Ecokerk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vieringen in onze parochie Misintentie aanvragen Kalender Data Namissen Sint-Barbarakerk Pastorale Vergaderingen Van bij ons... Fotoboek Doopaanvraag Eerste communie Vormsel Huwelijk Uitvaarten en overlijdens Doopsels Nieuwsbrief van de parochie Openingsuren kerken parochie in Maldegem - Heilige Drie-eenheid Privacyverklaring Naar de website van Mariagrot Kleit Naar de website van het dekenaat Eeklo

Ecokerk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 29 augustus 2023 - 15:30
Afdrukken

T2193a35.jpg

Ecokerk © @ecokerk

Ecokerk

In 2005 richtten de Belgische bisschoppen Ecokerk op, als een bijzondere werking binnen het reeds bestaand Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede. Ecokerk kreeg als hoofdopdracht een christelijke visie rond ecologie en spiritualiteit uit te werken; het moest tevens wegen uitstippelen om deze visie om te zetten in concrete praktijkmogelijkheden.

 

Laudato Si (internet)

Deze encycliek van paus Franciscus (2015) ontleent haar naam aan de regels van Franciscus van Assisi in zijn Zonnelied, “Geprezen zijt Gij, mijn Heer”. Franciscus herinnert ons eraan dat de aarde, ons gemeenschappelijke huis, “als een zuster is met wie we ons leven delen en een fijne moeder die haar armen opent om ons te omhelzen”. In ‘Laudato Si’ vertelt paus Fanciscus over de milieu- en klimaatproblemen en de gevolgen voor de allerarmsten en de kwetsbare dieren en natuur. De paus stelt dat deze voortspruiten uit een ongebreidelde manier van leven van wie het goed hebben…Hij suggereert ook oplossingen en roept ons allen dringend op tot een ‘ecologische bekering’. Daarbij zullen we moeten zorgen dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en dat we ‘samen in één huis’ leven, waarin we met respect omgaan met de aarde en de armen. En waar we mogen genieten, verwonderen, en zorgen voor elkaar. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend en complex, op verschillende vlakken: economisch, politiek, sociaal, kerkelijk, spiritueel. Er zijn zoveel domeinen waar we ons méér en echt solidair uitdrukkelijk moeten richten op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen. Dit schrijven van paus Franciscus is een historisch handvest voor wie vandaag zó willen leven dat hun kinderen en wie ook, morgen ook nog te leven hebben: in een wereld als ‘ons gemeenschappelijk huis’…

 

Scheppingsperiode

‘De idee van ‘scheppingsperiode’, als periode in het kerkelijk leven waarbij uitdrukkelijk aandacht zou besteed worden aan de zorg voor de schepping, werd in 1989 gelanceerd door de orthodoxe kerken; ze werd later overgenomen door de Wereldraad van Kerken (orthodoxe, protestantse, katholieke). Het betreft de periode van 1 september tot 4 oktober, het feest van de h. Franciscus. Paus Franciscus riep 1 september in 2015 uit tot ‘Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping’.

 

Campagne 2023

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2023, legt Ecokerk de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens. Het beschermen en herstellen ervan is deel van de 7-sprong naar integrale ecologie.

 

De lofzang werd een angstkreet

Voor christenen is de aarde een geschenk van God. Samen met de andere levende wezens vormen we een universele familie. Alles wat ademt en leeft, zingt de lof van God. En in dat koor van de schepping kan geen enkele stem gemist worden. We hebben het recht niet om stemmen tot zwijgen te brengen. Nochtans is dat wat gebeurt. 'De lofzang werd een angstkreet,' schreef paus Franciscus.

Naast klimaat, is het verlies aan biodiversiteit één van de grote crisisthema's in de wereld. Het internationaal biodiversiteitsrapport van 2019 waarschuwde dat 1 op de 8 planten- en diersoorten in de komende decennia dreigen uit te sterven als gevolg van menselijke activiteiten.

De onderlinge afhankelijkheid van levende wezens voor elkaars voortbestaan, geldt ook voor ons, mensen. Als we verder het web van het leven vernietigen, is er ook geen toekomst meer voor de mens. En opnieuw zijn het de armsten die als eersten het gelag betalen van de stervende ecosystemen en de ineenstorting van de soortenrijkdom op aarde. We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe Laudato Si’ oproept.

 

Alles is met elkaar verbonden

Deze campagne past in de ruimere campagne “Met een 7-sprong naar integrale ecologie”.

Want de natuur is geen aparte sector. Natuurbescherming volstaat niet als we niet het hele groei- en consumptiemodel dat de aarde opsoupeert, omgooien. Het gaat om een systeemverandering.

Als we dus willen werken aan de genezing van de aarde en alles wat ademt en leeft, moeten we het opnieuw hebben over de zeven Laudato Si-doelen:

Een antwoord geven op de "schreeuw van de Aarde"
Een antwoord geven op de "schreeuw van de armen"
Een ecologische economie
Een eenvoudige levensstijl
Ecologische opvoeding
Ecospiritualiteit
Betrokkenheid van de gemeenschap en participatieve actie

 

Info: Ecokerk

 

Uitnodiging

Van harte uitgenodigd op het gezongen avondgebed met bezinning “Genees de aarde en alles wat ademt en leeft”, in de Sint-Barbarakerk op vrijdag 1 september om 18.30 uur

 

 

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook