Filmavond Youcat
Op zaterdag 9 november kwamen de vormelingen van het traject "Technologie en media" voor een filmavond rond het thema van Allerheiligen.
Het traject “Technologie en media” telt 17 kinderen, waaronder 5 uit Herselt, 1 uit Houtvenne, 3 uit Voortkapel, 7 uit Westmeerbeek en 1 uit Westerlo. Later dit jaar gaan we nog christelijke games spelen op de computer, escape rooms over bijbelse figuren proberen op te lossen en de podcaststudio van de abdij van Averbode bezoeken. Ten slotte gaan we onze eigen raketje bouwen en een stop motion filmpje maken over een bijbelverhaal.
Aan de hand van de "Screensaver" van Bart Paepen over de film Coco (Pixar-Walt Disney 2017) boorden we het thema van Allerheiligen aan. De film Coco speelt zich af tijdens het feest van de Dia de los Muertos in Mexico. Op dit kleurrijke feest maken de Mexicanen "ofrenda's" voor hun overleden familieleden en vrienden. De foto's van de overledenen staan op huisaltaren, versierd met bloemen en de favoriete dingen van de overledenen. Ze geloven dat de overledenen op die dag terug de overgang kunnen maken naar de wereld van de levenden om terug samen te zijn met hun familie/vrienden. De film is een visueel pareltje met prachtige beelden en meeslepende muziek.
In de film is het dus tweerichtingsverkeer tussen de levenden en de doden. Wij denken aan hen en zij denken aan ons. Toch is deze film niet helemaal in lijn met het christelijk denken over de dood. In de film gaan de doden namelijk twee keer dood: eerst als ze de overgang maken van de wereld van de levenden naar de doden, maar dan nogmaals als iedereen op aarde hen vergeten is. Dan zijn ze echt verdwenen. Daartegen brengt Bart Paepen in dat wij christenen voor altijd opgeschreven staan in de palm van Gods hand. God blijft ons altijd herinneren, ook als geen enkele mens ons nog herinnert. Voor God is elke mens van betekenis en heeft elk leven zin gehad. In Jesaja 49, 15-16 zegt God aan zijn volk Israël: "Ik zal jou nooit vergeten. Kijk, ik heb je naam in mijn handen geschreven".
Na de film maakten we tijd voor een nabespreking aan de hand van een quiz. De vormelingen hadden elk een eigen antwoordkaart, waarmee ze konden kiezen voor verschillende opties. Deze kaarten werden dan gescand met de telefoon en zo konden we ieders antwoord zien in een overzicht. Ze vertelden ook hoe ze zelf Allerheiligen vieren in hun familie. Daarna keerden we terug naar huis met de troostvolle gedachte dat we onze overledenen kunnen blijven koesteren in onze herinnering en dat we voor God nooit helemaal dood zijn.