In het gastvrije Don Boscohuis in Oud-Heverlee kwamen afgelopen zaterdag ruim vijftig Godly Play vertellers samen voor een deugddoende inspiratiedag.
De dag begon speels met een kennismaking en vredesgroet op zijn Afrikaans, onder de enthousiaste muzikale begeleiding van zuster Nathalie (zuster van Don Bosco én Godly Play begeleider). Het was een bijzondere start van een heerlijke dag.
Thuiskomen
‘Thuiskomen’ omschrijft het best wat de meer dan vijftig vertellers uit alle hoeken van Vlaanderen mochten ervaren: thuiskomen in de Godly Play familie, thuiskomen in Bijbelse verhalen én thuiskomen in de familiale sfeer van het Don Boscohuis, waar salesianen ‘als goede huismoeders’ achter de schermen in de weer waren om ervoor te zorgen dat niemand iets tekortkwam: koffie en thee, soep en broodjes. De paters stelden zelfs hun binnenhuiskapel en tv-zaal ter beschikking om Godly Play vertellers te laten genieten van een Godly Play verhaal en om hen op verhaal te laten komen bij elkaar.
Vertellers opnieuw laten ervaren hoe deugddoend het is om zelf ondergedompeld te worden in een nieuw verhaal – zoals destijds tijdens de driedaagse verteltraining – dát was het opzet van de voormiddag. De vertellers hadden de keuze tussen een liturgisch verhaal, een heilig verhaal en een parabel: ‘de cirkel van de eucharistie’, ‘de ark en de tent’, ‘de rabbijnse parabel van de diepe waterput’ en ‘de parabel van de goede Herder zij aan zij met de parabel van de kostbare parel’. Het was telkens intens met een mooie en diepe verwondering en met verrassende of nieuwe inzichten.
Een gevarieerd aanbod in de namiddag
De vertellers die in de namiddag deelnamen aan een praktische DIY-werkwinkel om zelf vertelmateriaal te maken, konden na afloop hun nieuw vertelmateriaal mee naar huis nemen, kant-en-klaar om het bijbehorende verhaal in de eigen school, parochie of zorgvoorziening te brengen. Wedden dat de komende dagen, weken en maanden op heel wat plaatsen de parabel van de goede Herder en het verhaal van de cirkel van de eucharistie verteld zullen worden?
In de werkwinkel 'Taal in Godly Play' kwamen vragen aan bod zoals: wat wordt er bedoeld met de taal van de parabels of de taal van heilige verhalen? Wat is de taal van het liturgisch handelen? En hoe klinkt de taal van de stilte?
De vertellers die aan de werkwinkel over intergenerationele Godly Play deelnamen, konden proeven van ‘Verhalen van God en mensen’, een pilootproject van IDGP dat pas gestart is in de Oude Abdij van Drongen, waar een vaste groep van gezinnen maandelijks samenkomt voor een traject van zeven Godly Play bijeenkomsten, opgebouwd rond de grote kerkelijke feesten en tijden. Onder de deelnemers was hiervoor heel wat belangstelling.
Dat Godly Play een taal aanreikt om binnen gezinnen en families te spreken over geloof en alles wat kostbaar en belangrijk is, en dat ook te verbinden met het eigen leven, maakt dat het een gouden methodiek voor intergenerationeel werk kan zijn.
Inspiratie opdoen op de Godly Play markt
Godly Play ruimtes in Vlaanderen 'bezoeken' via een filmprojectie, zelfgemaakt vertelmateriaal van creatieve vertellers bekijken, ervaringen uitwisselen, tips delen en contacten leggen ... het kon allemaal op de Godly Play markt die druk bezocht werd tijdens de middagpauze.
De dag sloot af zoals hij begonnen was – met een vredesgroet op het ritme van een Afrikaans lied. Het was een geslaagde inspiratie- en netwerkdag,een dag die naar meer smaakt.
Dat werd heel concreet toen iedereen een doosje met muntjes mee naar huis kreeg, als uitnodiging en smaakmaker voor de Europese Godly Play Conferentie, die in september 2020 in Mechelen plaatsvindt. Het wordt een unieke gelegenheid om vertellers uit heel Europa dicht bij huis te ontmoeten en samen te proeven en te genieten van het vele mooie dat Godly Play te bieden heeft.