Bron: kro-ncrv.nl
Mei is in de Katholieke Kerk bekend als de Mariamaand. Dat is al een heel oude traditie. De Romeinen noemden de meimaand naar de moedergodin Maia. In de Middeleeuwen al ontstond in Italië het gebruik om mei toe te wijden aan Maria, de Moeder Gods.
Naast tientallen feestdagen waarop een aspect van of een gebeurtenis uit het leven van Maria wordt gevierd, heeft de Katholieke Kerk ook twee maanden aan de Moeder Gods toegewijd: mei en oktober. De meimaand is bij uitstek de Mariamaand; oktober is de maand van de Rozenkrans, de eeuwenoude oefening van het 150 maal herhalen van het Mariagebed Weesgegroet.
Bedevaarten
Vele parochies besteden in de meimaand extra aandacht aan de devotie tot Maria. Dat gebeurt door het organiseren van rozenkranssessies, een bloemen- en kaarsenhulde bij Mariabeelden, het houden van Mariaprocessies en het organiseren van bedevaarten naar Mariaoorden. De meimaand wordt afgesloten op 31 mei, het feest van Maria Visitatie.
Heidense achtergrond
De toewijding van een maand aan Maria heeft zoals bij veel katholieke feesten het geval is een heidense achtergrond. De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloemenfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea, die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd.
Maia
De maand mei (Maius in het Latijn) werd naar Maia vernoemd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord ‘maia’ betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw'. De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin omdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien.
Germaanse meifeesten
De Germanen kenden ook een in mei gehouden vruchtbaarheidscultus. Grootse feesten werden gevierd rond opgerichte bomen of boomstammen op open plekken, die later Meibomen zijn gaan heten. Zoals de Romeinen vierden ook de Germanen dat in mei de groeikracht van de natuur weer helemaal opleeft. Meifeesten rond Meibomen met Meidansen, Meikoninginnen en Meigraven bleven ook na de kerstening van Europa bestaan.
Projectie op Maria
In de vroege Middeleeuwen werden deze volkse lofbetuigingen steeds vaker geprojecteerd op Maria, die al sinds het jaar 431 officieel als de Moeder Gods werd vereerd. In de 13de eeuw ontstond in Italië de idee om de meimaand geheel in het teken te stellen van de verering van Maria. Later waren het vooral de jezuïeten en kapucijnen die vanuit Rome dit gebruik over heel de Kerk verspreidden.
Encycliek
In de 19de en begin 20ste eeuw waren er verschillende pausen die de meimaand steeds meer naar voren schoven als de Mariamaand.
Paulus VI (1963-1978) schreef een encycliek over de Mariamaand, getiteld Mense Maio ('In de maand mei'). Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en de Vietnam-oorlog beval hij daarin het vieren van de Mariamaand aan als een krachtig middel ter verkrijging van vrede en gerechtigheid. Ook riep hij gelovigen op in de meimaand veelvuldig tot Maria te bidden voor het welslagen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en de doorwerking van haar besluiten.
Meimaand vandaag
Ook bij ons leeft de meimaand sterk als Mariamaand. In onze pastorale eenheid zijn er heel wat initiatieven in onze parochies. We geven hier een overzicht.
Al deze initiatieven staan open voor iedereen. Je mag er gewoon bij aansluiten.
Woensdag 30 april
Parochie Tongerlo opent de meimaand aan de grot met een viering om 18u30 met medewerking van de fanfare.
Donderdag 1 mei
Parochie Blauberg gaat op voettocht naar Scherpenheuvel. Vertrek om 8 uur aan de kerk. Eucharistieviering om 11 uur in Scherpenheuvel.
Parochie Ramsel viert de opening van de Mariamaand in de Strokapel om 10u30. De viering wordt opgeluisterd door het parochiekoor.
Parochie Voortkapel komt samen aan het kappelletje in Strateneinde om 10u30 voor een viering voor de opening van de Mariamaand.
RAAK Westerlo-Centrum houdt een wandeling naar de grot op donderdag 1 mei.
Vertrek om 19u aan café Centrum. Aan de grot is er een korte bezinning en gelegenheid om een kaarsje aan te steken ter ere van Maria
Vrijdag 2 mei
Parochie Bergom opent de Mariamaand met een wandeling naar de grot en het kapelletje. Vertrek om 19 uur op het kerkplein. Aan de grot zingt het koor enkele Marialiederen en wordt er samen gebeden.
Zondag 4 mei
Voettocht naar Scherpenheuvel vanaf de kerk van Heultje. Vertrek om 4 uur ‘s ochtends aan de kerk. Onderweg, aan de Spellenhut, is er een stop met spek en eieren.
RAAK Hulshout gaat te voet of met de fiets naar Scherpenheuvel.
Wandelaars vertrekken om 6 uur aan de parochiezaal. Fietsers vertrekken om 8.30 uur aan de kerststal. Om 11 uur kan je in de Mariahal de eucharistieviering bijwonen.
Daarna zijn er (gratis) koffie en broodjes voorzien in de Het huis van Maria (vroeger De
Pelgrim).
RAAK Westerlo centrum gaat op bedevaart naar Scherpenheuvel. Vertrek om 6u voor de wandelaars en om 8 uur voor de fietsers telkens aan de Marlybrug. De eucharistieviering is om 10 uur in de basiliek.
Dinsdag 6 mei
De parochies Bergom, Heultje en Zoerle-Parwijs gaan samen met OKRA en SAMANA naar Scherpenheuvel met de fiets en met auto’s. In Scherpenheuvel is de eucharistieviering in de basiliek om 10 uur.
Zondag 18 mei
De fanfare 'De Verenigde Vrienden' van Oevel gaat op bedevaart naar OLV van Scherpenheuvel. Alle enthousiaste voetgangers en fietsers mogen mee.
Doorheen de hele maand:
In Houtvenne wordt er elke maandag om 19u30 gebeden aan het kapelletje in de Vennekensstraat.
In Zoerle-Parwijs kan je elke maandag of woensdag om 19 u naar de grot komen om samen met anderen een Rozenhoedje te bidden.
In Tongerlo is er elke vrijdag samenkomst om een Rozenhoedje te bidden aan de grot tot half oktober.
In Westmeerbeek is er de Lourdesgrot in de Plantsoenstraat waar je altijd welkom bent.
JD