Een witte weg en voetafdrukken die alle richtingen uitgaan. Goed dat God ons tien wegwijzers gaf.
Een witte loper van achteren tot helemaal vooraan in onze kerk. De nieuwsgierigheid was meteen gewekt bij wie zondagmorgen 25 februari de kerk binnenkwam om mee te vieren met de eerstecommunicanten, de vormelingen en de doop van Paulien mee te maken. Iedereen liep over de witte strook, die onze levensweg verbeeldde en waar onze voeten alle kanten uitgaan. Waar moeten we heen? Welk is de goede weg? Wie wijst ons die weg? Gelukkig heeft God heel lang geleden aan Mozes, toen die met zijn volk door de woestijn trok en ze de weg naar het goede land niet vonden, tien woorden gegeven. Tien wegwijzers naar het beloofde land. We kennen ze ook als ‘de tien geboden’.
De eerstecommunicanten en vormelingen maakten het bijbelverhaal van God die zijn volk in de woestijn tien woorden gaf, heel aanschouwelijk en actueel. Ze plaatsten de wegwijzers langs de witte weg in onze kerk. Tien tijdloze woorden die God gaf en blijft geven aan mensen die goede wegen willen gaan. Ook Jezus volgde die wegwijzers en voegde er nog aan toe dat wij als Godgelovige mensen licht voor de wereld kunnen zijn. Na de viering was de witte loper helemaal stukgelopen door de vele voeten die erover waren gestapt. Maar dat was niet erg, want langs de weg stonden de tien woorden nog steeds overeind als duidelijke wegwijzers naar een samenleven waar God en de mensen elkaar heel dicht nabij zijn.
Meestal worden kinderen gedoopt als ze nog heel klein zijn. Soms worden ze wat later gedoopt, zoals Paulien, die binnenkort haar eerste communie zal doen. Ze had vele getuigen bij haar doop, niet alleen haar familie maar iedereen in de kerk was blij voor Paulien. Bij het moment van haar doop met water mochten haar klasgenootjes dichterbij komen zodat ze het hele doopritueel goed konden volgen, en zien hoe het hoofd van Paulien helemaal nat werd van het doopwater. Een sterk moment was er ook toen iedereen het gebaar van de handoplegging maakte en ons in een gezamenlijk gebed tot God richtten: laat Paulien in haar verdere leven als gedoopte ervaren dat Jij, God, er altijd zult zijn. Na haar doopsel kreeg Paulien terecht een luid applaus.
De koffiebar achteraan in de kerk stond al van zaterdag grotendeels klaar: de kopjes en dozen met zelfgebakken koekjes en cake. Zondagmorgen werden de thermossen gevuld en na de mis vatten enkele vormelingen post achter de lange tafel waar ze gratis koffie uitdeelden. Gratis? Of toch niet? Met hun koffiestop actie vroegen de vormelingen aandacht en steun voor de projecten van Broederlijk Delen, in Congo bijvoorbeeld. De vrije financiële bijdrage stak ieder in de grote spaarpot. De inhoud werd meteen na de koffiestop geteld. Er zat 220 euro in de pot! Integraal voor Broederlijk Delen! Dankjewel eerstecommunicanten, vormelingen, catechisten. Dankjewel aan jullie allen die meevierden en ‘koffiestopten’.