Met de start van de Advent gaan ook weer de acties voor Welzijnszorg van start.
Hoe zit het met de armoede in ons land?
Bijna één op vijf mensen in België leeft in armoede of net boven de armoedegrens met dan een redelijk groot risico op armoede. Het blijft een hoog cijfer, het is duidelijk dat ‘niet iedereen mee is’ in ons rijke landje. Welzijnszorg blijft ijveren voor een wereld zonder armoede en uitsluiting.
Werk als weg uit armoede
Al te gemakkelijk veronderstellen we dat werken dé oplossing is om armoede te verhelpen. Armoede is een tekort aan inkomen en betaald werk kan hier dan een oplossing zijn.
Dat klopt tot op zekere hoogte. In België zijn er relatief weinig ‘werkende armen’, maar ze bestaan wel. Vooral alleenstaanden, laaggeschoolden en deeltijdswerkenden lopen veel meer risico om in de armoede terecht te komen.
Om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ werk zijn. Mensen moeten een voldoende hoog inkomen uit werk halen, met goede werkomstandigheden. Werk dat aangepast is aan de mogelijkheden en de persoonlijke situatie van de werknemer.
Het zou niet nodig mogen zijn om meerdere jobs te doen, met lange werkdagen, ten koste van het gezinsleven, ten koste van het welzijn van de werknemer.
Daarnaast moet de combinatie van deeltijdswerk en een uitkering voor meer mensen als oplossing mogelijk worden.
Welzijnszorg wil bijdragen om waardig werk voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom worden drie recepten voor waardig werk voorgesteld
*Uitsluiting aanpakken
Om te beginnen moeten mensen letterlijk op hun werk geraken. Als er niet op het juiste moment een bus of trein op het traject woon/werk rijdt, geraken de mensen niet op hun werk. Vervoersarmoede is een grote hinderpaal in de zoektocht naar werk.
Betaalbare, kwaliteitsvolle kinderopvang is ook van essentieel belang.
Afkomst, nationaliteit, taal, leeftijd, scholingsgraad of handicap maken het mensen vaak heel moeilijk om een plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Zo gaat heel wat potentieel verloren.
“Werk moet lonen,” horen we vaak. Werk loont voor wie voltijds werkt, het wordt een pak lastiger voor mensen die deeltijds moeten werken omwille van zorgtaken, ziekte, handicap.
*Een ambassadeur voor werkzoekenden
Voor mensen in armoede, die vaak te maken hebben met uitsluiting, is het belangrijk dat iemand het voor hen opneemt.
Bemiddelingsdiensten dienen niet alleen voor controle, maar kunnen ingezet worden om te zoeken naar een oplossing bij de zoektocht naar ‘waardig’ werk.
Ook werkgevers zijn vragende partij voor meer actieve bemiddeling met ondersteuning en eventueel opleiding voor de werkzoekenden.
Een aangepaste arbeidsmarkt
We roepen werkgevers op om mee te zoeken naar de juiste balans tussen begrip en respect voor persoonlijke omstandigheden enerzijds en de nodige productiviteit anderzijds. Het is in ieders belang dat werkgevers mee creatief inzetten op het creëren van kansen.
Actie
Steun mee de petitie van Welzijnszorg.
Surf naar www.samentegenarmoede.be
Doe mee in Heultje
Zaterdag 30 november komen de vormelingen en de eerstecommunicanten naar de gezinsviering van 17 u. Na de viering is er ‘soep op de stoep van de kerk’. De vormelingen helpen mee aan deze actie.
Doe mee in Heultje
Zaterdag 7 december staan de vormelingen aan de warenhuizen in Heultje met de vraag: “Koop je iets extra voor de mensen die het minder goed hebben”. Zo worden goederen ingezameld voor De Toevlucht.
Doe mee in Hulshout
Zondag na de viering van 10.30 u. is er soep, een initiatief van de vormelingen
Doe mee in Westerlo
Zondag 15 december branden tijdens de kerstmarkt honderden lichtjes in de kerk. In het portaal wordt soep geschonken ten voordele van Welzijnszorg.
Zaterdag 21 december wordt een inzamelactie gehouden aan Aldi en Delhaize
Doe mee in Westmeerbeek
Op zaterdag 21 december van 13 tot 17 u. is er een actie in de kerk, georganiseerd door de parochie, de verenigingen en de school. Je vindt er onder meer ‘Soep op de stoep', 'Wafelenbak' en nog tal van andere activiteiten.
De Chirojongens hebben een jenever- en fruitsap stand, de Chiromeisjes grimeren.
De actie 'Zoek Robby' op één van de zes kunstwerken gemaakt door de lagere school.
Verder nog wat oude spelen, een zangkoortje 'De Schattige (b)engeltjes' = kleutertjes en muzikanten die doorheen de namiddag stemmige kerstmuziek brengen.