20 vrolijke vormelingen, een tocht door bos en veld, houtsprokkelen, vuur en marshmallows,… Dat zijn enkele ingrediënten van de eerste bijeenkomst van de Youcat-groep ‘Natuur en ecologie’.
Na een tocht door de natuur kwamen ze samen bij catechisten Jan en Sara. Eerst werd er kennisgemaakt, namen en hobby’s opgefrist. Nadien trok de ene helft van de groep het bos in, op zoek naar hout voor een vuurtje, terwijl de andere groep zich boog over vragen als ‘Waarom kies je voor het vormsel?’, ‘Waarover kan je vurig vertellen?’, ‘Wat vind je mooi aan christen zijn?’, ‘Waarvoor heb jij extra vuur, moed of levenskracht nodig?’. Pittige vragen waarop de vormelingen even moesten zwoegen, maar al snel vloeiden er mooie antwoorden in hun boekje.
Na een tijdje wisselden beide groepjes, zodat ook de andere groep kon houtsprokkelen en stilstaan bij de vraagjes.
Ondertussen was het donker aan het worden en kwamen alle vormelingen weer samen in een sfeervolle kring rond de vuurschaal. Iedereen die wou mocht meewerken om het vuur aan te steken. Enthousiasme verzekerd!
Gezellig rond het vuurtje werd een powerpoint getoond over overgangsrituelen in verschillende godsdiensten en culturen wereldwijd. Onze vormelingen zijn niet de enige die een belangrijke stap naar volwassenheid en bewustzijn in geloof maken. Joden doen hun barmitswa, moslims doen de ramadan mee, boeddhisten verblijven een tijdje in het klooster, hindoes ontvangen hun ‘heilige draad’ en onze vormelingen kiezen voor het vormsel.
Eindelijk was het tijd voor de mashmallows, op een stokje, boven het vuur. Heerlijk en gezellig!
De powerpoint werd verder gezet… over alle sacramenten, de gelijkenissen tussen het doopsel en het vormsel. Ze leerden over de rituelen bij het vormsel, zoals de handoplegging en de zalving met chrisma. Wist je dat oud chrisma niet mag weggegooid worden, maar verbrand moet worden? Rond het vuur hebben we nog geleerd over de Heilige Geest, vuur, goddelijke levenskracht die de vormelingen bij het vormsel zullen ontvangen.
De sfeervolle bijeenkomst werd afgesloten met een zaklampenwandeling, terug door bos en veld.
De sfeer is gezet, we kijken al uit naar de volgende bijeenkomsten, met deze ‘vurige’ groep jonge christenen. Dan gaan we de natuur een handje helpen door jonge bomen te planten in natuurgebied De Langdonken.
Jan Dams en Sara Van Rompaey