Delen en herverdelen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19

Delen en herverdelen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 15 februari 2021 - 11:32
Afdrukken

Wie had vorig jaar, toen de vasten begon en er met veel ijver aan de voorbereiding werd gewerkt, kunnen vermoeden dat we Pasen 2020 niet zouden halen, althans als vierende gemeenschap? We zijn nu een jaar verder en aan het einde van de tunnel is in de verte een klein lichtje te zien, maar we kunnen nog steeds niet samen vieren. Valt ook Pasen 2021 in het coronastof?

Reeds 60 jaar

Toch geven we niet op, Broederlijk Delen strijdt verder tegen de armoede en het onrecht in de landen in het Zuiden. Zestig jaar geleden begon Broederlijk Delen in Congo, maar al snel groeide de organisatie uit met partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De roep naar verandering klinkt vandaag luider dan ooit, overal ter wereld worden bestaande systemen in vraag gesteld en worden oplossingen gezocht voor problemen die ons allemaal aangaan: klimaatopwarming, sociale ongelijkheid, armoede … Ons antwoord op deze problemen is delen en herverdelen, nog altijd, zoals zestig jaar geleden.

Voor een betere toekomst

BroederlijkDelen2021-1.jpg

Ongecontroleerde akkerbranden leiden soms tot catastrofes  © Broederlijk Delen

Delen is dan ook dit jaar opnieuw het centrale thema tijdens deze veertigdagentijd. 

Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waarin iedereen mee is, start met delen en herverdelen met diegenen die het nodig hebben. Delen als hefboom voor systeemverandering, daar willen we tijdens deze Broederlijk Delen-campagne verder op inzetten. Een van de vele partnerprojecten van Broederlijk Delen is de Copmikwigroep in Mikwi, Congo. Zoals overal in Congo proberen de boeren aldaar hun velden vruchtbaar te maken door ze vooraf af te branden. Deze ongecontroleerde akkerbranden leiden soms tot het afbranden van huizen en dorpen, met dodelijke slachtoffers als gevolg. Ook verdwijnen aldus vele hectaren bos en gaat de biodiversiteit erop achteruit.

BroederlijkDelen2021-2.jpg

Boeren samenbrengen en hen leren hoe op een andere wijze hun velden vruchtbaar te maken  © Broederlijk Delen

Boerenorganisatie Copmikwi brengt de boeren samen om info te geven over het aan de slag gaan met groenbemesters, inzaaien en beplanten van de velden met lokale planten. Door op deze manier de gronden vruchtbaar te maken én te houden, krijgen de boeren hogere opbrengsten en inkomsten, kunnen ze het bos terug in ere herstellen en dragen ze positief bij aan de klimaatverandering. Die worsteling om oude structuren en gewoontes los te laten delen wij met hen, door ook in ons eigen leven open te staan voor wat toekomst biedt.

 

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Solidariteit
Artikel
Broederlijk Delen 2021

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

in naam van alle projecten die ermee gesteund worden. © Broederlijk Delen
readmore

We delen wegen naar het licht

icon-icon-artikel
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook