Broederlijk delen kijkt terug op 60 jaar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Zuid

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacten en visie Eucharistievieringen en gebed Scharniermomenten en sacramenten Geloofsverdieping Zorg voor mensen - Verbondenheid Kerk en Leven Nuttige adressen en links Kalender Info initiatie in het geloof Organisaties en bewegingen

Broederlijk delen kijkt terug op 60 jaar

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 11 maart 2021 - 11:07
Afdrukken

‘1992 was een bijzonder jaar. 500 jaar eerder zette Columbus voet aan land in het ‘nieuw ontdekte continent’.  Overal in Latijns-Amerika waren er vieringen om deze mijlpaal te herinneren.  Voor de oorspronkelijke bewoners was deze ontdekking echter de start van eeuwen onrecht, verovering, ontwrichting, grote armoede.  De partners van Broederlijk Delen wilden een andere herdenking.  Voor hen stonden de erkenning van identiteit, respect voor waarden en tradities en erkenning van de gemeenschappen voorop.
In die zomer leerde ik de boerengemeenschappen in de hoge Andes in Peru kennen en zag ik hoe zij bedreigd worden door internationale mijnbouwbedrijven.  Ik leerde ook het werk van Broederlijk Delenpartners kennen en zag hoe zij deze gemeenschappen juridisch ondersteunen in hun strijd om grondrechten.’
Uit een getuigenis van Cecile Hennissen, vrijwilliger bij Broederlijk Delen

Delen als hefboom voor systeemverandering:
daar willen we dit jaar met onze Broederlijk Delencampagne verder op inzetten.
Het afgelopen jaar was er eentje om nooit meer te vergeten. COVID-19 liet duidelijk zien dat we allemaal met elkaar en over heel de wereld verbonden zijn.  Deze crisis is als de kanarie in de koolmijn.  Het is duidelijk dat we te ver zijn gegaan in de obsessie van altijd maar meer.  Luisteren we naar dit signaal en gooien we het roer om?  Wij hopen alvast van wel.
En we stellen een duidelijk en krachtdadig antwoord voor: delen en herverdelen!
Het is hoog tijd dat we werk maken van een samenleving van het genoeg en de focus van onze welvaart verleggen van groei naar verdeling.  Want dat is vandaag de dag meer dan nodig.

Leven met ‘genoeg’
Leven met genoeg is verrijkend, rechtvaardig, geeft zin aan ons bestaan en draagt bij aan systeemverandering.  Een ambitieuze, maar geen onrealistische droom.  We zien het overal rondom ons gebeuren.  Samentuinen, deelinitiatieven, burgerbewegingen die opkomen voor een beter klimaatbeleid, …
We kunnen inspiratie en aansluiting zoeken bij alternatieve samenlevingen overal ter wereld, waar geleefd wordt in een beter evenwicht met de natuurlijke omgevingen en met elkaar.
Uiteraard doen we dat niet alleen.  Deze vastenperiode nemen we je mee naar Congo, Bolivia en Israël/Palestina, waar boeren en jongeren kansen grijpen om hun leven én de planeet een nieuwe kans te geven.
Al zestig jaar neemt Broederlijk Delen je ieder jaar mee in haar droom voor een betere wereld zonder ongelijkheid.  Vandaag is ons werk meer dan ooit nodig.  Samen met jou willen we veertig dagen lang delen voor verandering!  Doe je mee?

Mag Broederlijk delen op jouw FINANCIEEL DELEN rekenen?
Geen zondagsviering en dus ook geen speciale collecte op de 4de  zondag; pech voor de werking van Broederlijk Delen?  Nee toch!
We roepen je van harte op: maak zoals vele anderen jouw solidariteit met de mensen van het Zuiden concreet: stort een gulle gift op rek. BE12 0000 0000 9292 van Broederlijk Delen.
Voor een gift van 40 Euro en meer ontvang je volgend jaar een fiscaal attest; daarmee recupereer je tot 45% van je gift via de belastingvermindering.  Meer delen dus zonder dat het je meer kost.  Alvast dankjewel!

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Zuid

Meer

Solidariteit
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook