Sterk als steen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
In een droom ziet de paus dat de kerk van Lateranen op instorten staat en door Franciscus ondersteund wordt

Sterk als steen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 14 augustus 2023 - 15:48
Afdrukken
Bij het evangelie van de een-en-twintigste zondag door het jaar A (Matteüs 16,13-20).

Simon, steenrots

In de bruisende branding bij storm is een rots een gevaar voor een schip in nood. Op andere momenten is rotsgrond de beste bodem om op te bouwen. Tegen een rots kan je je hoofd stoten. Maar op een mens als een rots kan je vertrouwen. Voor Jezus was Simon Barjona zo iemand (Matteüs 16,13-20). Sterk genoeg om zijn groep leerlingen te leiden. Maar soms koppig en trots, en dan ging het mis. Wat zouden wij vandaag blij zijn met een kerk sterk als een rots in de branding! Hoe zouden we haar koesteren! Maar we zien hoe de kleine kudde schapen krimpt. En soms gebeuren er zaken waarvoor we ons schamen. Menselijke zwakheid blijft ook van onze Kerk deel uitmaken.

Franciscus, kerk heropbouwen

In de bovenkerk van de basiliek te Assisi wordt in een twaalftal fresco’s het leven van de heilige Franciscus afgebeeld. Afbeelding nummer zes laat een pauselijke figuur zien met de tiara op zijn hoofd, slapend onder een hoog baldakijn. De Paus droomt en ziet zijn eigen grote basiliek van Lateranen scheef staan, zij lijkt om te vallen. Eén man in een simpele bruine pij heeft zijn schouder onder het voorportaal geplaatst om de kerk overeind te houden.

De legende vertelt dat kort na deze droom Franciscus bij de Paus komt en hem om toestemming vraagt voor zijn nieuwe orde. De Paus herinnert zich zijn droom, keurt de regel goed en vertrouwt aan die kleine onaanzienlijke bedelmonnik de herbouw toe van de kerk. Dat is wat Franciscus samen met zijn broeders zal doen. Hij predikt, legt het evangelie uit, niet alleen met woorden, maar ook met daden van barmhartigheid, in alle eenvoud, in het afzien van luxe en rijkdom. De huidige Paus Franciscus laat zich, ongeacht zijn leeftijd, nog altijd door deze droom inspireren in zijn leidinggeven aan de Kerk, en dat is een teken van hoop.

Ook vandaag

Het zou goed zijn voor de Kerk van vandaag mochten we steeds de historische Petrus meer voor ogen hebben: iemand die trouw was aan zijn Heer én die door diepe dalen heenging. Petrus was een kerkbouwer, een missionaris, hij werkte in samenspel met de overige apostelen, hij trad met hen in discussie en hij moest leren ook het gezag van een Paulus te aanvaarden. Petrus, Paulus, en de velen in hun spoor, zij allemaal zijn de mensen die voor anderen de deur tot het geloof proberen te openen. Ook al zijn wij niet altijd de rots waarop anderen kunnen bouwen, we kunnen toch elk op onze manier ons steentje bijdragen aan de opbouw van een geloofwaardige kerk.

(jh)

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
eangelie
Matteüs
Simon Petrus

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

“Vrouw, jij hebt een groot geloof. Je wens dat je dochter genezen is, gaat in vervulling.” (Matteüs 15,28)
readmore

Een sterke vrouw

icon-icon-artikel
Detail van een glasraam in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Alsemberg. © Hugo Casaer
readmore

Voorbeeld van geloof en vertrouwen

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook