Daarom: 15 februari wordt een verjaardagsfeest.
WERKZOEKENDENWERKING
Zo’n 45 – 40 jaar geleden was er in de dekenij Westerlo een tamelijk goede dekenale jeugdwerking die eigen gelegenheidsbijeenkomsten organiseerde en merkwaardig heel wat jonge werklozen = doppers kwamen opdagen. Het was inderdaad de tijd van enorm veel werkloosheid en navenant lange files aan de stempellokalen in de dorpen in de omgeving.
Vanuit die jeugdwerking werd er toen aan gedacht samen met en naar het model van de A.C.V-Werklozenwerking een ‘Werkzoekendenwerking’ te starten. Bedoeling was iedereen te kunnen boeien, in absolute vrijheid: wie men ook was: iedereen was er welkom. Maar al vlug bleek dat in die vrijheid geremd werd door dit “samen met en naar het model van het A.C.V…” Dus ging de ‘Werkzoekendenwerking” in maart 1984 van start als “Werkzoekendenatelier”. Na een aarzelende start ging het ineens razendsnel: reeds in de tweede week van oktober 1984 b.v. werden 21 halve-dag cursussen gegeven voor 228 aanwezigen.
Tussen haakjes: ons ‘Werkzoekendenatelier’ ligt ook ‘verborgen’ mee aan de basis van het ontstaan van gelijkaardige ‘werkingen’: De ‘Roze Kaart’ te Heist op den Berg, Dinamo te Turnhout, Pionier te Mol. Mooie contacten met startende vrijwilligers aldaar…….
VERDERE GROEI
Ten eerste waren er veel vrienden en vriendinnen van cursisten die vroegen: “mogen wij ook deelnemen?” Kon toch niet nee op gezegd worden! De basis in de ‘oude smidse van de abdij werd veel te smal: dus verhuis naar de ‘Oude hoeve’ én, eind de jaren tachtig, werden nieuwe afdelingen opgericht in parochie- of gemeentelijke lokalen: Bergom, Heultje, Oevel, Oosterwijk, Veerle, Voortkapel en Zammel. Ook drie vroegere lokalen van ‘Vermeer-Thijs’, containerlokalen op Heike Sport en in de Van Gansenstraat. Nog later kon de vroegere kleuterschool gehuurd worden van de Zusters van het Heilig Graf in Trienenkant – 5 lokalen (waarvan één ingericht werd als keuken voor kooklessen) + de grote zaal.
Merkwaardig punt: reeds in september 1984 start de cursus ‘Natuur-inzicht’ in samenwerking met de Vereniging voor Milieu-Educatie van de provincie Antwerpen en het Centrum voor Natuurbeschermingseducatie, gecombineerd met wekelijkse wandelingen. Na enkele jaren wordt de ‘Natuurwerking’ zo sterk en talrijk dat “Dubbelloof”, als zelfstandige natuurvereniging haar eigen weg gaat. Dit is ondertussen “Natuurpunt Westerlo” geworden.
In de loop van de veertig jaar waren er buiten de cursussen b.v. maandelijks culturele avonden, waren er studiedagen, Open-deur-dagen, was er Kinderopvang en Tweedehandswinkel, waren (en zijn) er reizen en uitstappen.
V.Z.W.
Om meer rechtszekerheid te voorzien voor de toch niet zo kleine werking groeide begin 1987 de idee v.z.w. te worden. En ja: 10 juni 1987 verschijnt de eerste uitgave van de statuten in het Belgisch Staatsblad.
Rond 2000 waren er meer dan 1000 ingeschrevenen en meer dan 80 vrijwillige lesgevers. Nu vandaag blijft ’t Westels Atelier blijft zeker mooi voor de ± 450 deelnemers die elke week ± 470 halve dagen cursus volgen. En dit alles: dank zij de vrijwillige inzet van talloze mannen en vrouwen die met volle toewijding elke week hun cursus(sen) geven en hun publiek boeien en binden aan hen en aan elkaar! Dit jaar zijn er 442.
Zeg maar: een straffe vereniging!