Geloven in het gezin | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Uitnodiging voor de vorminsavond "geloven in het gezin" © Pastorale zone Alsemberg.Foto: Annie Casaer

Geloven in het gezin

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 15 maart 2018 - 15:17
Afdrukken
Verslag van de vormingsavond "Geloven in het gezin" op 7 maart 2018 : Wat kinderen ons leren en wat ze van ons verwachten.

Vanuit de zoneraad van onze pastorale zone Alsemberg kwam de uitnodiging voor een gespreksavond over ‘Geloven in het gezin’ op woensdag 7 maart jl. Een twintigtal geïnteresseerden (ouders, grootouders, parochianen) vulde het zaaltje van de pastorie in Huizingen. De avond werd begeleid door Kristl Van Cleemput, medewerkster van de dienst Christelijk Vormingswerk Vlaams-Brabant en Mechelen.

 

Vertrekkend van een foto (een kind rent vanuit de armen van zijn moeder naar zijn vader) vroeg Kristl de aanwezigen de afbeelding in één woord te omschrijven. Loslaten, bemoedigen waren hier de kernwoorden. Daarin laat zich ook de opvoedingstaak van ouders samenvatten: het is loslaten, alhoewel steun en bemoediging lang nodig blijven.

Opvoeden heeft een natuurlijke spirituele dimensie: in het opvoeden zelf zit reeds een religieuze kern: die van nabijheid bieden, vertrouwen geven, zelfstandig keuzes leren maken, tot verbondenheid komen met anderen en zo ook met God.

Spontaan aanvoelen van God

Kinderen hebben een haast spontane ervaring van het goddelijke. Het is niet zozeer een geloof in God, maar een voelen van zijn aanwezigheid: God beschermt hen en is hun vriend.

Ze stellen ons veel vragen, ze willen van ons vooral weten: wat denk jij daarover? Ze vragen zich ondermeer af: “Wie is God? Is God een mens? Waar woont God? Waarom is Hij ook niet een moeder?” En over Jezus: “Heeft Jezus echt geleefd? Hoe moet ik mij hem voorstellen? Hoe kan hij mijn vriend zijn? Hoe kan hij in zo’n klein stukje brood zijn?”

Paus Franciscus vertelde tijdens een reis in 2015: “Een kind vroeg me: wat deed God vóór Hij de wereld schiep? Geen gemakkelijke vraag, hé. Ik antwoordde: vóór God de wereld schiep, had Hij lief. Want God is liefde.”

De grote Duitse theoloog Karl Rahner zei: “Kinderen weten al over God voor iemand hen ooit iets over Hem verteld heeft.” En een ander zei: “Kinderen zijn plekken waar de hemel de aarde raakt.” Kinderen hebben een stuk aangeboren religiositeit, en aan ons is het om die kansen te geven. Hoe jonger dat gebeurt, hoe meer kansen die religiositeit krijgt. Zo kunnen we hun vertrouwen, hun blijdschap, hun ontvankelijkheid bevestigen en in een richting sturen die hen helpt om te groeien in geloof. Kinderen religieus opvoeden, is het grootste geschenk dat je hen kunt meegeven.

Geloven is je toevertrouwen in liefde

Geloven heeft altijd met liefde te maken. Geloven in het Latijn is ‘credere’, wat komt van ‘cor dare’, je hart geven. Geloven is niet te organiseren of op te leggen, het is een kwestie van je overgeven en vertrouwen te ontwikkelen. Zoals je ooit leerde zwemmen en leerde vertrouwen dat water ons draagt: zo draagt ook God ons. Geloven in Jezus is zijn vriendschap willen accepteren. Het is ook die vriendschap willen doorgeven aan anderen. Dus moeten we ons afvragen: hebben mensen in de ontmoeting met mij iets van Jezus’ liefde voor mensen mogen voelen?

Wat kinderen nodig hebben om te geloven

Dit laat zich samenvatten in het woord ‘Spirit’ (het woord komt van de Amerikaanse pedagoge Rebecca Nye). De ‘S’ staat voor ‘space’: geloof heeft nood aan ruimte om te zoeken en te verkennen. De ‘P’ staat voor ‘proces’: geloof vraagt om te kunnen praten over je zoeken, je twijfelen, je proberen. De ‘I’ van ‘imagination’ duidt op het belang van het stimuleren van de verbeelding die woorden overstijgt. ‘R’ verwijst naar ‘relation’: relatie is de kern van elke spiritualiteit en vorm van geloven, geloven wil relatie en verbondenheid mogelijk maken. De ‘I’ van ‘intimacy’ wijst op de noodzaak van het ontdekken van je eigen innerlijke ruimte waarin geloof kan ontstaan en groeien. Tenslotte is er de ‘T’ van ‘trust’, het vertrouwen hebben in de eigen mogelijkheden om zin te geven en te ontdekken.

Hoe aan te pakken bij kinderen?

Er is veel goede literatuur. Spreekster verwees ondermeer naar de boeken van Kolet Jansen, die op eenvoudige en bevattelijke wijze erin slaagt het geloof te verwoorden voor kinderen (maar ook voor volwassenen). Zo bijvoorbeeld in haar boek ‘Ik geloof dat ik geloof’ waarin zij de onderdelen van de geloofsbelijdenis uitlegt (verdere informatie hierover kan men vinden via het internet). Heiligenlevens boeien kinderen ook, bijvoorbeeld de figuur van Franciscus of Joannes Bosco. Er bestaan meerdere mooi geïllustreerde uitgaven over heiligenfiguren. Met eenvoudige dingen kun je ook de kerkelijke cyclus van de tijd vorm geven: kalenders, puzzels, legblokjes. En geef je je kind soms een kruisje? “God zegene en beware je.” In deze woorden zit alles vervat wat we onze kinderen willen toewensen en meegeven.

En onze tieners dan?

Die leiden een eigen leven, dat zich voor hen afspeelt in een spannende wereld die ze moeten verkennen en ontdekken en er hun plaats in vinden. Bovendien gebeurt dat in een levensbeschouwelijk labyrint, in een veelheid en chaos van meningen en opinies, waarin ze dienen te zoeken naar eigen waarden en normen. En bovendien nog eens ingewikkelder gemaakt door het onoverzienbare aanbod van de sociale media. Tieners gelovig opvoeden veronderstelt, samengevat: geduld en vertrouwen, hen erkennen en waarderen in hun zoeken en mening vormen, grenzen aangeven, de deur voor hen laten openstaan, hen uitdagingen laten aangaan, en vooral bij en achter hen blijven staan.

Websites

Enkele interessante websites:

www.verbonden.org

www.groeien.info

www.bijbelin1000seconden.be

www.ijd.be

www.gezinspastoraal.be

Kristl Van Cleemput leidde de avond.
Heel wat literatuur voorhanden
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Gezin
Artikel
CCV
Kristl Van Cleemput

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De jongeren trokken hun stapschoenen aan en verkenden het berggebied © CCV Gent - Gezinvolgeloven
readmore

Gezinvolgeloven 2019 in Chandolin: Als God gebeurt

icon-icon-afbeelding
readmore

Seks, de onderschatte motor achter de ontkerkelijking

icon-icon-blog
Delen in de vriendschap met Jezus © Pixabay
readmore

Hoe Noor haar eerste communie deed (en een week later haar 2de)

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook