Verbonden met de wijnstok | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Verbonden met de wijnstok draagt de rank rijke vruchten.  © pixabay

Verbonden met de wijnstok

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 16 april 2024 - 17:36
Afdrukken
Bij het evangelie van de vijfde paszondag B (Johannes 15,1-8).

Veel mensen zijn in onze tijd op zoek naar verbondenheid. Ze doen dat tokkelend op hun smartphone in de hoop veel ‘vrienden’ en ‘volgers’ te maken of inkijk te hebben in het leven van anderen. Of hen dat voldoening oplevert, is nog maar de vraag.

Verbondenheid

Verbondenheid is ook het kernwoord in het evangelie van de vijfde paaszondag (Johannes 15,1-8). Het is een stuk uit het lange tafelgesprek dat Jezus houdt met zijn vrienden tijdens het Laatste Avondmaal. In zo’n laatste gesprek krijgen de woorden een meer geladen betekenis. Jezus wil hier zeggen: “Zonder mij zijn jullie niets.” Zoals geliefden dikwijls zeggen: “Jij bent alles voor mij.” Ze leven in en vanuit elkaars hart, het is de diepste band.

Wijnstok

Jezus gebruikt een beeld om die verbondenheid tussen hem en zijn leerlingen te benadrukken. Het is het beeld van de wijnstok. Jezus is de ware wijnstok. Jezus is waarachtig en betrouwbaar. Je kan je aan hem toevertrouwen. Als je verbonden bent met hem, ben je als rijpe ranken met vruchtbare druiven. Dan kan je echt evangelisch christelijk leven. De band met Jezus bepaalt heel het doen en laten van een christen.

Verbonden met Jezus

In gesprekken met ouders van dopelingen of met huwelijkskandidaten vraag ik wel eens hoe ze hun verbondenheid met de Kerk zien. Het antwoord is vaak: “Omdat wij willen leven volgens de christelijke waarden en normen.” Dat klinkt mooi en kan zelfs heel oprecht hun streven zijn. Maar het zegt niets over een echte verbondenheid met Jezus. Het zegt niets over een geloof in de gekruisigde en levende Jezus van Nazareth. Het zegt niets over de bron van kracht die hij kan zijn voor je leven. Jezus blijft dan een interessante figuur uit de geschiedenis, boeiend zoals bijvoorbeeld een Gandhi of een Moeder Theresa dat zijn. Terwijl de band die er tussen Jezus en de leerling is veel dieper reikt. Hij is zoals de meest intieme relatie die een mens met een ander kan hebben: hij eist je volledig op, hij vervult je helemaal, je gaat er geheel en al vanuit leven.

Prachtige dingen

Wij zijn het niet gewoon om de verbondenheid met Jezus zo sterk te zien. Toch zien we dat hij het leven van mensen helemaal mag doordringen, en dat mensen vanuit die verbondenheid tot prachtige dingen in staat zijn. In hun solidariteit met anderen, in hun zorg voor anderen, in de bezieling die ze uitstralen. Het is een zegen om zo’n mensen te mogen ontmoeten. Mogen ook wij ons meer en meer verbonden weten met Jezus en met de bron van waaruit hij leefde: God die liefde is.

Jos Houthuys

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Johannes
wijnstok

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezus, de Goede Herder © Myriams-Fotos op Pixabay
readmore

Eén kudde, één herder

icon-icon-artikel
De verrijzenis van Christus. Glasraam Onze-Lieve-Vrouwekerk Alsemberg. © Hugo Casaer
readmore

Verbondenheid die blijft

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook