
Bezoek Isidore Della aan Maldegem (19 t/m 26/03/2025)
Broederlijk Delen nodigde deze campagne 5 inleefreizigers uit naar België. Allen zijn werkzaam in een partnerorganisatie van Broederlijk Delen en actief in Burkina Faso of Oeganda. Ze verblijven twee weken in België, waarvan 1 week in een gastgemeenschap. Rond december werd Isidore Della uit Burkina Faso Maldegem (en Oost-Vlaanderen) als gastgemeenschap toegewezen. De werkgroep Broederlijk Delen Maldegem werd uitgebreid met enkele leerkrachten van Werkgroep sociaal van de middelbare school Maricolen Maldegem. Met deze groep en assistentie van Philip, bewegingsmedewerker voor Broederlijk Delen in Oost-Vlaanderen gingen we aan de slag met het voorbereiden van zijn bezoek. Vooral de landbouwsector was zijn het interesseveld.
Woensdag 19/03 was het zover en gingen we Isidore ophalen bij Broederlijk Delen in Brussel. In de late namiddag kwamen we in Maldegem aan. ‘s Avonds kwamen we samen in de Pastorie om kennis te maken met elkaar en het programma door te nemen.
Donderdag 20/03 was Isidore te gast op het College-Ten doorn voor een uitwisseling met de (landbouw)school die vanaf dit schooljaar hun studenten laat kennismaken met ecologische landbouw. We werden verwelkomd door Sammy die de verschillende regeringen in ons land schetst en zo ook de complexiteit voor onze landbouwers. Daarna volgden we bij Leen een les over agro-ecologie. Na de middag werden we door de directie ontvangen, bezochten we de serre en de schoolhoeve. Zie ook: Provincie Oost-Vlaanderen koopt landbouwgrond in Eeklo voor natuurbehoud en duurzame landbouwopleiding | VRT NWS: nieuws
’s Avonds een beetje Vlaamse cultuur onder de vorm van een cafébezoek hier in Maldegem
Vrijdag 21/03 een druk programma in het verschiet. Om 9u vertrokken we naar Mollenakker Adegem voor een bezoek aan de bio-boerderij van Geert. We kregen er een beeld van hoe hij erin slaagt om door middel van o.a. mechanische onkruidbestrijding groente te kweken zonder gebruik te maken van pesticiden. “Stop het vergif” is trouwens een van de campagnethema’s van de Broederlijk Delen dit jaar. De tijd vliegt voorbij en we moeten afronden. Na een korte stop om te eten zijn we om 13u al te gast bij Roxell Maldegem. We kregen er een presentatie over voedselsystemen voor kippen en varkens en een rondleiding in de toonzaal. Alweer moesten we afronden met de volgende afspraak in gedachten en spoedden we ons naar Food for Freedom beter bekend als De Hobbit even verderop. We werden hartelijk welkom geheten door Frederik en Astrid. Na een inleiding over de vegetarische voeding die men er produceert nam Astrid ons mee doorheen het bedrijf.
Na even opfrissen ging Isidore alweer op pad. Samen met Michiel en enkele collega’s waren ze te gast op een kookavond in Sint Amandsberg. Bioboer Ronny en Isidore gaven er een presentatie voor de aanwezigen. Kookavond Sint Janscollege Sint Amandsberg / bordje-burkina
Op zaterdagmorgen (22/3) reden we doorheen het krekengebied naar de familie-Ryckaert in Sint-Laureins een akkerbouwbedrijf waar men vooral aardappelpootgoed verbouwd. We genoten van de een rondleiding op de boerderij en het weidse landschap.
Na de middag werden we in De Smoufelbeekhoeve rondgeleid door Jacques. Hij heeft een indrukwekkende collectie oude landbouwwerktuigen en tractoren verzameld.
‘s Avonds was Isidore te gast in de kerk van Adegem en na de misviering gaf hij er een getuigenis met de hulp van Mieke die instond voor het vertalen.
Op Zondagvoormiddag (23/3) gingen we ontbijten op Solidariteitsontbijt ten voordele van Broederlijk Delen in Oud St Jozef. Isidore gaf er een presentatie over Bourkina Faso en de werking van Inades, de organisatie die hij vertegenwoordigt.
s’ Middags stond een wandeling, gegidst door Dominique, door het stadscentrum van Brugge op het programma.
Maandag (24/3) eerst op bezoek in de wereldwinkel op de koffiestop die we samen met de Oxfam wereldwinkel organiseerden. Dan ging het via de markt waar we even halthielden voor een ontmoeting met Bioboer Jarno. Daarna waren we te gast op de school Maricolen Maldegem waar men onder andere een uitwisseling had door middel van een muzikaal pak om enerzijds de werking van Inades en anderzijds de actie’s van de werkgoep sociaal beter te leren kennen. Als middagmaal genoten we van een Vlaamse klassieker, worst met appelmoes en puree en een optreden van de Mari-marching-band op de achtergrond.
Op dinsdag (25/3) brachten we een bezoek aan de Posterbeurs in Het Broederhuis. Van daaruit gingen we naar het gemeentehuis van Maldegem waar we ontvangen werden door de Burgemeester en Schepen. We kregen er een presentatie over het reilen en zeilen van onze gemeente
Na de middag waren we te gast op Ter Paddepoele bij Lut Dhondt, ook ondervoorzitter van de Belgische Boerenbond voor een bezoek aan hun melkvee- en akkerbouwbedrijf. Ook was een vak expert aanwezig voor een uitwisseling rond reglementering, gebruik en voorzorgen van gewasbescherming in Vlaanderen.
De week werd afgesloten in de kookklas Maricolen Maldegem met een slotavond “Koken met bio en korte kwis” voor de Werkgroep rond het bezoek.
Op woensdag (26/6) hadden we nog een ontmoeting met Landwijzer en met de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van UGent om van daaruit richting Brussel te vertrekken.