In de loop van het jaar hebben we via het parochieblad, de website en invulformulieren in de kerk de parochianen van Groot-Maldegem een suggestie laten invullen betreffende een nieuwe naam voor de parochie in Maldegem. Van de zes overgebleven namen werd door de parochianen de naam Heilige Drie-eenheid uitgekozen. Deze naam werd opgestuurd naar het bisdom. Op 15 november ll. ontvingen we het blijde nieuws van het bisdom met de goedkeuring van de nieuwe naam die per bisschoppelijk decreet is vastgelegd.
Decreet Naamgeving nieuwe parochie in Maldegem
Bij decreet van 15 augustus 2016 werd de indeling van het bisdom Gent in dekenaten gewijzigd door de oprichting van tien nieuwe dekenaten. Op 1 september 2016 werd voor elk van deze dekenaten vastgesteld hoe de bestaande parochies worden opgenomen in een samenwerkingsverband dat “nieuwe parochie” wordt genoemd (cf. can. 374 §2 Wetboek van Canoniek Recht en Directorium voor het pastorale dienstwerk van de bisschoppen Apostolorum successores, n. 215 b, Congregatie voor de Bisschoppen 22 februari 2004) . Het gaat om een samenwerkingsverband van de bestaande parochies die kerkrechtelijk en civielrechtelijk vandaag bestaan. Voor elke ‘nieuwe parochie’ werd een pastoor-moderator benoemd.
De invoering van de nieuwe structuur van pastorale samenwerking werd meegedeeld aan de dekens, priesters, parochie-assistenten, leden van de dekenale ploeg en de begeleiders van de dekenaten met een schrijven op 26 augustus 2016. Een communicatie naar het brede publiek volgde in de digitale diocesane nieuwsbrief van 1 september 2016. Het is wenselijk dat elke nieuwe parochie een eigen naam krijgt als uitdrukking van de samenwerking. Aan de nieuwe parochies werd daarom gevraagd om mij een voorstel te doen van een naam.
De nieuwe parochie voor Maldegem heeft mij een voorstel van naam voorgelegd. Deze nieuwe parochie bestaat uit de parochies Adegem, St.-Adrianus; Maldegem, St.-Barbara; Maldegem Donk, St.-Jozef; Maldegem Kleit, St.-Vincentius a Paulo; Middelburg, St.-Petrus en St.-Paulus .
Voorgesteld wordt om aan de nieuwe parochie als naam te geven: Heilige Drie-eenheid.
De bisschoppelijk vicaris voor de parochies heeft hierover het nodige overleg gepleegd met de pastoor-moderator, de parochieploeg, de pastoor-deken van Eeklo en de begeleider van het dekenaat Eeklo. Nadat hierover aan mij verslag werd gedaan beslis ik hierbij:
1. Dat de nieuwe parochie in Maldegem de naam zal dragen van Heilige Drie-eenheid.
2. Dat deze beslissing van kracht wordt op 8 november 2019.
3. Dat deze beslissing aan de parochiegemeenschap dient te worden bekend gemaakt tijdens de
eucharistievieringen van 23 en 24 november en dat ze moet worden gepubliceerd in de digitale diocesane nieuwsbrief en in het bisdom blad Kerkplein.
Gent, 8 november 2019
+ Luc Van Looy
De nieuwe parochie in Maldegem (dekenaat Eeklo) krijgt dus de naam Heilige Drie-eenheid. Deze nieuwe parochie bestaat uit de parochies Adegem, St.-Adrianus; Maldegem, St.-Barbara; Maldegem Donk, St.-Jozef; Maldegem Kleit, St.-Vincentius a Paulo; Middelburg, St.-Petrus en St.-Paulus.
Het gaat dus om een nieuwe naam voor de pastorale entiteit van de nieuwe parochie in Maldegem. De kerkgebouwen zelf blijven hun specifieke naam van de heiligen behouden.
In het geheel van de pastorale hervorming in ons bisdom is dit een eerste belangrijke stap.
De parochie Heilige Drie-eenheid omvat dus de kerkplekken Adegem, Donk, Kleit, Maldegem en Middelburg. Deze 5 kerkplekken vormen dus de ene nieuwe parochie Heilige Drie-eenheid.
Een volgende stap is de erkenning en de benoeming van de nieuwe parochieploeg. Ook dit hopen we in de komende maanden rond te krijgen.
Het gevolg van deze éne nieuwe parochie behelst een verder studieonderzoek betreffende het gebruik van onze 5 kerken. Deze kerkgebouwen enkel en alleen voor de eredienst gebruiken zal niet blijven kunnen. Met een zekere druk noopt de Vlaamse Overheid en ook de gemeente Maldegem tot een grondige herziening. Er zal dus dienen onderzocht te worden welke kerken tot nevenbestemming en/of herbestemming kunnen leiden. Dit studieonderzoek is reeds bezig. Sommige van onze kerken zullen dus een nieuwe invulling krijgen. Dit zal in de toekomst leiden tot een groeien naar één kerkfabriek. Er is dus nog een hele weg af te leggen. Maar met standvastigheid en een eerlijk overleg kan er veel bereikt worden en kunnen we op die manier werk maken van onze nieuwe pastorale geloofsweg in de nieuwe parochie Heilige Drie-eenheid.