De verkiezing van de leden behorende tot de grote helft is in de kerkfabrieken binnen Gent-Stad (9000) afgerond. De hernieuwde of deels nieuwe samenstelling laat nu echter toe om gevolg te geven aan de bepalingen uit het decreet uit 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten betreffende de samenstelling van het Centraal Kerkbestuur.
Deze samenstelling gebeurt door verkiezing van de leden van de kerkfabrieken na oproep tot kandidaatstelling zoals voorzien in art.27 van het genoemde decreet.
Wij doen hierbij dan ook een oproep tot kandidaatstelling. Ook wie geen lid is van een kerkfabriek kan zich kandidaat stellen, indien hij/zij minstens 18 jaar oud is, behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk en domicilie houdt binnen het grondgebied van de Stad Gent.
Sedert de laatste verkiezingen in 2020 groepeert het Centraal Kerkbestuur Gent-Stad dertien kerkfabrieken: Sint-Antonius van Padua, Christus Koning, Sint-Jacobs, Sint-Martinus, Sint-Michiels, Sint-Niklaas, Sint-Paulus, Sint-Pieters Buiten, Sint-Salvator, Sint-Stefanus, Sint-Vincentius à Paulo, Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters.
Volgens onderstaand artikel uit het genoemde decreet houdt dit in dat er naast de aangestelde vertegenwoordiger en expert, vijf lidmaatschappen te begeven zijn.
Art. 32 van het genoemde decreet omschrijft de bevoegdheid van het centraal kerkbestuur voor de volgende aangelegenheden:
- het gecoördineerd indienen bij de gemeente-overheid van een meerjarenplan van de kerkfabrieken en de wijzigingen van het plan;
- het gecoördineerd indienen bij de gemeente-overheid van het budget van de kerkfabrieken en de budgetwijzigingen;
- het gezamenlijk indienen bij de gemeenteoverheid van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken;
- het vaststellen van de bijdrage in de werkingskosten van het centraal kerkbestuur ten laste van de kerkfabrieken;
- het aanwerven van personeel van het centraal kerkbestuur en het ter beschikking stellen van dat personeel aan de kerkfabrieken;
- het verlenen van administratieve en technische ondersteuning bij de werking van de kerkfabrieken;
- de indeplaatsstelling van een in gebreke blijvende kerkfabriek voor het indienen van het meerjarenplan, het budget en de budgetwijzigingen.
- het coördineren van het beleid van de kerkfabrieken van de gemeente, in het bijzonder het beleid met betrekking tot het roerend en onroerend patrimonium van de kerkfabrieken van de gemeente, met inbegrip van het bepalen van de prioritaire investeringen;
- de bevoegdheden die gedelegeerd zijn met toepassing van artikel 39, derde lid.
Dit orgaan komt enkele keren per jaren samen mede afhankelijk van de bespreking van belangrijke kwesties naast de vaste opvolgpunten.
Indien u zich kandidaat wenst te stellen - waarvoor nu reeds beste dank – doet u dit op schriftelijke wijze met verzending naar de bisschoppelijke vertegenwoordiger Jürgen François – Biezekapelstraat 4 – 9000 Gent. Deze dienen binnen te zijn uiterlijk tegen woendag 31 mei. U bezorgt daarbij een kopie van uw identiteitskaart (rectoverso) of een uitprint ervan.
De verkiezing van de vijf leden gebeurt door de leden van de hierboven genoemde kerkraden en vindt plaats op dinsdag 13 juni om 19u30 in het Paulus Huis (Patijntjestraat 27).
Gent, 17 mei 2023
Jürgen François
Bisschoppelijk vertegenwoordiger voor het Centraal Kerkbestuur van Gent-Stad