Welzijnszorg plaatselijk (Wilfried Pauwels) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contactgegevens binnen de pastorale eenheid Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkSacrament van verzoeningZiekenzalving
      Blog en Facebook van de plaatselijke werkingen Welzijnsschakel De Spie Katholiek Basisonderwijs Harelbeke De Bron Decanaal nieuws

Welzijnszorg plaatselijk (Wilfried Pauwels)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 4 december 2016 - 16:29
Afdrukken
Omhaling in de kerk en "Soep op de stoep"

Welzijnszorg is die organisatie die haar campagne vooral in de advent voert. Ze komt op voor de mensen die bij ons leven in kansarmoede. Algemeen leven er in ons land 1 op de 7 mensen onder de armoedegrens. Welzijnszorg steunt jaarlijks een aantal mooie projecten in ons land.

Om Welzijnszorg te steunen is er in het weekend van 10 en 11 december soep op de stoep in de meeste kerken en wordt de homilie ook verzorgd door Filip uit Kuurne en ikzelf, beiden met voeling voor de problemen. De opbrengst gaat dan ook naar Welzijnszorg.

In de vele scholen zijn er ook acties, sommige voor Welzijnszorg, andere voor een eigen project en één daarvan is de Spie.

De Spie

In Harelbeke zijn er 3000 mensen van de 27000 met een verhoogde tegemoetkoming of met een leefloon. Een zuster van Welzijnszorg is Welzijnsschakels. Welzijnsschakels zijn plaatselijke groepen die op weg gaan samen met mensen in armoede. Het is niet langer voor hen maar samen met hen. De spie is zo een groep en leeft in Harelbeke en bestaat al zes jaar. We zijn intussen met 25 vrijwilligers met heel gemengde thuissituaties. Sommigen leven met een minimum, anderen kennen de armoede niet van binnenuit maar willen ook samen groep vormen en zich ook inzetten. Veronique Dewijze en ikzelf kunnen voor een stuk in ons werk bezig zijn met dit mooie project. Ik ben er bijna de hele week mee bezig.

Wat doet de Spie?

We doen heel wat verschillende zaken. Het is niet de bedoeling dat een vrijwilliger een beetje van alles doet. Hij/zij zet zich in wat hem/haar het meeste ligt. Het is heel belangrijk dat je niet overvraagd bent en mag doen waarin je je amuseert. We hebben drie algemene vergaderingen op een jaar en werken verder in deelgroepen. Geregeld krijgt ieder dan ook een verslag van waar ieder mee bezig is.

We hebben jaarlijks twee feesten en een uitstap

Op onze feesten krijgen we normaal 120 mensen. Dit jaar gaan we voor het eerst ons riskeren aan een avondfeest met volle maaltijd en dit de avond vóór kerstavond. Tot vorig jaar was dit een namiddag met kerstkoeken. We gunnen mensen dat ze echt feest mogen vieren met een bijhorende verrassing. Het andere feest is de paaseierenraap met ontbijt. Al drie jaar hebben we ook een uitstap gedaan en dit bij het begin van de grote vakantie. Vorig jaar gingen we met 86 mensen op stap naar het Gravensteen te Gent en naar Puyenbroeck te Wachtebeke. We vragen steeds een kleine bijdrage maar zorgen er vooral voor dat ze zich in de groep verbonden en goed mogen voelen.

Het onthaal bij de sociale kruidenier

De VZW de Oever organiseert een sociale kruidenier voor die mensen die vanuit het OCMW er recht op hebben. Wij zitten met enkele mensen bij het onthaal. Met twee of drie zijn we er en dat is voldoende. We hoeven ons niets aan te trekken van de winkel, de Oever doet dit heel goed. Een sociale kruidenier is een organisatie waar mensen naar toe mogen gaan voor een pakket voeding en waar ze ook zelf beperkt mogen kiezen uit een aanbod. Onthalen is er heel belangrijk want het is voor die grote mensen een grote stap. Bij het onthaal is er de mogelijkheid om een potje koffie te drinken en wat samen te zitten. Daar krijgen we samen met het OCMW en Samenlevingsopbouw de kans om mensen door te verwijzen naar activiteiten en om naar hun verhaal te luisteren. Veelal kunnen we ze ook raad en moed meegeven. Intussen hebben een aantal mensen er ook elkaar al gevonden en dat is goed.

De huiswerkklas

Wekelijks geven we twee maal één uurtje de gelegenheid aan kinderen van de lagere school om begeleid hun huiswerk te maken. Werken aan een toekomst is ook armoede uitsluiten. Dat is voor mensen die geen begeleiding kunnen betalen en ook voor kinderen waarvan de ouders minder de taal machtig zijn. Zo hebben we ook contact met de ouders en bouwen we er een band mee op. Met zeven mensen zijn we daarmee bezig. Soms hebben we ook een stagiair van het Vivo die even ons wat helpt. Laatst waren we met zes vrijwilligers en er waren 22 kinderen aanwezig, het was wel puffen...

Ontmoetingen en veel meer

De eerste en de derde donderdag zijn er ook ontmoetingen, voorlopig is dit nog met weinig mensen maar toch deugddoend. Er kan een tafel wat gezellig babbelen terwijl er even verder gekaart wordt en nog even verder een of ander gezelschapsspel gespeeld wordt. Samen komen en je niet alleen hoeven te voelen is heel belangrijk. Soms is er ook een crea-activiteit, zoals op donderdag 1 december. Dan zullen we met klei een kunstwerk maken onder begeleiding. We hebben al mandala's gemaakt en aan bloemschikken gedaan. Daarnaast begonnen we ook met petanque en cubbing. Jaarlijks mogen we ook gratis naar een plaatselijk toneel gaan kijken met een groep. Dit jaar zijn we ook voor het eerst dankzij de groeps-Uitpas naar drie verschillende voorstellingen kunnen gaan in het Spoor en dit aan een gunstig tarief.

Er is één groep die tegen eind december weer een kalender opmaakt met de geplande ontmoetingen en activiteiten. In november hebben we ook aan vele mensen gevraagd wat zij graag zouden willen doen en aan de hand daarvan stellen we een programma samen. We doen minder huisbezoeken dan vroeger, gezien er velen van ons nog een dagtaak hebben. Dat is ook ontmoeten en eigenlijk wel heel belangrijk...

Kleine hulp allerlei

Bij het begin van het schooljaar kopen we ook een aantal pakketten aan met schoolboeken voor jongeren uit de middelbare school. Bij grote nood hebben we ook bonnen zodat iemand voor éénmaal uit de nood geholpen wordt met wat voeding. Ik mag ook een begeleidingsbrief meegeven om aan kleding te geraken en ook voor andere heel dringende zaken kan er geholpen of doorverwezen worden. 

We verzamelen echter geen materiaal, geen voeding, geen meubels, geen kledij. We hebben er geen plaats voor en ook niet de mankracht. We kiezen er ook voor om mensen meer door te verwijzen en samen met hen op weg te gaan. De lokalen die we gebruiken voor onze activiteiten of vergaderingen zijn ons gegund door vele instanties. Zo komen we samen in gebouwen van OCMW, stad, enkele parochies en een school. Natuurlijk zou het heel interessant zijn om op een plaats een vaste stek te hebben met de mogelijkheid om daar ook iets achter te laten, maar dan nog ligt onze klemtoon niet op noodhulp maar wel op mensen sterker te maken. Ontmoeting en je weg weten is heel belangrijk! De neiging is groot om zich op te sluiten en je weg vinden in de wereld en weten waar je ook geholpen kan worden is niet zo gemakkelijk.

Hulp bij het verdelen van de dierenvoeding

Eenmaal in de maand komt ook de VZW sociale dierenhulp langs in Harelbeke. Dit kan met steun van het OCMW. De Spie zorgt voor de verdeling van die dierenvoeding in overleg met die VZW.

Een informatief moment

Wat we ook belangrijk vinden is mensen samenbrengen en op gepaste wijze info geven. Zo mochten we al een avond organiseren rond collectieve schuldbemiddeling en dit met iemand die al jaren zelf in die situatie zit om raad te geven aan anderen die er net mee te maken hebben. Een ander initiatief was hoe omgaan met verdriet.

Doorverwijzing en permanentie

De medewerkers hebben ook een mini-sociale kaart op zak met belangrijke hulpinstanties zodat als iemand met een probleem ons aanspreekt we vaak weten waar die mens naartoe kan om geholpen te worden. We gaan ook geregeld mee indien het nodig is. Daarnaast hebben we ook onze gsm die doorgegeven wordt aan enkele vrijwilligers om raad of info te kunnen geven. Daar mag naar gebeld worden voor info of om ondersteuning: 0497/621855

In opleiding om mensen ook persoonlijker te kunnen doorverwijzen

Met 12 mensen zijn we ook in opleiding dit ondersteund door welzijnsschakels nationaal en open school om beter te kunnen helpen: Om beter te leren luisteren en raad geven, om om te gaan met moeilijke situaties en mensen die emotioneel reageren, om het netwerk in Harelbeke en Kortrijk beter te leren kennen om beter te kunnen doorverwijzen, om ons in te leven in de situatie van mensen in nood... Het is een leerrijke ervaring met als opzet om naast het onthaal bij de sociale kruidenier en de ondersteuning per telefoon ook mensen op persoonlijk gesprek te kunnen doen komen om samen met hen de weg te gaan.

Bewustmaking

Naast het verzorgen van een homilie gaan we ook soms spreken voor groepen en scholen. Op vrijdag 24 maart nodigen we ook "Vuile Mong en zijn vieze gasten" uit in het Spoor. Zij brengen een toneel- en liederenavond rond het thema kansarmoede. Daarop ben je van harte welkom voor een gezellige avond met ook info en kans tot gesprek. Op die manier willen we naar buiten komen, onze eigen mensen de kans geven om goedkoper een avond mee te maken en op zoek te gaan naar medewerkers en  sponsoren om dit alles mogelijk te maken. Daarnaast willen we via internet en kranten ons bekend maken en meer nog de problematiek aan mensen bekend maken. Het is toch wel een schande dat in ons land er nog zo veel mensen het moeilijk hebben om rond te komen!

In een netwerk

De Spie wil niet alleen staan en zoekt om samen met anderen armoede uit te sluiten. We zijn nauw betrokken met het OCMW, met de federale stuurgroep, de kerken, de stadsdiensten, de Oever, Hise, Aventurijn, Samenlevingsopbouw en andere organisaties. Zo zitten we in vergaderingen van Huis van het kind, het plaatselijke fonds vrijetijdsparticipatie met de Uitpas en zo meer.

Op zoek naar medewerkers

Je merkt hoe groot de Spie is geworden en zo zijn we op zoek naar medewerkers voor één of ander initiatief. Er is zeker nog nood bij de huiswerkklas en bij de groep ontspanning, crea- en buitenactiviteiten. Vinden we mensen die op bezoek willen gaan, zijn er nog die mee willen opstappen in een ander iets waar me mee bezig zijn: tof. Ben je geïnteresseerd: neem zeker contact met onze telefoon of met één van ons.

Op zoek naar steun

Om dit alles mogelijk te maken moet er jaarlijks zeker een bedrag zijn. We krijgen al een mooie steun van de Lionsclub Liederik (waarvoor meer dan dank) maar dit is zeker niet voldoende om de hele werking te blijven doen. Wens je ons zo te steunen dan kun je op twee rekeningen terecht. Er is ons gewoon rekeningnummer: BE10 9730 1859 1904 en er is ons nummer waar de som aftrekbaar is (dit vanaf 40 euro) van je belastingsaangifte. BE70 8939 4402 9125 vermeld dan wel: "projectcode 5001" Welzijnsschakels Huidevettersstraat 163 Brussel.

Ben jij iemand die ook met een minimum moet rondkomen: van harte welkom, bel ons op voor meer informatie. Je mag afkomen als deelnemer, maar zie je het zitten om zelf ook mee initiatief te nemen: onze groep is gemengd. Ook jij kan mee de Spie helpen dragen.

Heb je nog vragen of dergelijke:
Ons telefoonnummer is: 0497/621855
Je kunt ook bij mij terecht

Wilfried Pauwels

 

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Meer

Advent en Kerstmis
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook