Op de internetpagina voor dit gebeuren lezen we: “De eerste sporen van ‘Kuurne’ gaan terug naar 1123. Toen kocht de abdij van Voormezele, nabij Ieper, enkele gronden in de nabijheid van een rudimentaire bidplaats. Toen was er al een kleine woonkern aanwezig die ‘Curnes’ werd genoemd. De ‘villa de Curnes’ lag op hoger gelegen vruchtbare zandleemkouters. De volgende benaming ‘Cuerna’ dateert uit 1146, later krijgen we de naam ‘Cuerne’, ‘Curna’, ‘Curne’, ‘Querne’. Tot ‘Kuurne’ werd ‘geboren’.”
Wanneer mensen feesten is er blijheid. Feesten zijn noodzakelijk om even de zorgen van elke dag opzij te zetten en te genieten van de mooie dingen des levens. Onze gemeente heeft reeds een druk feestprogramma samengesteld en we zullen er graag aan deelnemen.
Zelf willen we als Pastorale Eenheid ook onze inbreng doen. Dit jaar proberen we vooreerst aan de Palmprocessie een eigen accent te geven. We zouden er graag de reliek van het Heilig Bloed van Voormezele in meedragen. Voormezele heeft immers een eigen reliek van het Heilig Bloed. In 2015 mocht ik zelf als kanunnik de relikwie meedragen in de plaatselijke processie. We ontvingen ondertussen van ere-gouverneur Paul Breyne, voorzitter van het plaatselijke comité en de deken van Ieper, Miguel Dehondt de toestemming om de relikwie naar Kuurne te brengen.
Misschien een woordje uitleg over de relikwie zelf.
In welk jaar prior Isaac de Relikwie van het H. Bloed te Rome kreeg van de paus is niet meer te achterhalen , maar de jaarboeken van Ieper zeggen het volgende : «Het H. Bloed onzes Heeren, van Rome naar Ieper overgebracht door den abt Isaac, wierd op 29 juni 1152 stoetsgewijze van deze stad naar de abdij van Voormezele overgedragen, alwaar het sedert dien tijd hetzelve vereerd is geweest tot nu toe gedurende de achtdaagse kerkplechtigheid van het H. Sacramentsfeest.»
Tijdens de godsdienstoorlogen werd de relikwie verborgen in het refugiehuis van de abdij, dat zich in de stad Ieper bevond. In 1664 werd de relikwie in plechtige processie teruggebracht naar de abdij, en kort daarna werd in Voormezele de Broederschap van het Heilig Bloed opgericht. De overbrenging van de relikwie stond aan de basis van de Heilig Bloedprocessie, die jaarlijks in Voormezele plaatsvindt.
Voormezele werd voor het eerst vermeld in 961 als Formesela, samengesteld uit de persoonsnaam Frumo en sele dat woonplaats betekent. In 1068 werd een kapittel van wereldlijke kanunniken gesticht. In 1100 werd het omgevormd tot een Augustijnenabdij door Jan I van Waasten, bisschop van Terwaan. Graaf Karel de Goede schonk in 1119 een uitgestrekt gebied, de Sadalt aan de abdij. In 1566 werden de abdijgebouwen door de beeldenstormers verwoest, daarna hersteld, maar in 1794 door de Fransen opgeheven en verwoest. Van 1807-1811 werd op de plaats van de abdijkerk een nieuwe parochiekerk gebouwd, de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De bijnaam van de abdij was l'Opulente (de rijke). Zo schreef men de perkamenten voor de Graven van Vlaanderen.
Na deze historische uitleg nog even aangeven dat het plan bestaat om aan de processie een langere voettocht te laten voorafgaan, maar de ideeën moeten nog verder bijgeschaafd worden.
Aan onze voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Michiel en tevens historicus, Tom Nuyttens, werd gevraagd te zorgen voor een voordracht over accenten in de Kuurnse geschiedenis.
Blijvend is er ook interesse voor onze ‘put’ van de opgravingen in 1985. We zien er de restanten van de oudere bidplaats uit de jaren 1200 en 1500. We vonden trouwens nog een restant terug van een gotisch spitsboograam uit de oude klokkentoren.
Graag willen we ook een en ander verzamelen voor een kleine tentoonstelling.
En ondertussen werken we aan een leuke aanwezigheid als kerkgemeenschap bij Kuurne kermis.
Nu reeds kan meegeven worden dat we alles afronden met kerstliederen gebracht door ons Koninklijk Sint-Ceciliakoor van Sente afgewisseld met orgelmuziek door Peter Devos. We voorzien de nodige momenten om samen ‘klassieke’ kerstliederen te zingen. Het worden mooie momenten van samenzang en we houden de toegangsprijs bewust heel laag.
Graag wensen we alle initiatiefnemers in de feestvieringen van 900 jaar Kuurne succes toe! We zullen er graag bij zijn!
Filip Debruyne, pastoor