Laatstejaarsstudenten bezoeken de Basiliek van het Heilig-Hart | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kleopas

Pastorale Eenheid Kleopas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale Eenheid Pastores Pastorale Ploeg Interparochiaal Secretariaat KERK & leven Verenigingen Dienstbaarheid beleven Jeugdbewegingen Fotoalbum Pastorale Francophone Nieuws uit het Vicariaat Brussel Interessante links
Laatstejaarsstudenten  Unesco-Atheneum bezoeken de basiliek © Kleopas

Laatstejaarsstudenten bezoeken de Basiliek van het Heilig-Hart

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 10 juni 2024 - 10:00
Afdrukken

Het wordt een jaarlijkse traditie dat de laatste jaarstudenten van het Atheneum Unseco – Koekelberg enkele gebedshuizen en levensbeschouwelijke inactieven bezoeken en dit met de leerkrachten godsdienst en zedenleer.
Zo mocht ik op 6 mei 2024 een zestigtal zesdejaarsstudenten verwelkomen in de basiliek van Koekelberg.

Zo’n bezoek begin ik altijd achteraan in de basiliek om kort iets te vertellen over de geschiedenis van deze 5de grootste kerk in de wereld. Het begon met koning Leopold II (1835 – 1909) die op de heuvel van Koekelberg een imposant gebouw wou laten optrekken. Het zou een kerk worden waarvan de eerste steenlegging gebeurde in 1905 en na de Eerste Wereldoorlog werd ze een basiliek ter herdenking van de gesneuvelden. De basiliek is van oudsher een vredesmonument. 

Na wat technische uitleg ging ik verder in op wat de basiliek vandaag is: in de eerste plaats een kerkgebouw. Tevens is ze een toeristische trekpleister en worden er concerten georganiseerd. Zij huisvest enkele musea, heeft een theaterzaal en er zijn enkele  vergaderruimtes en andere zalen. Zelfs een speleoclub vindt er haar oefenruimte. De veelvuldige functies van de basiliek werden zo toegelicht. 

Op weg naar het parochiaal gedeelte verwees ik naar de aanbiddingskapel waar dag en nacht Christus aanbeden wordt in het sacrament van de eucharistie. 

In het parochiaal gedeelte verwees ik eerst naar wat eigen is aan de basiliek: het imposante beeld van het Heilig Hart van de bekende beeldhouwer Georefes Minne, waar Jezus zijn ene hand legt op zijn hart en met de andere hand verwijst naar omhoog. De verticale en horizontale dynamiek van het geloof vinden elkaar in Jezus de Christus. Vervolgens gaf ik uitleg over wat je in elke kerk ziet: het altaar, de ambo, het tabernakel, de paaskaars.  

Dan konden de studenten, soms geholpen door de leerkrachten, vragen stellen.

Zullen ongelovigen ook het paradijs kennen als ze sterven?
Hoe kan je in God en in het eeuwig leven geloven als er zoveel oorlogen zijn, ook door christenen?
En wat is eeuwig leven?

Iemand vroeg: hoe word je christen? En vervolgens, hoe kan je God vinden in je leven?
En nadat ik – op vraag van een leerkracht – toelichting gaf over de sacramenten vroeg iemand: door wie word je betaald? En wat is het verschil tussen een priester en een pastoor? Mag je huwen als priester? Waarom mogen vrouwen geen priester worden? 

Ik besloot met mijn waardering uit te spreken voor zo’n gezamenlijk initiatief waar alle studenten met de verschillende leerkrachten levensbeschouwing verschillende plaatsen van levensbeschouwing en geloof bezoeken. Vaak hoor je dat geloof en levensovertuiging enkel een privéaangelegenheid zijn. Je moet daar de andere niet mee lastig vallen. Neutraliteit wordt in sommige kringen een ideologie. En dat is exclusieve neutraliteit. Respect en waardering voor mekaars levensovertuiging zorgen voor een inclusieve neutraliteit. Want godsdiensten alsook de vrijzinnigheid kleuren elk op hun wijze de samenleving en mogen hun stem laten weerkinken in het maatschappelijk debat. 

Het bezoek eindigde met een rondleiding in de crypte om dan verder op stap te gaan naar een boeddhistische tempel en het Huis van de Mens.

Johan Dobbelaere
 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Kleopas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook