ramadan en vasten vallen deels samen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Vicariaat Onderwijs Bisdom Brugge

Vicariaat Onderwijs Bisdom Brugge

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • startpagina bisschoppelijk gedelegeerde vicariaat organigram inspectie begeleiding rooms-katholieke godsdienst
      basisonderwijssecundair onderwijs
      bestuur en organisatie pedagogische begeleiding centrum d'Abdij Katholiek Onderwijs Vlaanderen contact kalender linken _____________________________________ engagementsverklaring kerkelijke toestemming vak r.-k.-godsdienst _____________________________________ pastoraal op school _____________________________________ # verlies en rouw # synodaal proces onderwijs # wegwijzers naar vorming # gebed van de week # jaarthema 2024-2025 # schooldirecties en schoolbestuur

ramadan en vasten vallen deels samen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2025 - 17:20
Afdrukken

Belgische bisschoppen wensen moslims een goede ramadan en suikerfeest.

De ramadan loopt dit jaar van 1 tot 29 maart. In hun brief benadrukken de bisschoppen wat moslims en christenen verbindt. Hier tref je een handleiding bij de Ramadanbrief. Tot slot tref je hier ook de Orbit Ramadankaart.

Wat als de vasten en de ramadan samenvallen?

Francis Loyens en Bahattin Kocak schreven samen een opiniestuk over de veertigdagentijd (14 februari – 14 31 maart 2024) en ramadan (9 maart – 8 april 2024).

De vragen zullen dit jaar niet uitblijven. Fatima en Ibrahim zullen in hun klas vertellen hoe thuis de ramadan beleefd wordt. Hoe er overdag niet gegeten of gedronken wordt en hoe men na zonsondergang op een vast tijdstip de vasten breekt  en de familie dan samen met vrienden de iftar-maaltijd gebruikt. Er zullen aalmoezen gegeven worden aan de armen ver weg en dichtbij en op het eind is er het Suikerfeest.  Dit jaar valt voor de christenen de vasten deels in dezelfde periode. De aandacht voor de uiterlijk zichtbare ramadan wekt vragen op over de vasten. Dat is de basis voor dialoog en voor een verscherpt en vernieuwd inzicht in de eigen levensbeschouwelijke groei.

De vasten is vandaag niet meer vanzelfsprekend. Voor sommigen is het iets van het verleden. Maar meer mensen dan we denken halen een askruisje op Aswoensdag en beleven de veertigdagentijd  als een periode van bekering, gebed en solidariteit, op weg naar het feest van Pasen.  De vasten wordt al eens verward met een maand zonder vlees of een maand zonder alcohol.  Op zich  zijn dit interessante en waardevolle maatschappelijke ontwikkelingen, maar de vasten is meer dan dat.

Door de levensbeschouwelijke pluraliteit in onze scholen kunnen we de vragen bij onze leerlingen en studenten niet ontwijken. Er zijn in scholen nog nooit zoveel aanknopingspunten voor levensbeschouwelijke gesprekken geweest als nu. Ze moeten niet gedicteerd worden vanuit de leerplannen of de eindtermen, maar borrelen spontaan bij de jongeren op.

Laten we als leraar, directielid of bestuurder dergelijke gesprekken in onze scholen niet uit de weg gaan. Ze gaan verder dan de opsomming van uiterlijke kenmerken of het aangeven van gelijkenissen en verschillen tussen vasten en ramadan.  Wie naar de diepte vaart heeft het over onze dromen, over waar  we als mens  toe geroepen zijn en dus ook over  alles wat ons daar nu nog  van afhoudt. Het gaat over wat we best loslaten om nog meer met elkaar en datgene wat ons overstijgt verbonden te zijn. Het inbouwen van stilte, lectuur, het loskomen van bepaalde gewoontes, het zetten van de eerste stap of het beleven van solidariteit zijn hiervoor concrete stapstenen.

Dure woorden als interreligieuze of interculturele verschillen krijgen in de klascontext zo  een heel concrete vertaling. In de dialoog zoeken we niet naar het grote gelijk, maar naar wat ons bindt. De gemeenschappelijkheid die men ontdekt, kan een dam opwerpen tegen polarisatie en radicalisering. Los van moeilijke theologische begrippen krijgt de dialoog hier gestalte op de plek  waar leerlingen elkaar ontmoeten.

Zo’n levensbeschouwelijk gesprek vormt de identiteit en doet jongeren groeien als persoon. Zo’n dialoog legt ook de basis voor een doorleefd gevoel van verbondenheid. Die vertrekt in de klas, maar omvat heel de wereld. Want in elke klas is de wereld aanwezig.

Francis Loyens - Bisschoppelijk gedelegeerde voor onderwijs
Bahattin Kocak - Leraar Islamitische godsdienst
 
Gepubliceerd in het Belang van Limburg op zaterdag 26/02/2022: Wat als de vasten en de ramadan samenvallen? | Het Belang van Limburg (hbvl.be)

ramadan vasten 2025.jpg

ramadan vasten 2025

bron: Tertio, 30 maart 2022
zie ook: https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/vasten-en-ramadan-vallen-steeds-meer-samenamen/
 

Een selectie voor het basisonderwijs: Ramadan en Vasten

 Ramadan en Suikerfeest - wikikids: Ramadan
 Meryem vlogt tijdens de eerste dag van de ramadan
 Anwar, Imran en Arno vieren einde van de ramadan
  Lied : Ramadan
 Twee liederen 1 2 : gemaakt door een klas Islam rond het suikerfeest
  Quiz Ramadan
 Ramadan is ook DOEN
 Suikerfeest: in Brussel  vanuit Journaal
 Suikerfeest: Journaal NL
 korte inkijk in een gezin
 Suikerfeest: getuigenis van kinderen

Een selectie voor het basisonderwijs: Aswoensdag en vasten

 Vasten in 60 sec.
 Askruisje en vasten: korte getuigenissen
 Vasten vanuit Theotalks: nodigt uit om verder in gesprek te gaan met kinderen
 Veertigdagentijd: Bijbel in 1000 seconden
 Vasten uit lesimpulsen Thomas BaO: selectie 1 - 2

Een selectie voor het secundair onderwijs: Ramadan en Veertigdagentijd

 Kamino: Veertigdagentijd – Wat is dat? https://www.youtube.com/watch?v=MeQnrLxYqxQ
 Kerknet: vasten en Pasen https://www.kerknet.be/thema/vasten-pasen
 Aswoensdag, het begin van de vasten
 Thomas website: 

• Vasten | veertigdagentijd:
https://www.kuleuven.be/thomas/page/vasten/
https://www.kuleuven.be/thomas/page/bereid-je-voor/ :
https://www.kuleuven.be/thomas/page/zoek/event/6522/#page-title 
https://www.kuleuven.be/thomas/page/zoek/event/10245/#page-title

•    Ramadan Moebarak, een gezegende vastenmaand:
https://www.kuleuven.be/thomas/page/ramadan-moebarak/

    Elisabeth website: specifiek voor leerling zorgrichtingen

•    Vasten: 
https://www.pastoralezorg.be/page/veertigdagentijd-visuele-vormgeving-in-de-voorziening/
•    Ramadan:  
https://www.pastoralezorg.be/page/ramadan/

    buitengewoon onderwijs:

https://www.kuleuven.be/thomas/page/leven-in-overvloed/

Inspiratiemap vanuit de Attent werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid (Antwerpen) – versie 2023

•    Idee 1: Voorbede (klik door)
Meer info: Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet

•    Idee 2: Getuigenissen
• Mensen inspireren over een onderwerp waarover ze al heel vaak gehoord hebben, kan zeker ook door het eens vanuit een andere hoek te belichten. Waarom geen moslim(a) uitnodigen om tijdens de viering te komen getuigen over het vasten in de islamitische traditie? En misschien staat de lokale moskee in ruil ook wel open voor een getuigenis van een christen over het vasten in de veertigdagentijd, na het gebed?
• Een andere mogelijkheid is om een ‘andere’ christen uit te nodigen voor een getuigenis: hoe beleeft een Roemeens-orthodox christen het vasten bijvoorbeeld? Of een Nigeriaans-evangelische?
Meer info: Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet

•    Idee 3: Deelname aan een iftar
• Het dagelijks breken van de vasten wordt in de islam iftar genoemd. Dit is dus de eerste maaltijd die men eet na zonsondergang. Heel wat moslimgemeenschappen en moskeeën organiseren publieke iftars tijdens de ramadan, in de moskee, in een zaal, in een park, … Gastvrijheid is immers zeer belangrijk voor moslims tijdens de ramadan. 

• Wordt er in jouw omgeving een publieke iftar georganiseerd? Neem dan eens deel met het team van de PE of de geloofskern, met familie of vrienden, of met geïnteresseerden uit de gemeenschap. Je zal merken: het is helemaal niet raar om hierbij aan te sluiten als niet-moslim. Men zal blij zijn met je aanwezigheid! 
De keuze om vooraf gedurende de dag te eten of te vasten is aan jou.
Meer info:Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet

•    Idee 4: Gezamenlijke sobere maaltijd
• Heeft jullie geloofskern de gewoonte een sobere maaltijd te organiseren tijdens de veertigdagentijd (ten voordele van Broederlijk Delen)? Verplaats deze dan eens naar wat later op de avond – na zonsondergang – en nodig een lokale moslimgemeenschap uit. Een beetje een omgekeerde iftar eigenlijk. Zorg voor voldoende vegetarisch aanbod – het is een sobere maaltijd natuurlijk… 
Dit is de perfecte gelegenheid om te praten over wat ‘vasten’ voor jullie betekent.
• Organiseren jullie gewoonlijk een koffiestop voor Broederlijk Delen? Indien deze nog vóór de ramadan valt, nodig dan eens expliciet de lokale moslimgemeenschap uit. Een mooie manier om contact te leggen! 
Meer info: Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet

Verken de website van ORBIT
ORBIT vzw wil de effectieve en systematische ‘ontmoeting in verscheidenheid’ bevorderen tussen personen en groepen van verschillende etnisch- culturele achtergrond, religie en levensbeschouwing.

Kalender "Iedereen feest 2025"
‘Iedereen Feest!’ is unieke jaarkalender met de feestdagen van de religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in België. Met deze geïllustreerde kalender kan je buren, vrienden, klasgenoten of collega’s beter leren kennen, bijleren over veel culturen, en met hen meevieren natuurlijk.
Bestel deze kalender hier

jaarkalender 2025.png

kalender 2025

Stuur (als school) een wenskaart bij een (inter)levensbeschouwelijk feest
Hier tref je de kaarten.
Bekijk zeker ook eens het verdere aanbod van wenskaarten van ORBIT.

ORBIT West-Vlaanderen – regionaal aanspreekpunt
Dominique Ballegeer
0494/170195
db.1107@hotmail.com
westvlaanderen@orbitvzw.be

Gepubliceerd door

Vicariaat Onderwijs Bisdom Brugge

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook