Woorden die bijblijven | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Kostbare woorden en tekenen van verbondenheid met dierbare medemensen met zich mee blijfven dragen. © pixabay

Woorden die bijblijven

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 6 mei 2025 - 9:31
Afdrukken
Bij de schriftlezingen van de vijfde paaszondag C (Openb 21,1-5a ;Johannes 13,31-33a.34-35)

Wie ooit de laatste momenten van een geliefde persoon meegemaakt heeft, vergeet niet diens laatste woorden. Het zijn woorden van dank, ongetwijfeld. Misschien ook woorden van spijt en vergeving om wat niet gelukt is of om wat niet mocht zijn. Maar zeker zijn het ook woorden van liefde en verbondenheid. Ik denk en hoop dat ieder van ons op die manier wel kostbare woorden en tekenen van verbondenheid met dierbare medemensen met zich mee blijft dragen.

In het evangelie van de vijfde paaszondag (Johannes 13,31-33a.34-35) horen we dergelijke woorden uit de mond van Jezus. Hij spreekt ze uit tijdens het Laatste Avondmaal. Er is die avond al veel gebeurd: Jezus heeft de voeten van zijn leerlingen gewassen. Een sterk gebaar! Wat anders de taak van een slaaf is, doet de meester nu voor zijn leerlingen. In die geest moeten de leerlingen elkaar liefhebben! En ook staat tijdens die maaltijd Judas op het punt te vertrekken. Maar zelfs dat verraad houdt Jezus niet af van de weg die hij te gaan heeft. In die bewogen omstandigheden spreekt Jezus bijzondere woorden, woorden om te onthouden en ze mee te dragen als een blijvende opdracht: “Je moet elkaar liefhebben. Daaraan zullen de mensen jullie herkennen: dat je elkaar liefhebt.”

God is een liefhebbende God. Zoals een vader zijn kind liefheeft, zoals een moeder haar kind nooit vergeet, zo heeft Hij ons lief. Die liefde van God kan niet sterker een gezicht krijgen dan in de liefde die wij, mensen, elkaar betonen. Niemand heeft ooit God gezien. Maar in de liefde waarmee mensen elkaar liefhebben, komt Hij aan het licht. Dat maakt elke liefde ook zo heilig. En terecht is ze ook Jezus’ enige gebod.

Nog woorden om te onthouden klinken in de eerste lezing, uit het boek van de Openbaring (Openb 21,1-5a ). Dat is het laatste boek van de Bijbel. Die woorden tekenen voor ons het visioen waarheen wij op weg zijn: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, Gods hemel voorgoed verbonden met ons, mensen van deze aarde. Het is een visioen, het is een belofte. Geen rouw, geen geween zal er zijn, alle tranen van de ogen gewist. In onze wereld is er veel reden om verdriet te hebben. Met mooie woorden alleen stoppen wij al dat verdriet niet. Maar levend vanuit een opdracht die ons gegeven is, zoals een ouder dat doet op zijn sterfbed, bewaren wij de droom en maken wij waar in kleine stukjes en beetjes wat Jezus ons heeft voorgedaan. Het is de moeite waard om die woorden blijvend mee te dragen.

Jos Houthuys

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Johannes
woorden

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Paus Franciscus bracht een verrassingsbezoek aan het Hope Happening festival © otheo
readmore

De stem van Jezus kennen

icon-icon-artikel
Na Pasen terugkeren naar de routine van ons leven ? Of toch niet ? © jh
readmore

Liefde helpt om opnieuw te zien

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook