Wanneer men ‘in ’t dorp’, zoals ze dat in Dworp zeggen, wat rondloopt hoor je hier en daar al wat ongeruste stemmen. Onlangs kwam ik voorbij een groepje al wat oudere Dworpenaren en hoorde er iemand op zijn typisch Dworps ‘moemmelen’: “Awel, ’t is bijna mei en we hebben nog niks gehoord of gezien van de kapellekeswandeling.” Ik heb mij maar vriendelijk uit de voeten gemaakt. Soms is dat misschien wel de meest wijselijke weg. Mijn excuses aan betrokkene, en voor alle duidelijkheid: op donderdag 18 mei 2017 komt er een 23ste editie!
De kapellekes worden in Dworp zo maar niet vergeten! Wie toevallig op het parcours 2017 al zou hebben rondgetoerd zou zelfs al sterke vermoedens kunnen hebben dat er iets te gebeuren staat. Twee kapellen, op zeer korte afstand van elkaar, hebben trouwens enige tijd totaal leeggestaan. De beelden waren weg, meer nog zelfs het hekje voor de nis was er niet meer. De bescheiden gebouwtjes stonden er triestig en verlaten bij. Af en toe dienen ook aan kapellekes wat min of meer ingrijpende herstellingen te gebeuren. De bewoners of toch hun beelden moeten dan even met hun hele hebben en houden verhuizen naar andere oorden, al gaat dat meestal gepaard met een stevige fatsoeneringsbeurt.
Traject 2017
Dit jaar gaat de kapellekeswandeling van de Landelijke Gilde en de parochieploeg Sint-Gurik Dworp richting ‘Victorkesberg’. We vertrekken donderdag 18 mei stipt om 19.00 uur vanuit de tuin van de pastorie van Dworp en wandelen rustig, kalm en vroom van kapelleke tot kapelleke waar we halt houden om er te bidden en te bezinnen. Via de Kerkstraat met het gevelkapelleke van de familie Dekoninck-Detroch en het gevelkapelleke van wijlen Tist Buelinckx en Julia Va Vlomenk slaan we de Wijmenhofstraat in, steken de Alsembergsesteenweg over en verder naar de Molenbeekstraat (kapelleke Marieke Slootmans-Loeckx) en kapelleke Hélène Debrael (de Villegas). Aan het vroegere gemeentehuis gaan we opnieuw de Alsembergsesteenweg over en via de Gemeentehuisstraat terug Vroenenbosstraat. Daar wacht ondertussen voor alle deelnemers een natje en een droogje in zaal ‘Ons Huis’. Federatiepastoor Jos Houthuys zal ook dit jaar de gebedstocht voorgaan.
Onze-Lieve-Vrouwkapel moest wijken voor de geschiedenis
De huidige muur rond de pastorietuin zal binnenkort tachtig jaar worden. Hij dateert van de periode net voor en/of tijdens de Tweede Wereldoorlog. De muur was toen aan een stevige herstelling toe. Van die gelegenheid is dan gebruik gemaakt om het volledig domein te ommuren. Tijdens deze werken is in het schuin gedeelte tussen de Kerkstraat en de Vroenenbosstraat over de ganse breedte van de muur een kapel ingebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op de dubbele deur in het gietijzeren traliewerk stonden de letters AM. Wat staat voor Avé Maria. Gedurende vele jaren werd deze kapel zorgzaam onderhouden door de familie Vogeleer (Ritje Taxi of Ritje Zjakroet), caféhouders aan de overzijde van de straat. Tijdens de studie voor de grote restauratiewerken aan de pastorie begin jaren 2000 bleek algauw dat deze kapel zich op de historische toegang naar het pastoriedomein bevond. De kapel zou dus moeten wijken. Op die manier kreeg de aannemer tevens een betere toegang om met groot materieel tot bij de pastorie te komen. Waar vroeger de muur stond, staat nu een grote poort.
Voor het verdwijnen van de kapel werd naar een oplossing gezocht. Die lag een beetje voor de hand. Wat verder aan de binnenkant van de muur langs de Kerkstraat was nog een grote nis, opgericht in 1835 in opdracht van pastoor Jan Baptist Beeckmans, toenmalig pastoor van Dworp. Deze nis stond reeds jaren leeg en samen met het ganse domein was zij aan een grondige restauratie toe. Het einde van de ene kapel was dus het begin van een nieuw leven voor de andere kapel. Een mooi en prachtig leven zoals wij ze allemaal tot op de dag van vandaag kennen. Ondertussen zal het al donderdag 18 mei stipt 19 uur zijn. Pastoor Jos en samen met hem een ganse sliert gelovigen en sympathisanten zetten zich in beweging voor de 23ste kapellekeswandeling. Via de Kerkstraat gaat het naar de kapel van de familie Dekoninck-Wastiau en Dekoninck-Detroch, boven de poort van de ex-brouwerij. Maar daarover en met nog veel meer zijn wij er volgende week weer.