Een ‘live’ digitale Godly Play bijeenkomst | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Godly Play Vlaanderen

Godly Play Vlaanderen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Meer weten over Godly Play en Godly Play Vlaanderen? Het Godly Play team Wil je zelf Godly Play begeleider worden? Aanbod voor Godly Play vertellers Open Godly Play aanbod Godly Play boeken, verhalen en filmpjes Godly Play materiaal Godly Play ruimtes Godly Play in onderwijs, zorg en catechese Heiligenverhalen 'op de wijze van Godly Play' Vertellers en media over Godly Play Gedragscode voor het Godly Play werk Hoe Godly Play Vlaanderen financieel ondersteunen?

Een ‘live’ digitale Godly Play bijeenkomst

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020 - 23:21
Afdrukken
‘Ze (de verhalen) zijn hier overal. We vertellen ze nog steeds in een kring, zoals rond een kampvuur. Soms kom je delen van de Bijbel tegen in een videofilm of op de televisie, maar hier vertellen we ze graag op die oude, oude manier.’
Uit: Jerome Berryman, Godly Play Verhalenboek 1, De Bijbel, blz. 42 (Averbode, 2017).

We vertellen ze ook vandaag nog altijd het liefst op de oude manier. Maar het coronavirus daagt ons uit om op zoek te gaan naar nieuwe wegen. Wegen op digitale paden.

We geven toe, het is niet gemakkelijk: je rug draaien naar dat warme kampvuur, je technische koudwatervrees overwinnen en de Godly Play verhalen gaan vertellen via jouw pc.
Toch hebben wereldwijd Godly Play begeleiders deze sprong gemaakt, vaak aangevuurd door de vragen en noden van de kinderen of volwassenen uit hun kringen.
En we leerden heel veel bij … Onder de afbeelding vind je een overzicht van gouden tips voor een echte kring. Er wordt enkel gesproken over kinderen, maar de meeste tips gelden ook voor volwassenen.

 

Katie-vertelt.png

Katie vertelt online een verhaal © Hilde Pex
 

Vooraf…

  • Voor de begeleiding van Godly Play moet je met twee zijn! Dat is niet anders bij digitale Godly Play. Idealiter ben je zelfs met drie. Als je iemand kunt vinden die zich wil bezighouden met de technische zaken is dat goud waard. Deze persoon is host van de bijeenkomst en laat iedereen binnen. Ook heb je het mailadres of het gsm-nummer van die persoon doorgegeven aan de deelnemers: laatkomers of mensen die ‘de link niet terugvinden’ kunnen bij hem of haar terecht.
  • Je vertelt het verhaal best aan een lange, lege tafel. De pc staat (misschien op een kleine verhoging) aan de ene kant, jij zelf zit, met het materiaal op een bijzettafeltje naast je aan de andere kant. Je kunt de opname ook met jouw gsm maken, bijvoorbeeld via de Zoom App. Je zet de gsm op een pupiter of statief, en kunt zo goed richten op wat je precies in beeld wilt hebben.
    Het is mooi wanneer achter jou een focuskast staat of een wandkalender hangt. Test vooraf eens, samen met jouw medebegeleiders, waar je de pc met camera of je gsm best zet, en tot waar jouw materiaal dan zichtbaar is. Als dit goed gelukt is, zal het lijken alsof jouw tafel doorloopt in de tafel waaraan de persoon zit die deelneemt. Let bij die oefenbijeenkomst ook op andere zaken. Hoe is de beeldkwaliteit bij kunst- of daglicht? Is jouw stem goed hoorbaar?
  • Vindt de bijeenkomst plaats vanuit jouw woonkamer? Bekijk even met jouw huisgenoten of zij op dat moment voor rust in huis kunnen zorgen. Misschien is het handiger voor jou dat ze niet in de ruimte aanwezig zijn. Zo voorkom je storende achtergrondgeluiden of dat je partner, kinderen en/of anderen per ongeluk voorbij de camera van je scherm wandelen.
  • Maak een foto van het verhaal zoals het eruitziet op het einde van het vertellen. Zet de foto al klaar op jouw bureauscherm, dit beeld ga je tijdens de creatieve verwerking van de bijeenkomst nodig hebben.
  • De kring opbouwen begint al bij de hartelijke en speelse uitnodiging. Vraag de ouders of ze wat teken- en knutselmateriaal willen klaarzetten, en een glaasje fruitsap en een koekje voor het feest. Je kunt de kinderen vragen om iets in een bepaalde kleur (bijvoorbeeld paars voor de advent) aan te trekken. Of misschien ga je het verhaal van de schepping vertellen en kunnen ze hun lievelingsdier (knuffel) voor het scherm meebrengen? Zo breek je het onwennige van voor de pc gaan zitten.
  • Vertel in je uitnodiging wanneer de bijeenkomst begint en eindigt. Met anderhalf uur heb je ruim de tijd, ook voor de langere verhalen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je zeker op een bepaald uur afrondt, het geeft niet wanneer de bijeenkomst een kwartiertje vroeger wordt afgerond.
  • Het is handig voor jou als organisator wanneer je de deelname op voorhand laat bevestigen. Zo weet je of je nog op iemand moet wachten.

De bijeenkomst

  • De deurwachter en de verteller wachten in de digitale ruimte. De deurwachter kan post vatten aan een deur (in het zicht van de camera) en laat iedereen binnen met een hartelijke welkom.
  • Daarna verwelkomt de verteller alle kinderen in de ‘kring’. Het kan nodig zijn dat je een woordje uitleg geeft over technische handigheidjes (Gallery View, Speaker’s View, mute and unmute, …) Als iedereen er is, bouw je de kring op door een spelletje. Kennen de kinderen elkaar nog niet allemaal? Dan maak je er een kennismakingsspelletje van. Anders kun je vragen naar lievelingskleur, -dier, -ijsje, … of hen laten kiezen tussen twee dingen: zandkasteel of bergwandeling? Laat de kinderen tonen waar ze ‘een streepje paars’ hebben of laat hen de naam vertellen van hun knuffel. Hou het kort, speels en luchtig!
  • Is iedereen klaar voor het verhaal? Je vertelt dat de deurwachter even iedereen op ‘stil’ gaat zetten, zodat iedereen het verhaal goed kan volgen. Je vertelt ook dat iedereen nu moet klikken op Speaker’s View om het verhaal mooi groot te zien. Je legt het materiaal voor jou en vertelt het verhaal precies zoals je dat gewend bent. Intussen hou je rekening met wat de testoefening je geleerd heeft over de plaats tot waar je kunt reiken met je materiaal en over hoe luid je moet spreken.
  • Na het verhaal kijk je in de camera en stel je de verwonderingsvragen. Grotere kinderen, tieners en volwassenen vinden het vaak fijn om via de chatfunctie te reageren. Zeg hun dat ze die naar de deurwachter verzenden. Maar je in stilte verwonderen is ook prima. Op die chatlijn verschijnen soms persoonlijkere of diepere dingen dan men gewend is in een live-kring. Na elke verwonderingsvraag laat je een paar minuten stilte vallen. Daarna leest de deurwachter heel sereen de reacties voor. Er worden hierbij geen namen genoemd.
  • Jongere kinderen laat je hun hand opsteken om te reageren op een verwonderingsvraag. Dan werk je natuurlijk best in een kleine groep.
  • ‘Wat heeft dit kind nodig?’ bepaalt het verloop van de bijeenkomst. Waarschijnlijk zal er veel tijd gaan naar het opbouwen van de kring, misschien zal verwondering wat moeilijker blijken. Wees flexibel.
  • Je nodigt na de verwondering iedereen uit om zijn of haar antwoord te geven op het verhaal: een creatieve verwerking, een stil gebed, het verhaal nalezen, … Je vertelt dat de verwerkingstijd begint en eindigt met een zacht geluid (bijvoorbeeld een klankschaal, een heel kort streepje klassieke muziek, …) Zolang de kinderen aan het werk zijn, kies je voor de functie Screen Sharing, en klik je de foto op jouw bureaublad van het volledig vertelde verhaal open. Op dat moment zien alle kinderen wat er in het groot op jouw pc te zien is.
  • Na tien tot vijftien minuten in stilte werken maak je opnieuw het afgesproken geluid en stop je de Screen Sharing functie. Nu is het tijd voor het feest. Je vraagt iedereen de ogen te sluiten, de handen te vouwen en je spreekt een gebed uit. Geef ook de kinderen die dit willen de kans te bidden. Je rondt zelf kort af. Zoals steeds kan er wat gezellig gekletst worden bij het feest. Een van de vraagjes waar je zeker nieuwsgierig naar bent, is hoe dit digitale samenkomen voor hen was.
  • We wensen elkaar nog een heel mooie dag, en zwaaien naar elkaar.

Gepubliceerd door

Godly Play Vlaanderen

Meer

Spiritualiteit
Artikel
Godly Play; digitaal;

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Godly Play in coronatijden © Hilde Pex
readmore

Godly Play in coronatijden: tips voor jouw Godly Play werk

icon-icon-artikel
Het verhaal van de goede Herder thuis © Stories of God at Home, foto genomen door Dirk Devries
readmore

Verhalen vertellen bij jou thuis, op de Godly Play manier

icon-icon-artikel
Vier kaarsen © Hilde Pex
readmore

Viermaal Godly Play in COVID-tijden

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook