We leven in een maatschappij waarin sporten en bewegen bovenaan de ladder van de to do-lijst staan. Kleuters moeten veel bewegen zodat hun motoriek goed ontwikkelt. Kinderen en jongeren worden verwacht om in een sportvereniging te zitten of minstens jaarlijks één of meerdere sportkampen te volgen. Want sporten is goed voor de fysieke ontwikkeling, groepssporten bevorderen de sociale capaciteiten en wat heel belangrijk is: de kinderen zijn eens even weg van dat schermpje. Ook bij volwassenen staat sporten vaak in de dagelijkse agenda ingeschreven: het helpt tegen de stress van het werk en het houdt hen langer jong en gezond. Zelfs in woonzorgcentra wordt er geturnd of gefitnest en dankzij de elektrische fiets en de rollator blijven vele fauteuils onbezeten.
Bewegingspad
Met deze gedachten in het achterhoofd trokken we met enkelen naar het Multimovepad in Poperinge. Deze bewegwijzerde wandeling van bijna 5 km vormt twee lussen en voert ons doorheen de Sixtusbossen en het kasteelpark van de Lovie. Onderweg kan er naast wandelen ook op verschillende plaatsen extra bewogen worden: een klimpalenparcours, klim- en stappalen, een evenwichtsbalk, een duikelrek, een touwenparcours, een klimnet… Kortom volop klimmen, springen en landen, glijden, slaan, trekken en duwen, wandelen en lopen. Veel aanwezige constructies werden gemaakt met hout afkomstig uit de Sixtusbossen of het kasteeldomein van de Lovie zelf.
De lus door de Sixtusbossen doorkruist ook een speelzone voor kinderen. De lus door het kasteeldomein De Lovie brengt een mooie mix van erfgoed, natuur en ravotplezier. De start is dicht bij de openbare parking op de hoek van de Canadaweg (Poperinge) en de Leeuwerikstraat (Vleteren). Dit Multimovepad is een leuke, verrassende wandeling voor jong en oud.
Kasteelpark de Lovie
Het kasteel de Lovie werd gebouwd in 1856 door de Kortrijkse architect Pierre Croquison, vader van architect Arthur Croquison die onze Kuurnse Sint-Michielskerk bouwde! Het bezit werd in 1912 verkocht aan Joseph de Brouchoven de Bergeyck. Op 1 juni 1917 vestigde generaal Hubert Gough hier het hoofdkwartier van het Britse Vijfde Leger, en van hieruit voerde hij van juli tot november 1917 het commando over de Derde Slag om Ieper (de slag bij Passchendaele). In 1929 werd het doorverkocht aan de provincie West-Vlaanderen en kwam het tot 1960 in gebruik als zetel van Sanatorium Sint-Idesbald. Later werd het kasteel eigendom van het De Lovie Centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke handicap vzw.
De Lovie vzw
In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de nood aan (aangepast) onderwijs en opvang voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap groot in heel Vlaanderen.
De Lovie vzw werd op 1 september 1960 opgericht en kende een razendsnelle groei! De toenmalige werking was geïnspireerd op ‘Ons Eigen Dorp’, het idee van een zorgzame dorpsgemeenschap waar de jongeren konden schoollopen en in huiselijke sfeer opgroeien (en indien gewenst hun hele leven blijven wonen.) Dit concept kon op veel sympathie en steun rekenen in de buurt.
Door de jaren heen evolueerde De Lovie vzw naar een professionele organisatie die de persoonlijke autonomie van personen met een handicap respecteert en hen stimuleert om zo zelfstandig mogelijk deel uit te maken van de samenleving.
Op vandaag is De Lovie vzw actief in de hele Westhoek, het domein in Poperinge is slechts één van de vele locaties. De verankering in de lokale gemeenschap blijft belangrijk. Via verschillende initiatieven proberen we verbindingen te leggen met de buurt. Op die manier ontstaat een mooie kruisbestuiving tussen de wensen, talenten en dromen van personen met een handicap en de vragen en noden die leven in de buurt.
De Sixtusbossen
De Sixtusbossen bestaan uit verschillende bossen: Theetbos, Couthofbos en -park, de Lovie, Canadabossen, Bardelenbos, Dozinghembos en het bos bij de Sint-Sixtusabdij. Deze vormen samen 220 hectare natuurschoon. De zomereik komt het meeste voor. Daarnaast vind je ook tamme kastanje, gewone es, ruwe berk, zoete kers, veldiep en lijsterbes. In de struiklaag doen vooral hazelaar, Europese vogelkers, gelderse roos, vlier en vuilboom het goed. Kijk zeker uit naar de zeldzame tweestijlige meidoorn, mispel en bosroos.
Bos, grasland en akkers wisselen elkaar af en vormen een ideaal biotoop voor heel wat bijzondere dieren, zoals enkele salamander en kikkersoorten. Een opmerkelijke verschijning zijn de nestkoepels (mierenhopen) van de beschermde rode bosmier, een bosrandsoort die uniek is in de wijde omgeving. Deze mieren zijn een belangrijke schakel in het bosecosysteem.
Vanaf eind april tot in de zomer weergalmt de zang van de wielewaal in de bossen rond de Sint-Sixtusabdij. Ondanks hun fel gele pakjes zie je wielewalen zelden omdat ze in de boomkruinen leven. Lukt het je niet om een wielewaal te spotten, dan heb je veel kans om het dier te horen, want het heeft een heel bijzondere en opvallende roep.
In de Sixtusbossen komt een grote reeënpopulatie voor. Reeën voelen zich uitstekend thuis in deze omgeving met afwisselend bos, grasland en akkers. Ze zijn vooral actief bij valavond en 's nachts. Het zijn echte fijnproevers: ze smullen van knoppen, jonge blaadjes, jonge scheuten en bramen.
Heb je genoten van al dat natuurschoon en ben je uitgewandeld, dan kan je zeker nagenieten bij wat lekkers in café De vrede, want de Sint-Sixtusabdij ligt vlakbij!