Het is alweer 800 jaar geleden dat Franciscus zijn overbekende Zonnelied schreef. Deze titel is van latere datum. Oorspronkelijk heette het ‘Lofzang van de schepselen’. Want niet alleen de zon wordt erin bezongen maar naast de drie hemelse elementen van zon, maan en sterren bezingt hij ook de vier aardse elementen van wind en water, van vuur en moeder aarde. Eigenlijk is het een danklied.
Franciscus maakt een grote crisis door rond zijn levensroeping. Zijn broeders volgen hem niet meer en hij raakt in een depressie. Hij denkt nog steeds dat zijn evangelische beweging van hem afhangt en die dreigt verloren te gaan. Tot hij beseft dat zijn beweging niet zijn werk is, maar het werk van God. En dan jubelt zijn hart het uit: ‘Laudato Si. Gezegend Allerhoogste. Aan U is alle lof en eer.’ Franciscus prijst God om zijn schepping die alle eerbied waardig is. Hij zal met elk schepsel omgaan als met een broeder en een zuster.
In het oude Umbrisch dialect drukt hij zijn solidariteit uit met al het geschapene. Overal waar zijn broeders op de marktpleinen verschijnen moeten zij dit loflied zingen. Als je in eerbied omgaat met al wat leeft, dan ben je een mens van vrede en mag je iedereen begroeten met ‘Pace e bene: vrede en alle goeds’.
Wie en wanneer?
Woensdag 7 mei 2025: Adri Geerts
Het zonnelied dieper verstaan
Het ‘Zonnelied’ of ‘lied van de schepselen’ is om meer dan één reden een merkwaardig lied. Het kan ons tot op vandaag inspireren. De diepere betekenis ontdekken we slechts wanneer we ons niet beperken tot een oppervlakkige lezing en de laatste strofes terzijde laten. We moeten de hele tekst als een eenheid zien. Het ‘Lied van de schepselen’ is het lied van de tot vrede gekomen, verzoende mens die zich één weet met alle schepselen en samen met hen de Allerhoogste looft en dankt.
Woensdag 21 mei 2025: Stijn Demaré
Het zonnelied vanuit de encycliek ‘Laudato si’
De encycliek Laudato Si' is niet alleen vernoemd naar het Zonnelied maar is doordesemd van de spiritualiteit van Franciscus van Assisi. Paus Franciscus liet zich hierin ten gronde inspireren door zijn naamgenoot. Om opnieuw tot een danklied voor de schepping te komen pleit onze paus voor een ecologische bekering: een relationeel herstel van de gebroken relaties, met God, met de ander, met zuster, moeder aarde én met onszelf. Alleen zo kan de harmonie van het Zonnelied in dit 800e jubeljaar opnieuw voluit weerklinken.
Woensdag 4 juni 2025: Bert Lodewijckx
Het zonnelied: aanzet tot natuurbeleving.
Getuigenis van Bert: ‘De persoon van Franciscus raakt mij, speciaal zijn natuurbeleving. Ik trek me vaak terug in de natuur. Dan voel ik mij verwant met hem. In het Zonnelied heeft Franciscus zijn diepe relatie uitgedrukt met alles wat ons omringt.
In mijn toespraak wil ik getuigen hoe ik de natuur beleef. Het is een plek geworden van gebed, van stil vallen en mij verbonden weten met alles en iedereen. De stilte geeft mij energie: daar kom ik tot mijzelf. Dan bid ik het gebed van Franciscus: ‘maak mij tot een instrument van vrede’.’
Waar?
in onze kloosterkapel
Kapucijnenstraat 9
2200 Herentals
om 19:30 u.
Info en inschrijven:
Wie geïnteresseerd is kan zich melden:
of via email: heidikrieckemans@hotmail.com
of tel.: 014/22.28.21 (klooster, vraag naar Klaas)
of gsm.: 0473/49 40 67 (Heidi)