Mogelijkheden van een microsite op Kerknet | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Kerk in Vlaanderen

  • Startpagina
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerk in Vlaanderen

    • Formulieren
    • Zoeken
    • Jouw parochie Organisatiestructuur Microsites Auteurs Informatie & ondersteuning
      Over KerknetWaarom KerknetWerking portaalMogelijkheden micrositeMicrosite startenOndersteuning voor beheerdersOndersteuning voor bezoekersBanners van OtheoPrivacy
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Jouw parochie Organisatiestructuur Microsites Auteurs Informatie & ondersteuning
Over KerknetWaarom KerknetWerking portaalMogelijkheden micrositeMicrosite startenOndersteuning voor beheerdersOndersteuning voor bezoekersBanners van OtheoPrivacy

Mogelijkheden van een microsite op Kerknet

Laatste aanpassing op vrijdag 8 december 2023 - 8:16
Afdrukken
Alle kerkverbonden organisaties kunnen een eigen microsite beheren op het portaal van de katholieke kerk in Vlaanderen. Van starter tot expert, ons team staat klaar om samen met jullie de veeleisende surfer te enthousiasmeren. Ontdek de mogelijkheden.

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden die Kerknet biedt voor het beheren van een eigen website. Lees eventueel eerst meer over waarom je aansluiten bij Kerknet.

Het Kerknet-portaal maakt gebruik van het content management system (CMS) Drupal. Standaard bevat deze technische oplossing alle functionaliteiten om inhoud te beheren, structureren en publiceren op het web. Via extra ontwikkelde modules zijn specifieke mogelijkheden toegevoegd. Lees hier meer over bij de werking van het portaal.

Onze oplossing is direct toegankelijk voor beginners. Concreet, ook zonder technische kennis kan je direct aan de slag met je eigen website. Voor ervaren beheerders zijn er bijkomende mogelijkheden die meer controle over het eindresultaat toelaten.

De basisstructuur van het portaal is opgebouwd rond toepassingen en organisaties. We bekijken voor beiden in detail de elementen relevant voor het beheer van een microsite.​

Toepassingen

De functies die gebruikers van het portaal toelaten verschillende handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld publiceren van inhoud, opzoeken van contactgegevens of verzamelen van inschrijvingen. Het beheren van een microsite gebeurt via deze toepassingen.

Microsites

Het portaal bestaat uit vele kleinere websites, we noemen ze microsites. Via zo’n deelsite publiceert een organisatie inhoud onder eigen naam. De inhoud biedt ze aan via de startpagina en navigatie van haar microsite.

Inhoud

Er zijn vier vormen van inhoud beschikbaar om te publiceren. Welke je kiest, hangt af van het soort informatie dan je wilt delen. 

Artikels voor nieuwswaardige of praktische informatie. De pagina met inhoud kan bestaan uit tekst en beelden, eventueel aangevuld met video- en audiofragmenten. Gevorderde gebruikers manipuleren indien gewenst zelf de broncode (html, css, js).

artikel_voorbeeld.png

Voorbeeld van een artikel

Evenementen die men organiseert. Naast een vrije beschrijving bevat deze de inplanning en de locatie van het evenement. De beschikbare mogelijkheden komen verder overeen met deze bij artikels.

Banners om te verwijzen naar functionele pagina's binnen het Kerknet-portaal of inhoud buiten het portaal.

Collecties voor het creëren van gestructureerde overzichten waarin andere inhoud (artikels, evenementen, banners) op te nemen is. Deze verschijnen dan automatisch in een tabel.

Startpagina

Inhoud bied je vervolgens aan via de startpagina en de navigatie van je microsite. De startpagina is het middelpunt van de microsite en bevat de mozaïek, oftewel de etalage van iedere microsite.

Deze bestaat uit 9 tegels en verschijnt centraal op de startpagina. Een tegel bevat de tekst en (optioneel) foto van een artikel, evenement, banner of collectie die de bezoeker uitnodigen te klikken om de bijbehorende inhoud te raadplegen.

De mozaïek is in de eerste plaats bedoeld om tijdsgebonden (nieuwswaardige) informatie te delen. Je kan indien gewenst ook inhoud van andere microsites opnemen. Tenminste als de beheerders hiervan dit toelaten.

Er bestaat ook een mini-mozaïek met 3 ipv 9 tegels de mini-mozaïek. Deze is op te nemen onderaan bepaalde van je artikels. Het doel is om een stukje uit de etalage vanop je startpagina daar te herhalen. Zo moedig je bezoekers aan direct door te klikken naar andere inhoud op Kerknet, zonder dat ze eerst dienen terug te keren naar je startpagina.

Navigatie

We maken een onderscheid tussen de primaire en secundaire navigatie van een microsite. De samenstelling van de eerste gebeurt automatisch, terwijl je de tweede zelf volledig vrij instelt.

Primaire navigatie of de lijst van portaal-functies die je microsite gebruikt. Minimum bevat deze de link STARTPAGINA. Afhankelijk van de voor jouw microsite gebruikte mogelijkheden kunnen er automatisch meerdere extra links bijkomen: CONTACTEN indien je organisatie is opgenomen in het adresboek, KERKEN & VIERINGEN als er aan jouw organisatie kerken zijn gekoppeld, FORMULIEREN wanneer er voor jouw microsite minstens één formulier is geactiveerd. 

Secundaire navigatie of de wegwijzer van iedere microsite, met als opzet het aanbieden van een index die linken naar de niet-tijdsgebonden (praktische) informatie bevat. De navigatie biedt de mogelijkheid om inhoud te groeperen, dit via hoofd- en subitems.

Het is mogelijk de secundaire navigatie ook op je artikels te tonen. Het is een exacte herneming van de navigatie zoals deze op de startpagina van de microsite verschijnt. Net zoals bij de mini-mozaïek kan een bezoeker zo verder surfen zonder steeds terug te moeten keren naar de startpagina.

startpagina_onderdelen.png

Onderdelen startpagina microsite

Zoek

Het is voor de bezoeker mogelijk om de door de verschillende microsites gepubliceerde inhoud te doorzoeken. Tenzij de beheerder dit verhindert wordt alle inhoud automatisch opgenomen. 

Er is een onderscheid tussen artikels, evenementen en organisaties, ieder met hun eigen filters. De overkoepelende zoekfunctie is terug te vinden in de portaal-navigatie. Ook de primaire navigatie van je microsite bevat de zoekfunctie. Hier werkt deze enkel op jouw inhoud.

Statistieken
Als beheerder krijg je ook toegang tot de statistieken over het bereik en gebruik van jouw microsite(s). Voor de gekozen periode - gisteren, vorige week/maand/jaar, specifieke start- en einddata - zijn beschikbaar het aantal bekeken pagina's, aantal unieke gebruikers, gemiddelde duur bezoek, gemiddeld aantal pagina's per bezoek. Verder geven we het aantal bezoeken en unieke gebruikers ook nog per pagina mee. Ieder van de statistieken is als csv-bestand te downloaden of per mail te ontvangen.

Adresboek

Bezoekers kunnen met behulp van het adresboek contact- en adresgegevens opzoeken. Iedere terug te vinden organisatie heeft hiervoor een eigen contactfiche. Deze bevat algemene gegevens met een kaartje (Google Maps) en indien beschikbaar de details van specifieke contactpersonen.

Alle organisaties die onder de Vlaamse bisdommen vallen zijn sowieso opgenomen in het adresboek. Het betreft vicariaten, dekenaten, federaties, eenheden en parochies. Kerknet ontvangt hiervoor via een geautomatiseerd proces de laatste gegevens van de verschillende bisdommen. Andere organisaties met een microsite zijn met hun eigen contactfiches ook opgenomen.

Het volledige adresboek is terug te vinden via de overkoepelende zoekfunctie onder ORGANISATIES. Aanvullend kan je onder KERK via de functie JOUW PAROCHIE zoeken naar parochies (en pastorale eenheden) op een bepaalde locatie.

Bestaat er voor jouw organisatie een contactfiche dan verschijnt in de navigatie van jullie microsite automatisch een link hiernaar, CONTACTEN. In dit geval zal ook de volledige navigatie van jullie microsite op de contactfiche herhaald worden. Met andere woorden, het adresboek is volledig geïntegreerd met de microsites.

contactfiche_voorbeeld.png

Voorbeeld van een contactfiche

Vieringzoeker

De vieringzoeker van de kerk in Vlaanderen bevat (voornamelijk) weekendvieringen die doorgaan in de verschillende parochies. Als bezoeker kan je onder andere op basis van datum en/of lokatie opzoekingen doen.

Alle kerken die Kerknet als deel van het adresboek (zie eerder) van de Vlaamse bisdommen ontvangt, zijn opgenomen. Niet in alle kerken gaan er vieringen door. Waar dit wel het geval is komt deze informatie van de parochies (en pastorale eenheden). 

Opzoekingen zijn mogelijk via de portaal-navigatie onder VIERINGEN. Klikt men door op een viering dan leidt dit naar de bijhorende kerkfiche. Hierop staan de adres- en contactgegevens van de kerk met een kaartje (Google Maps) en de volledige lijst met toekomstige vieringen.

Is jouw microsite van een parochie (of pastorale eenheid) en zijn er via het adresboek kerken gekoppeld aan jullie contactfiche dan verschijnt in de navigatie van jullie microsite automatisch een link KERKEN & VIERINGEN. Via een tussenpagina, met een overzicht van al jullie kerken, vindt men linken naar de fiches van de individuele kerken. De complete navigatie van jullie microsite komt ook op deze pagina’s. De vieringzoeker is volledig geïntegreerd met de microsites.

kerkfiche_voorbeeld.png

Voorbeeld van een kerkfiche

Formulieren

Naast het publiceren van inhoud is het ook mogelijk om via het portaal gegevens te verzamelen bij je bezoekers. Hiervoor configureren we formulieren en koppelen deze vervolgens aan je microsite. Met behulp van een aantal type velden - vrije tekst, keuzelijst, e-mailadres, data, … - kan de gebruiker zich zo bijvoorbeeld inschrijven voor een activiteit, suggesties doorgeven, misintenties aanvragen.

Via de betaaloplossingen van Mollie is het ook mogelijk om bezoekers betalingen te laten uitvoeren. Een potentiële toepassing is het ontvangen van giften. Je registeert hiervoor je organisatie bij Mollie en wij koppelen jouw identificatiesleutels aan het formulier. Zo bepaal je zelf welke betaalopties worden aangeboden (Bancontact, kredietkaarten, PayPal, ...) en op welke rekeningnummer je de gelden wenst te ontvangen. Zowel vaste bedragen alsook door de gebruiker vrij te kiezen bedragen zijn in te stellen.

Is er minstens één formulier gekoppeld aan je microsite dan verschijnt in de navigatie automatisch een link hiernaar, FORMULIEREN. Door de volledige integratie met je microsite vinden bezoekers direct het juiste formulier. Zijn ze aangemeld met hun Kerknet-profiel dan zullen velden zoals voor- en familienaam en e-mailadres voor hen reeds ingevuld zijn. Verder is het ook mogelijk om ze een kopie van hun inzending via e-mail toe te sturen.

Inzendingen komen automatisch een specifieke Google Sheet (rekenblad van Google G Suite). Hierop krijg je als beheerder toegang. Het is dan ook mogelijk om verder de uitgebreide functionaliteiten van G Suite te gebruiken, zoals notificaties bij nieuwe inzendingen en exports naar verschillende formaten.

formulier_voorbeeld.png

Voorbeeld van een formulier

Organisaties

De entiteiten binnen de kerk in Vlaanderen die de toepassingen aanwenden voor hun digitale communicatie. Zij stellen deze vervolgens via hun microsite ter beschikking van hun eindgebruikers (bezoekers). Iedere microsite krijgt een plaats binnen de structuur van deze entiteiten.

Het portaal is er voor alle kerkverbonden organisaties in Vlaanderen. De navigatie van het portaal is erop afgestemd om op basis van een vaste structuur inhoud zowel geaggregeerd alsook losstaand (per organisatie) aan te bieden. 

Organisatiestructuur

Op het hoogste niveau van de structuur onderscheiden we vijf groepen. Iedere organisatie krijgt in één hiervan een plaats. Dit zowel wat betreft hun microsite met bijhorende inhoud, hun contact- en eventuele kerkfiche(s).

Bisschoppenconferentie met de algemene diensten georganiseerd via het Interdiocesaan Centrum. Zijnde voor liturgie het ICL, voor catechese het ICC en voor permanent diaconaat het ICPD.

Bisdommen & parochies met hieronder de volledige verdere hiërarchie tot en met de parochies. Ieder bisdom bepaalt autonoom hoe deze is samengesteld. Het doel is echter om waar mogelijk een gelijke aanpak qua niveaus en benamingen te hanteren.

Religieuzen of de Unie van de Religieuzen (URV) die als één van de stichtende leden van Kerknet vanaf het begin een sterke vertegenwoordiging hebben. 

Media bevat de kerkelijke redacties actief in Vlaanderen. Ieder met hun eventuele onderliggende initiatieven.

(Andere) organisaties met alle overige instanties of initiatieven binnen de kerk in Vlaanderen. Dit van pastorale werking, over locaties tot (tijdelijk) lokale initiatieven. In de toekomst dringt een verdere structurering van deze groep zich op.

Bij overzichten van inhoud over alle organisaties heen kan de bezoeker steeds filteren op basis van de verschillende niveaus in de organisatiestructuur. Bijvoorbeeld om enkel vieringen van een bepaalde parochie (of pastorale eenheid) te zien. Dit is het geval bij de overzichten die in de portaal-navigatie te vinden zijn bij de overkoepelende zoekfunctie onder ARTIKELS, EVENEMENTEN en ORGANISATIES, alsook bij VIERINGEN.

Komt de bezoeker op het portaal binnen via inhoud van een bepaalde organisatie dan kan hij/zij steeds via de bijhorende contactfiche de plaats van deze organisatie in de structuur bekijken. Hierbij is er direct de mogelijkheid om naar de bovenliggende organisatie of één van de onderliggende organisaties door te klikken.

organisatiestructuur_voorbeeld.png

Voorbeeld organisatiestructuur op contactfiche

Ten slotte is er voor de organisaties met een microsite op Kerknet een aparte overzichtspagina maar men aan de hand van deze structuur een specifieke microsite kan terugvinden, te bereiken via de portaal-navigatie bij KERK onder MICROSITES.

Aggregatie

Het verzamelen van inhoud om het via gezamenlijke overzichten aan te bieden verloopt grotendeels automatisch. Indien gewenst kan men als beheerder aangeven bepaalde artikels of evenementen niet op te nemen.

Bij enkele specifieke overzichten is er een tussenkomst van de Kerknet-redactie voorzien. In de portaal-navigatie betreft dit de (algemene) STARTPAGINA en NIEUWS. Je kan als beheerder bepaalde van je artikels, evenementen, banners of collecties voordragen om op deze plaatsen op te nemen. De redactie doet de finale selectie. Bij de samenstelling van de Kerknet-nieuwsbrief geldt hetzelfde principe.

nieuwsoverzicht_voorbeeld.png

Nieuwsoverzicht

Geef ons een seintje voor verdere informatie of een demonstratie.

Overtuigd? Start met een microsite op Kerknet te beheren.

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook