Op Aswoensdag, begin van de veertigdagentijd, kwamen we samen met de vormelingen in de kerk van Sint-Katharina om eucharistie te vieren. De takjes van de palmzondagviering werden verbrand. De talrijke kandidaat-vormelingen hielden het vuur goed levendig. De as waarmee we worden getekend met een askruisje is een symbool voor vergankelijkheid, maar ook een teken van hoop en geloof in ommekeer en een nieuw begin. Aansluitend gingen we naar ’t Senter voor het solidair maal.
Aswoensdag is ook de start van de actie Broederlijk Delen. Klimaat, armoede, oorlog, energie. De ene crisis is nog niet voorbij of daar is de volgende al. Dat is geen toeval! De manier waarop we leven, waarop onze economie draait zorgt voor problemen. Maar wij kunnen het verschil maken! Als een kwart van de bevolking bewust wordt, met een kritische blik kijkt naar de wereld en beseft dat het anders moet, dan kunnen we het 100 % beter maken! Streven naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid.
De 25 % revolutie zoekt hardcore activisten! Gewoon geloven in rechtvaardigheid, leven met genoeg, kiezen voor eenvoud, zin en verbondenheid. Door de petitie te ondertekenen kunnen we de politiekers onder druk zetten om te kiezen voor een ander economisch systeem.
In Guatemala is Irma Alvarado zo’n hardcore activiste. Ze strijdt al meer dan 25 jaar tegen bedrijven die water uit de rivier de Pacaya opeisen en vervuilen voor plantages van oliepalmen en bananen. In de campagnefilm volgden we haar inzet voor een betere toekomst. Guatemala heeft een zeer snel groeiende economie en een grote export van fruit, groenten, koffie en palmolie. Toch is 50 % van de kinderen beneden de 5 jaar ondervoed.
Dank aan al die mensen die deelnamen aan ons solidair maal of misschien kon je er niet bij zijn maar steunde je de actie. Misschien was je aanwezig op de koffiestop of kocht je een narcis. Vele mensen uit het Zuiden en andere delen van de wereld blijven rekenen op onze steun! Op naar “de ideale wereld”!