Met de leerlingen van het eerste jaar uit de secundaire school Spes Nostra Kuurne bezoeken we de Sint-Michielskerk die net naast onze school ligt. De leerlingen krijgen een opdrachtenbundeltje en gaan per twee op ontdekking in en rond de kerk. Zo ontdekken ze zelfstandig de geschiedenis van de kerk, de structuur, indeling, en alle belangrijke details die terug te vinden zijn in de aankleding, versiering en meubilair van de kerk.
De leerlingen starten met het analyseren van de buitenkant van de kerk. Zo ontdekken ze onder andere de geschiedenis van het gebouw en wanneer de wekelijkse vieringen plaatsvinden. Daarna is het tijd voor de binnenkant van de kerk. Via foto's gaan ze op zoek naar verschillende voorwerpen en hun betekenis. Ze analyseren onder andere de glasramen, de tabernakel, het offerblok, de doopvont, het evangelie, de paaskaars... en gaan op zoek naar de juiste omschrijving en betekenis. Daarna lossen ze enkele vraagjes op waarbij ze de betekenis van de schilderijen en glasramen nodig hebben en leren ze deze details op hun beurt kennen.
Met deze opdracht leren de leerlingen respectvol omgaan met de eigenheid van de eigen levensbeschouwing. De leerlingen van andere levensbeschouwingen maken op hun beurt kennis met de normen en waarden van de levensbeschouwing waarin ze les volgen. Ze leren respect hebben en tonen voor hun eigen levensbeschouwing of dat van de ander.
De leerlingen kunnen iets meer dan een halfuurtje vertoeven in de kerk. In de les evalueren we met de leerlingen niet alleen de opdracht maar polsen we ook naar hoe de leerlingen het kerkbezoek ervaren hebben. Velen van hen konden de rust en stilte enorm appreciëren. Maar ook de architectuur en geschiedenis van de kerk viel in de smaak bij de leerlingen. Het is een leuke opdracht om zelfstandig de kerk te ontdekken en te leren appreciëren. Enkelen wilden graag een kaarsje aansteken met centjes die ze toevallig bij zich hadden.
Op deze manier zetten we als secundaire school onze eerste stappen om aan de interlevensbeschouwelijke competenties te voldoen. We zijn heel blij dat we dit zo dichtbij kunnen ervaren. Dit smaakt naar meer!
Nathalie Adyns