Hervorming eucharistievieringen reductie of groei? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie in Zottegem

Parochie in Zottegem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Eucharistie - Samen vieren op zondag Nieuws uit de parochieploegen Misintentie aanvragen Doopsel
      Voorbereiding doopselAanmelden doopsel
      Eerste Communie Vormsel
      Voorbereiding VormselAanmelding Vormsel
      Uitvaarten Kalenders Google-kalender Evenenementen Privacyverklaring Registreren van huidige medewerkers in de parochie

Hervorming eucharistievieringen reductie of groei?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 22 februari 2023 - 8:43
Afdrukken
Laten we groeien naar een Kerk die verbindt

“Mijn kerk, mijn mis, mijn stoel, …”, gaan we zo de Kerk van de toekomst bouwen? Als het samenkomen ons wil verbinden, zal het anders moeten. Laten we werken aan kerkplekken die ontmoetingsplaatsen worden tussen God en mensen en tussen mensen onderling, waar gastvrijheid, diversiteit, gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid waarachtige oefenpunten worden. Waar kinderen, volwassenen, vreemdelingen, zieken, kwetsbaren, armen en rijken, samen op weg gaan om te groeien in geloof, de vreugde van het evangelie te delen en Gods grenzeloze liefde mogen ervaren. Ja, zo wordt de veranderende situatie meteen een uitnodiging hoe we ouderen en minder mobiele gelovigen een lift geven om samen naar de eucharistie te gaan of hen te begeleiden.

Laten we groeien naar een Kerk die evangeliseert

Een levende Kerk die er op uit trekt om haar Blijde Boodschap te verkondigen is de verantwoordelijkheid van elke gedoopte. Het is uit de relatie met de levende Heer dat de kracht voortkomt om te spreken over waar het hart vol van is. Jezus’ boodschap uitdragen in ons gezin, op ons werk, in onze sociale contacten. Laten we eerlijk zijn, dit is een hele uitdaging. Juist daarom is de wekelijkse eucharistie de bron waaraan we ons kunnen laven. Reden te meer om alle krachten te bundelen voor een verzorgde en gedragen liturgie, waar gezongen en gebeden wordt. Het helpt ons allen om ons te laten zenden in de wereld van vandaag.

Laten we groeien naar een Kerk die haar verantwoordelijkheid neemt

Dikwijls met de beste bedoelingen, maar sinds enkele decennia zijn we geëvolueerd naar een servicekerk. Een kerk waar je snel op je wenken bediend wordt van een dienst of zelfs een sacrament. Engagement en verantwoordelijkheid van de gelovige werden tot een minimum herleid. Het is een antwoord op een crisis, maar ze brengt weinig of geen vruchten voort, noch voor de gelovige in kwestie, noch voor de Kerkgemeenschap. Geloven is kiezen voor God. Het is groeien van vertwijfeld geloof, naar verbonden geloof dat verantwoordelijkheid opneemt. Sacramenten zoals doopsel, vormsel en communie vragen geloofsgroei en een bewuste en gefundeerde keuze voor het christelijke leven. Durven we bij onze huidige praktijk de vragen stellen die noodzakelijk zijn?

Laten we snoeien om te bloeien

Er ligt werk op de plank! Voor ons als beleidsploegen, voor de nieuwe deken, en eigenlijk voor ons allen als gedoopten. Als ploeg in samengedragen verantwoordelijkheid, moesten we bij een moeilijk punt beginnen. We zijn er ons van bewust dat het ons allen raakt. We trachten te kijken naar belangrijke punten in het licht van wat we vooraf stelden. Wat zijn de goede geografische plaatsen om samen te komen, de beginuren? Maar wat zijn ook de mogelijkheden van de verschillende actoren, van de priesters, het aantal gelovigen, de bereikbaarheid? Wat als we nieuwe mensen willen uitnodigen? Wat is de financiële impact? Met de nieuwe regeling die ingaat op Pasen 2023 willen we ook stabiliteit en continuïteit inbouwen, al weten we niet wat de toekomst zal geven.

Waarop durven we hopen?

Beste medegelovigen, in de eerste plaats rekenen we op uw geloof in Jezus Christus, op uw gebed en in het bijzonder op het gebed voor de heilige Geest. We zijn ons bewust dat de veranderingen niet vanzelfsprekend zijn. We zullen nog andere stappen moeten zetten in de opbouw naar een hechte geloofsgemeenschap. Ten slotte een woord van paus Franciscus: “Het woord van God nodigt ons ook uit te erkennen dat wij een volk zijn. Om echte verkondigers van het Evangelie te zijn, dienen we een spiritueel verlangen te ontwikkelen om dicht bij het leven van de mensen te staan en daarin te ontdekken dat dit de bron van de grootste vreugde is. De zending is een passie voor Jezus, maar tegelijkertijd een passie voor zijn volk.” (Paus Franciscus in ‘De vreugde van het evangelie’, apostolische exhortatie 2014, § 268)

De leden van de gezamenlijke werkgroep van de parochieploegen van Herzele-Sint-Lievens-Houtem en Zottegem: Ann Lievens, Annie Pede, Boudewijn Baeskens, Brecht Van de Vijvere, Chris De Cocker, Christel Goossens, Davy Beerens, Dieter Gonnissen, Dirk Everaert, Emmanuel Vidts, Eric Bien, Fientje Vanderspiegel, Guy Vandesande, Herman Meganck, Ingrid Van Herzele, Katleen De Pooter, Katrien De Decker, Kristof De Vuyst, Liesbet Schamp, Marc Van Iseghem, Martine Beeckman, Patrick Persoons, Vincent De Coen

Gepubliceerd door

Parochie in Zottegem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook