Op vrijdag 18 juli 2025 werden twee gerestaureerde schilderijen onthuld in de kerk van Westerlo in aanwezigheid van Guillaume Bastiaens en zijn vrouw (mecenassen van dit project), de burgemeester, enkele schepenen, de leden van de kerkraad en parochie Westerlo, enkele journalisten en andere geïnteresseerden.
De bal ging twee jaar geleden aan het rollen toen Guillaume Bastiaens, een uitgeweken Westelaar en voormalig vice-voorzitter bij Cargill, vroeg of hij iets kon betekenen voor de gemeenschap van Westerlo. Zo kwamen we uit bij twee waardevolle schilderijen uit de kerk van Westerlo, die sinds begin 20ste eeuw aan de zijaltaren hingen en een opknapbeurt konden gebruiken. Via Myriad USA (de vroegere Koning Boudewijnstichting Verenigde Staten) konden de nodige fondsen gevonden worden om de restauratie te bekostigen.
Hoe deze schilderijen in de kerk van Westerlo zijn beland, is nog altijd een mysterie. Feit is dat ze er hangen sinds de restauratie van 1890 tot 1904. In de archieven van de parochie is hierover niets terug te vinden. Waren dit schenkingen uit een erfenis? Op de achterkant van één van de schilderijen staat de naam “Wuyts” vermeld.
Twee jaar lang werd met engelengeduld gewerkt aan de restauratie door restaurateur Bart Keutgens. De schilderijen werden ook met röngtenstralen onderzocht door Hebolabo in Pelt. Het eerste schilderij is een kruisafname van een onbekende schilder, naar voorbeeld van Rogier Van der Weyden. Beide schilderijen zijn 17de eeuws. De achtergrond van dit schilderij is met bladgoud bewerkt, zeer uitzonderlijk voor die tijd. Bart vertelde dat de schilder veel aandacht had besteed aan de details, bijvoorbeeld de druppels bloed op het lichaam van Christus en de tranen in de ogen van Johannes, die zeer realistisch overkomen.
Het tweede schilderij is een afbeelding van St.-Anna-ten-Drieën, oftewel een portret van Jezus met zijn moeder Maria en zijn grootmoeder Anna. Zij zitten in een 17de eeuwse patriciërswoning in de stad, hoogstwaarschijnlijk Antwerpen. In het raam van het huis kan je het schild van de St.-Lucasgilde zien. Dit is de gilde waarvan de schilder, Abel Grimmer (Antwerpen, 1570-1620) lid was en waarvan later ook Rubens lid was. Abel Grimmer is geen onbekende, hij was een Vlaamse landschapsschilder uit de late Renaissance. Hij is gekend voor zijn goede weergave van perspectief, wat in dit schilderij ook te zien is. Beide werken zijn volgens Bart gemaakt door ervaren kunstenaars. Dat kan je zien aan de manier van tekenen. Ze zijn niet aarzelend getekend, maar uit de losse hand.
De werken zijn te bewonderen tijdens de openingsuren van de kerk van Westerlo:
Maandag: van 9.00u tot 12.00u
Dinsdag: van 9.00u tot 12.00u
Woensdag: van 10.00u tot 12.00u
Vrijdag: van 9.00u tot 12.00u
Zondag: voor en na de viering van 10.30u en ook van 13.00u tot 17.00u
U kan ze vinden op het koor, links en rechts voor het hoogaltaar. Iedereen welkom om deze kunstschatten te komen bewonderen.We willen nogmaals Guillaume Bastiaens, Myriad USA en het gemeentebestuur van Westerlo bedanken om deze restauratie mogelijk te maken!