus hem ziet een groot geschenk: hij mag weten dat God ook naar hem omziet, hij mag er zijn voor God. Dat maakt hem zo gelukkig, dat hij opstaat en Jezus volgt. M.a.w. heel zijn vroegere levensstijl laat hij achter zich, hij wil niet meer bedriegen en uitbuiten, maar voortaan mee getuige zijn van Jezus' levengevende boodschap.

Jezus achterna

Zo is Matteüs ook een geschenk dat aan ons allen wordt gegeven: zie eens, hoe God naar mensen omkijkt, zie eens wat deze mens voor Hem betekent, en dus ook jij en ik. Ieder van ons hebben wij een naam voor Hem, zijn wij gekend, bemind. Dat is Gods geschenk voor ons. Wie dat geschenk aanvaardt, die aanvaardt Jezus en gaat hem, zoals Mattheüs, achterna.

Dit zien van Jezus, dat mensen teruggeeft aan zichzelf, staat haaks op het zien van de Farizeeën. Zij achten zich de behoeders van de zuivere leer. En zij gedragen er zich ook naar. Het evangelie vermeldt hoe ze zich onder de mensen begeven: afstandelijk, hooghartig, veroordelend. Gods barmhartige liefde is hen vreemd geworden. Het Godsgeschenk dat ieder andere mens is, is dat niet meer voor hen, zeker als die ander in hun ogen een verwerpelijke zondaar is. Dat geschenk mag voor hen de goot in.

Hoe zien wij?

Met ogen die het waardevolle geschenk zien in ieder ander mens? Dat is vaak niet gemakkelijk, want ook wij delen mensen spontaan op in categorieën, in goeden en slechten. We zijn vaak, ongewild, in hetzelfde bedje ziek als de Farizeeën. En toch, als wij ons laten raken door het zien van Jezus, dan kunnen er wonderen gebeuren. Zoals we zingen in een lied van Oosterhuis …

 

De Heer heeft mij gezien en onverwacht

ben ik opnieuw geboren en getogen.

Hij heeft mijn licht ontstoken in de nacht,

gaf mij een levend hart en nieuwe ogen.

Zo komt Hij steeds met stille overmacht,

En zo neemt Hij voor lief mijn onvermogen.

 

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Matteüsevngelie
tollenaar

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Vormselkruisje. Ik geloof in de Vader, bron van alle leven. Ik geloof in de Zoon, tochtgenoot voor onderweg. Ik geloof in de Geest, kracht voor mensen.  © Sophie Mordyck
readmore

Geheim waarover we niet zwijgen

icon-icon-artikel
Glasraam met pinksterafbeelding in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Alsemberg.  © François Huygh
readmore

Een taal waarin wij God verstaan

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook