De vreugde voert ons naar de kerk van Blauberg
Het intredelied kon niet passender verwoorden wat ons allen naar Blauberg voerde. Eindelijk, na drie jaar weer samen het nieuwe jaar vreugdevol inzetten met een eucharistieviering. Johan verwoordde het mooi. De coronajaren die toch wel heftig waren en heel wat leed en verdriet meebrachten alsook de oorlog in Oekraïne die onrust en ontzetting veroorzaakte. Allemaal emoties die niet echt gedeeld konden worden, nu dan toch eindelijk een moment van samen delen en breken in het huis van God. Zalig toch.
Kwam van Godswege een man in ons bestaan
Luisteren naar Gods woord, het is en blijft een intens gebeuren. Horen hoe de profeten Jezus’ komst voorspellen, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. Jezus, die door Johannes de Doper aangewezen wordt als ‘licht voor de volken’ en deze opdracht vervuld in de kracht van zijn doopsel. Een kracht die ook in ons, gedoopte christenen, schuilt. Mooi was het om te zien hoe ook buiten de zon doorbrak en nog meer licht in de kerk bracht.
Voor kleine mensen is Hij bereikbaar
In de voorbeden werden we opgeroepen om, in de kracht van ons doopsel, op te staan tegen alle onrecht, onze vriendschap en zorg te delen met al wie het nodig heeft, vooral de zwakkere en kwetsbare medemensen. Om ons niet terug te trekken in onze eigen kleine wereldje, maar in beweging durven komen en zo als gedoopte christenen, ons steentje bij dragen zodat Gods rijk zichtbaarder wordt.
Danken om Gods aanwezigheid in ons midden
Samen Jezus gedenken in het breken van het brood en het delen van de beker, zich verenigd weten met elkaar, met Jezus en met God. Zo sterker worden en ons samen één gemeenschap weten, broers en zussen, kinderen van God. Een gevoel dat heel sterk weerklinkt bij het samen bidden van dat ene mooie gebed dat Jezus zelf ons leerde, het Onze Vader.
Door de wereld gaat een lied
Jezus woord weerklinkt al eeuwen als een lied, een gebed, een opdracht door de wereld. Zijn woorden verwarmen tot op de dag van vandaag menig hart. Samen te communie gaan, helpt ons om inderdaad Zijn Woord te verkondigen én te doen, zowel dichtbij als veraf. Een sterk moment én gevoel.
Willen wij een wijsje componeren?
Priester Wouter Deruwe goot heel die opdracht in een mooie bezinning, die klonk als volgt:
O, als je hoort van componeren,
dan denk je wellicht al gauw
aan Bach, Mozart, Elton John of Michael Jackson, ...
Maar sla jezelf niet te vlug over.
Ook al zet je geen noot op papier,
je kan volop componist zijn!
Componeren betekent letterlijk: samenvoegen, samenstellen.
Bach, Mozart en de anderen doen dat met geluid - met noten,
noten die er al zijn (trouwens ‘slechts’ zeven).
Componisten werken altijd met reeds aanwezig materiaal.
Maar met dat materiaal gaan ze zo geniaal aan het werk,
dat er iets nieuws, iets tot nog toe ongehoords tot stand komt.
Willen wij een wijsje componeren?
Als jij je voeling met jonge mensen
en jij je levenservaring;
jij je verantwoordelijkheid
en jij je fris enthousiasme;
jij je engagement
en jij je zoekend geloof
nu eens zouden samenbrengen,
dan hadden we al heel wat materiaal
om iets nieuws,
iets tot nog toe ongehoords te doen tot stand komen.
Willen wij een wijsje componeren?
Ons wijsje zal heten:
een huis waar Gods Geest
levend lichaam wordt!
Een oproep waarop we volmondig JA zeggen!
Dankbaar om de kracht van de Geest in ons doopsel
Na de zending en de zegen werden we niet meteen huiswaarts gezonden, maar wel naar de parochiezaal waar het heel wat lekkere dingen klaar stonden. Iedereen was echt blij en tevreden dat we het nieuwe jaar op deze manier weer konden inzetten. Er is niet enkel de dankbaarheid om de kracht van Gods Geest, maar ook om de vele mensen die samen gemeenschap vormen rond Jezus en God. Dank ook aan de mensen die de viering samenstelden, de kerkgangers die mee kwamen vieren en de mensen van Blauberg voor die overheerlijke receptie. Dankjewel!
Tekst: RH
Foto’s: DW