Op 1 december vierden we de feestdag van Sint-Elooi, patroonheilige van een van de geloofsgemeenschappen van onze dekenij Kortrijk. In de viering op de daaropvolgende zondag in de Sint-Elooiskerk werd een onlangs verworven beeld van de heilige speciaal onder de aandacht gebracht. Het beeld werd recent gerestaureerd, zodat we een Sint-Elooi “in het nieuw” konden bewonderen.
Toen de Sint-Rochuskerk eind 2020 aan de eredienst werd onttrokken, werd voor het religieus erfgoed van deze kerk een nieuwe bestemming gezocht. Op vraag van Erfgoed Vlaanderen werden twee stukken aan Sint-Elooi toegewezen: een schilderij van Sint-Rochus door Johannes Bygodt en een Sint-Elooisbeeld. Het schilderij kreeg een plaats vooraan in de kerk bij twee andere werken van dezelfde kunstenaar, Bygodt, die al lang in Sint-Elooi aanwezig zijn.
Het Sint-Elooisbeeld afkomstig van de Sint-Rochuskerk is gedateerd 1625. Het beeld stond oorspronkelijk in de Wallekapel die gelegen was in de wijk met dezelfde naam, ten zuiden van de binnenstad. Deze kapel bestond al in 1370. Ze fungeerde lang als een soort succursale van de parochie Sint-Maarten. Na de oprichting van de parochie Sint-Rochus in 1861 werd de kapel niet meer gebruikt en in 1896 werd ze afgebroken. Het Sint-Elooisbeeld verhuisde van de kapel naar de Sint-Rochuskerk.
In de Sint-Elooiskerk heeft het beeld nu een passende nieuwe thuis gevonden. Het is 90 cm hoog en gemaakt uit één eikenhouten blok, wat goed zichtbaar is aan de achterkant. Door de jaren heen was het beeld beschadigd en vervuild geraakt. Aangezien het zeer waardevol is, besliste de kerkfabriek van Sint-Elooi om het te laten restaureren. De restaurateur Donaat Van Overschelde uit Zarren koos voor een “zachte” restauratie. Er werd een laag vernis weggenomen die een geelachtige schijn gaf aan het beeld. Daardoor kwam de originele verf weer tot zijn recht. Waar nodig werden decoratiemotieven in polychromie herschilderd. De beschadiging van een hand werd hersteld en er werd een nieuwe staf gemaakt.
Dit vernieuwde Sint-Elooisbeeld is een mooi voorbeeld van hoe ons religieus erfgoed mits de nodige aandacht en zorg in stand kan worden gehouden.