Broederlijk Delen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vieringen in onze parochie Misintentie aanvragen Kalender Data Namissen Sint-Barbarakerk Pastorale Vergaderingen Van bij ons... Fotoboek Doopaanvraag Eerste communie Vormsel Huwelijk Uitvaarten en overlijdens Doopsels Nieuwsbrief van de parochie Openingsuren kerken parochie in Maldegem - Heilige Drie-eenheid Privacyverklaring Naar de website van Mariagrot Kleit Naar de website van het dekenaat Eeklo
Broederlijk Delen © @Broederlijk Delen

Broederlijk Delen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 7 maart 2024 - 19:06
Afdrukken

Je bent niet alleen als je van de wereld een eerlijke en milieuvriendelijke plek wilt maken. Een wereld waar het voor iedereen goed leven is. 
Ook op plekken waar je het niet verwacht, proberen mensen een positieve invloed te hebben. Klein of groot. Het is tijd om onze krachten te bundelen. Dat doet Broederlijk Delen met de 25%-revolutie. Want alleen samen kunnen we een vuist maken tegen de dolgedraaide economie. 

 

Samenwerken is dé manier om de wereld te verbeteren

Dat ontdek je als je kijkt naar de geschiedenis. Door zich te verenigen en te strijden, hebben vrouwen stemrecht bemachtigd en hebben vakbonden de sociale zekerheid afgedwongen. En recenter heeft de Black Lives Matter-beweging antiracisme en dekolonisering op de agenda gezet. Tijd om ons te verenigen rond radicale herverdeling en systeemverandering.

T2193b10.jpg

Broederlijk Delen © @Broederlijk Delen

Dit jaar steunen we Congo

Een land waar toegang hebben tot grond voor veel landbouwers uiterst moeilijk is. Omdat de wetgeving niet is aangepast aan de Congolese realiteit verliezen familiale landbouwers met één pennenstreek hun grond.  Door zich te verenigen en samen actie te ondernemen, garanderen boeren niet alleen voor zichzelf toegang tot grond, maar wegen ze ook beleidsmatig door. 

F2193a10.jpg

Broederlijk Delen © @Broederlijk Delen

 

In de Democratische Republiek Congo werken we in de regio’s Bagata en Bulungu (provincie Kwilu) en in de stad Goma (provincie Noord-Kivu). 

Wat zijn de uitdagingen?

-Gigantisch landbouwpotentieel, maar kan eigen volk niet voeden 

Hoewel er een enorm landbouwpotentieel is, is Congo slechts voor enkele levensmiddelen zelfvoorzienend. Zoals in heel wat lage-inkomenslanden is Congo gevangen in zijn rol van leverancier van ruwe grondstoffen aan de wereldmarkt, die massaal goedkope basisvoedingsmiddelen importeert om de groeiende stadsbevolking te voeden. Een goed landbouwbeleid dat de bevolking op het platteland uit de armoede haalt en dat zelf in genoeg eten voorziet voor alle Congolezen is daarom niet prioritair.   

-Geen duurzame praktijken en snelle ontbossing

De manier waarop grond beheerd wordt, is een tweede grote uitdaging. De enorme landbouwoppervlakte van Congo is deels in handen van grote landbouwbedrijven en de nationale elite. Boeren zijn gedwongen om de grond te pachten en passen daarom geen duurzame landbouwpraktijken toe. Bovendien kampt Congo met een snelle ontbossing. 

-Gewapende conflicten 

Naast de uitdagingen rond landbouw, heeft het oosten van Congo al meer dan 25 jaar te kampen met gewapende conflicten.

F2193b10.jpg

Broederlijk Delen © @Broederlijk Delen

In Congo is Broederlijk Delen actief rond:

-Grondstoffen en voedselsystemen: Samen met boerenorganisaties en vakbonden ondersteunen we families die van de landbouw leven, zodat ze duurzame landbouwtechnieken kunnen toepassen en hun productie diversifiëren. Het beter bewaren en verwerken van oogsten, het gebruik van natuurlijke meststoffen en aandacht voor het leefmilieu, zorgen voor genoeg eten, een waardig inkomen en een grotere biodiversiteit.

-Politieke stem en participatie: We ondersteunen boerenunies om de rechten van families die van de landbouw leven op lokaal, provinciaal en nationaal niveau te verdedigen. We moedigen massamedia aan om de problemen van de boerenbeweging te belichten en haar campagnes te ondersteunen. We werken samen met onderzoekscentra die het pleidooi voor agro-ecologie ondersteunen door wetenschappelijk bewijs aan te leveren. We ijveren er tot slot voor dat internationale partners en donoren agro-ecologische modellen gebruiken.

-Wereldwijde solidariteit in beweging: We zetten in op een sterke en inclusieve boerenbeweging die zich kan aanpassen aan veranderende Politieke en klimatologische contexten. We hebben bijzondere aandacht voor de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Deze samenwerking tussen 7 Oost-Afrikaanse landen heeft een rechtstreekse invloed op het aanbod en de prijzen op de voedselmarkt van Congo en op de plannen die buurlanden hebben met de natuurlijke rijkdommen van Congo. De beweging rond Broederlijk Delen in België draagt via directe acties en interpellaties bij tot de bescherming van de activisten van de boerenbeweging en haar bondgenoten die getroffen worden door repressieve maatregelen. 

 

Financieel kunnen ook wij onze broederlijke en zusterlijke bijdrage leveren.

De eerste collecte Broederlijk Delen gaat door in de weekendvieringen van 9 en 10 maart. Ook wij kunnen ons hart laten spreken en onze broers en zussen in Congo bijstaan. Alvast van harte dank!

 

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook