Op maandagavond 24 maart 2025 vond er in de stemmige Strokapel van Ramsel een bezinningsavond plaats over de Psalmen. Deze activiteit werd aangeboden door de pastorale eenheid in samenwerking met het Onderweghuis. Priester Wouter Deruwe nam ons mee op ontdekkingstocht doorheen het boek Psalmen.
We kwamen te weten dat Psalmen ongeveer in het midden van de Bijbel staan en daarom dus het “hart van de Bijbel” vormen. Alle menselijke emoties komen aan bod in de liederen, niks menselijks is er vreemd aan. We mogen dus gaan klagen en onze gal uitspuwen bij God. “Tot Jou mag komen elke beperkte mens” staat er in Psalm 65.
De Psalmen zijn vertrouwde liederen die de Israëlieten zongen toen ze verbannen werden naar Babylon. Deze liederen waren een krachtbron die ze van generatie op generatie doorgaven in moeilijke omstandigheden. We kunnen ze dus vergelijken met de negrospirituals, de krachtige opwekkingsliederen van de onderdrukte slaven. Heel wat teksten van die negrospirituals zijn bewerkingen van de Psalmen.
Wouter legde uit dat we in de Psalmen een drieluik kunnen vinden: ten eerste mogen we klagen bij God, onze pijn uitschreeuwen. Door dit te doen, geraken we “verlicht” en beginnen we ons te herinneren dat God ook goede dingen aan ons gedaan heeft. Dat is de tweede stap. Ten slotte komt vanuit deze herinnering aan al het goede een ommezwaai waarin we God gaan danken en loven voor zijn grote werken. Om deze drie stappen te illustreren, had Wouter een drieluik meegebracht dat hij cadeau gekregen heeft bij zijn zilveren priesterjubileum. Dit triptiek, geschilderd door Riet Smulders in 2018, gaat van een versnipperde mens over de herinnering en de heling naar het “lied van de Levende”, waarbij we samen aan tafel vieren.
Op verschillende momenten nam Wouter plaats aan het orgel en dan kon je zien dat het zingen van Psalmen voor hem een tweede natuur is geworden. Zijn vingers rolden over het klavier en terwijl hij zong, waanden we ons in een abdij tijdens het getijdengebed. Dit onderwerp is hem dan ook op het lijf geschreven, want hij heeft de 150 Psalmen hertaald en op muziek gezet in een zelf uitgegeven boek uit 2015. We werden uitgenodigd om de Psalmen mee te zingen en te bidden. Wat een intens moment van samen bidden op deze bijzondere plek!
Chris en Maria, leden van de Psalmleesgroep, namen ook het woord en getuigden hoe de Psalmen in hun leven betekenis hadden gekregen. We kregen ook informatie over de “Psalmleesgroep”, een online initiatief waarbij er elke maand één Psalm gelezen wordt. Meer artikels over de Psalmen en de Psalmleesgroep is te vinden op de website www.onderweghuis.be.
Tot slot, met de woorden van Wouter, “Psalmbidders houden het vertrouwen in God wakker. Ze doorwaken de tijden, hoe die er ook uitzien. Ze zijn getuigen van Gods eindeloze trouw aan de Dag.” Dank u wel Wouter voor deze waardevolle bezinningsavond! Wij mochten weeral een schat ontdekken die zomaar voor het grijpen ligt.