Leesgroep parochie H. Drie-eenheid in Maldegem
Op 26 september 2024 startte het derde ‘werkjaar’ van de leesgroep van de parochie H. Drie-eenheid in Maldegem. Wie het wenst kan op de onderstaande terugblik en voorbeschouwing reageren: schriftelijk via info@kerkinmaldegem.be of door leesgroepbegeleider Albert Verleyen aan te spreken (persoonlijk of telefonisch +32 (0)472/49.16.03). Hij zal jouw op- en aanmerkingen met de leesgroepleden delen. En wie weet, misschien maak je binnenkort zelf deel uit van de leesgroep?
Terugblik en voorbeschouwing 2
‘”LAUDATO SI’, mi’ Signore” – “Geprezen zijt Gij, mijn Heer”, zong de heilige
Franciscus van Assisi. In dit prachtig loflied maakt hij er ons op attent dat
ons gemeenschappelijk huis als een zuster is met wie we ons leven delen.’
Paus FRANCISCUS – Encycliek Laudato si’
De parochiale leesgroep nam op donderdag 26 september de draad weer op met het bijwonen van een lezing van Eva Smets – Oxfam België-directeur – over haar boek Kantelen! Daarin beschrijft ze de donuteconomie, een ander economisch model dan het traditionele dat louter op ‘groei’ inzet. In dat ‘donut’-model wordt expliciet de kaart getrokken van de socio-economische gelijkheid en klimatologische bewaking van het productie- en consumptiepatroon.
Een aantal leesgroepleden bezorgden hun appreciaties en kritische vragen vooraf aan de auteur. Ze vonden hun weg naar het ‘gesprek’ achteraf. Zo werd de vraag gesteld: ‘Wat als het integrale socio-economische en klimatologische doel van het donutmodel in de praktijk is gerealiseerd. Zal er dan volledige gelijkheid heersen en klimatologische neutraliteit?’ Eva Smets gaf toe dat een complete gelijkheid onmogelijk is, niet omdat het financieel onhaalbaar zou zijn – integendeel – maar wel omdat de mensen nu eenmaal onderling verschillen qua talenten en verlangens. Ze drong vooral aan op een fundamentele fiscale hervorming. De ‘rijken’ moeten de kosten betalen voor het realiseren van de gelijkheid en een klimaat-neutrale wereld, vond ze, niet de middenklasse of (aller)armsten. Daarop werd vanuit de leesgroep de vraag gesteld of de middenklasse in dit model niet al te veel wordt ontzien. Haar leden zijn toch ook in staat om een inspanning te leveren?
Vanuit een andere hoek werd aan mevrouw Smets gevraagd of zij bepaalde begrippen en realiteiten wel voldoende doordacht: ‘werken’ bijvoorbeeld, wat is dat in wezen, alsook ‘een inkomen’, ‘rijk of arm zijn’? ‘Polariseer je niet te veel door die rijken en armen zo nadrukkelijk tegen mekaar uit te spelen’, vroeg iemand. Zijn alle rijken werkelijk niets ontziende Musks? In die context klonk ook: ‘Hoe kan een klein land als België voorkomen dat er een enorme kapitaalvlucht ontstaat, zeker wanneer het alleen handelt?’ Smets verwees naar het voorbeeld van Frankrijk ‘waar het niet zo’n vaart loopt!’ Er was ook een concrete vraag over niet zo ecologisch geproduceerde chocolade die toch in de wereldwinkels wordt verkocht. Ten slotte vond een stem dat mevrouw Smets te hard werd aangepakt, gezien haar toch wel reële zoeken naar gerechtigheid en haar vechten voor Gods en onze aarde.
Op maandag 28 oktober gaat de leesgroep in de pastorie in op de eerste drie hoofdstukken van Hanna Ritchies Niet het einde van de wereld (2024). Op basis van een ruim assortiment aan puur wetenschappelijke data of gegevens haalt die Britse wetenschapster bepaalde vooroordelen onderuit, die de kordate aanpak van de klimaatproblemen in een verkeerde richting duwen. Doemdenken is gewoonweg nefast, houdt ze hoog. Die avond zal de leesgroep zich o.a. buigen over aspecten als ‘duurzaamheid’, ‘luchtverontreiniging’ en ‘klimaatverandering’.