Nieuw is dat we voor het evangelie naar twee lezingen luisteren en de psalm zingend bidden. Stap voor stap groeien we in de verschillende kerken zo meer en meer naar een “eenheid” van vieren. Het is voor ons, voorgangers, maar ook voor u zoveel aangenamer als we in elke kerk waar we ook mogen samenkomen om te vieren met z’n allen op “dezelfde” wijze vieren.
En dan niet alleen door de keuze van de teksten maar ook in de houdingen die we aannemen. Zo samen vieren (los van in welke kerk) doet ons sneller thuiskomen bij elkaar want het is herkenbaar.
Bij het Alleluia-vers voor het evangelie mogen we de Heer zélf andermaal in ons midden ontvangen, daarom gaan we recht staan wanneer dit gezongen wordt en blijven we ook recht staan tot we het evangelie bejubeld hebben in de acclamatie. Wanneer het eucharistisch gebed voor gebeden wordt staan we ook recht vanaf het begin van dat gebed en minstens tot na de “verkondiging van het geloof”. Ook bij de andere cruciale momenten die betekenis hebben voor ons vieren staan we recht. De intrede, de geloofsbelijdenis, het Onze Vader en de vredeswens, de zegen. In plaats van “soms” recht te staan voor God, moeten we de knop in ons hoofd omdraaien: in de liturgie mogen we ook eens gaan zitten maar eigenlijk komen we “voor de Heer staan” om tot Hem te bidden!
Het misblaadje is al sterk vereenvoudigd en bevat voortaan, zoals u heeft gemerkt, voornamelijk de liederen. Vooreerst zullen we hierdoor spaarzamer met de natuur omspringen en zo aandacht hebben voor het klimaat. Maar het is niet enkel een ecologische beweegreden achter deze beslissing. De doorslaggevende reden is dat het Woord van God beluisterd moet worden wanneer het wordt voorgedragen in de kerk: onze aandacht moet bij de lector of voorganger zijn, daar komt immers Christus aan het licht! Dit is uiteraard een uitdaging voor de toehoorder om goed en aandachtig te luisteren. Het is daarnaast ook een uitdaging voor de lector om duidelijk en goed voorbereid met heldere stem voor te lezen.
Het spreekt voor zich dat onze gemeenschap op zondag (zaterdagavond) samenkomt om eucharistie te vieren: dat sacrament bouwt ons op tot kerkgemeenschap en krijgt dus alle voorrang op andere liturgische bijeenkomsten.
Zaterdagavond vieren we om 18 uur in Vlierzele en Herzele,
op zondag om 9 uur in Houtem en 11 uur in Herzele.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.